8 obiceiuri care provoacă probleme cardiace

Multe persoane au tendința să numească inima „organul iubirii”. Deși cele mai noi studii au demonstrat că sentimentele noastre își au originea în creier, nu putem nega că ceea ce simțim are un anumit impact asupra funcționării sistemului cardiac.

De fapt, toate acțiunile noastre—inclusiv stilul de viață, dieta și chiar modul în care ne confruntăm cu provocările care ne ies în cale—au un impact direct sau indirect asupra inimii. În cele ce urmează, îți vom prezenta opt obiceiuri zilnice ce pot provoca probleme cardiace.

Inima și importanța sa

Inima este principalul organ al sistemului circulator. Rolul acesteia este să pompeze sângele în corp astfel încât să fie posibil transportul de nutrienți, oxigen, hormoni și deșeuri spre țesuturi și organe. Corpul uman este ca o mașinărie perfectă, în care fiecare componentă joacă un rol indispensabil, iar cea mai mică schimbare poate deregla tot sistemul.

Atunci când inima și vasele de sânge nu funcționează corespunzător, poate fi vorba despre o boală a sistemului cardiovascular. Deseori aceste afecțiuni nu pot fi descoperite cu ușurință, prezența lor fiind semnalată de declanșarea anumitor boli.

Afecțiuni care indică prezența unor probleme cardiace

 • Ateroscleroza: Presupune îngroșarea și rigidizarea arterelor. Dacă acestea își schimbă diametrul obișnuit, ele nu mai pot transporta la fel de mult sânge ca de obicei, ceea ce poate afecta inima.
 • Angina pectorală: Presupune o durere insuportabilă la nivelul pieptului, cauzată de o lipsă de sânge la nivelul inimii. Această afecțiune trebuie tratată imediat.
 • Infarctul: Atunci când arterele și venele sunt blocate din cauza unor factori precum cheagurile de sânge, fluxul sanguin spre o anumită parte a inimii este întrerupt, ceea ce produce un infarct.
 • Hemoragiile cerebrale sau accidentele vasculare cerebrale: Spargerea sau blocarea vaselor sanguine la nivelul creierului poate cauza hipoxie sau declanșa un AVC.

Există mai mulți factori de risc asociați cu diversele probleme cardiace, aceștia incluzând uzura arterelor și diformitățile congenitale. Cercetătorii au descoperit că și stilul de viață poate avea un anumit impact asupra inimii. În continuare îți vom prezenta opt obiceiuri ce pot cauza probleme cardiace.

Ce obiceiuri zilnice cauzează probleme cardiace?

Trebuie să-ți protejezi inima dacă vrei să eviți orice probleme cardiace

Viața contemporană este fără îndoială agitată și deseori avem impresia că nu putem să facem față unei noi zile fără a adopta anumite obiceiuri nocive. Lucrurile stau însă altfel în realitate: alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul ridicat de alcool, munca în exces și stresul nu fac decât să ne reducă durata de viață și performanța fizică.

Citește în continuare și vei fi surprins.

Sedentarismul

Stilul de viață sedentar reprezintă una dintre principalele cauze ale numeroaselor probleme circulatorii ce ne pot afecta (inclusiv ale diabetului, aterosclerozei și obezității). Efortul fizic te ajută să elimini grăsimea acumulată în exces la nivelul țesuturilor, fortificându-ți în același timp inima și crescând flexibilitatea vaselor sanguine.

Fumatul

Fumatul poate cauza probleme cardiace

Numeroase studii au demonstrat că acest obicei nociv, asociat de obicei problemelor respiratorii, poate cauza constricția arterelor, accelera pulsul și reduce cantitatea de oxigen furnizat inimii.

Toți acești factori suprasolicită inima, determină acumularea de grăsime la nivelul acesteia și cauzează hipertensiune arterială. Pentru a-ți îngriji sistemul circulator, renunță la fumat chiar acum!

Consumul de alimente de tip „junk food”

Alimentele de tip „junk food” sunt bogate în grăsimi saturate, zaharuri rafinate, sare și făină albă, această combinație fiind foarte nocivă pentru sănătate. Orice element pe care organismul nu-l poate elimina prin intermediul proceselor metabolice este depozitat sub formă de grăsime la nivelul țesuturilor.

Dacă grăsimea acumulată depășește un anumit nivel, aceasta începe să acopere vasele sanguine și organele din corp. Arterele îngustate sau rigide reprezintă unul dintre principalii factori ce produc probleme cardiace.

Te sfătuim să eviți obezitatea și să incluzi multe fructe, legume și fibre în dieta ta zilnică. Aceste alimente îți curăță organismul și ajută la eliminarea elementelor nocive.

Munca în exces

Dacă te suprasoliciți la locul de muncă sau te lași copleșit de problemele familiale sau emoționale, riști să-ți distrugi sănătatea. Toți acești factori îți cresc riscul de a suferi de probleme cardiace.

Stresul este strâns legat de variațiile tensiunii arteriale, fiind principala cauză a multor afecțiuni. Printre altele, stresul afectează sistemul imunitar și crește susceptibilitatea la infecții și riscul de a face infarct.

Pentru a fi sănătos odihnește-te suficient și bucură-te de micile plăceri ale vieții. Petrece zilnic cel puțin o oră bucurându-te de hobbyuri, de familie și de lumea din jurul tău. Îngrijește-ți sănătatea mentală și practică exerciții de relaxare. Evită stresul!

Lipsa de somn

Un somn neodihnitor produce probleme cardiace

Pentru a-ți îngriji inima și a putea face față unei noi zile de muncă, trebuie să dormi cel puțin opt ore în fiecare noapte. Dereglările hormonale cauzate de lipsa de somn pot duce la apariția unor probleme cardiace.

Aportul insuficient de apă

Un aport insuficient de apă determinăă acumularea de toxine în organism. Dacă vrei să ai o inimă și un sistem circulator sănătos, bea o cantitate mare de apă. Drept rezultat, organismul tău va elimina mai ușor deșeurile acumulate la nivelul său.

Consumul de băuturi alcoolice

Consumul de alcool poate cauza probleme cardiace

Consumul frecvent de alcool poate afecta ficatul și inima. Adoptarea unui stil de viață sănătos îți va permite să eviți orice probleme cardiace.

Dieta strict vegană

Dietele strict vegane pot cauza un deficit de vitamina B12, ceea ce afectează sistemul cardiovascular. Este indicat să urmezi o dietă sănătoasă și echilibrată.

Câteva sfaturi

Sperăm că acest articol te-a ajutat să identifici factorii care îți afectează sănătatea. Dacă vrei să fii mereu sănătos și să eviți orice probleme cardiace, urmează aceste sfaturi:

 • Adoptă o dietă bogată în fructe, legume, proteine și fibre, astfel încât să-ți întărești mușchiul cardiac.
 • Redu-ți aportul de grăsimi, zahăr și sare.
 • Bea cel puțin doi litri de apă în fiecare zi.
 • Fă efort frecvent, indiferent că este vorba de mers pe jos, alergat sau înot.
 • Evită alimentele excitante, precum ceaiul și cafeaua.
 • Evită stresul.
 • Practică exerciții de relaxare.
 • Dormi suficient.
 • Nu fuma.
 • Evită consumul de băuturi alcoolice.
Te-ar mai putea interesa