8 obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor - Doza de Sănătate
 

8 obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor

Când ajung acasă cu bebelușii lor, multe mămici nu știu cum să pună în practică toate informațiile adunate în timpul sarcinii despre îngrijirea celui mic. Află din articolul de azi ce obiceiuri greșite ar trebui să eviți. 
8 obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Momentele în care mama își ține pruncul la piept sunt unice. Fără îndoială, emoția resimțită este extraordinară și îi umple tot sufletul, însă poate exista și o anumită neliniște privind responsabilitatea asumată, mai ales dacă este primul său copil. Dacă te afli în aceeași situație, citește acest articol pentru a descoperi câteva obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor.

Cu siguranță ai primit multe sfaturi de la bunici, surori, mătuși și prietene care au copii. În plus, probabil ai acumulat numeroase cunoștințe la cursurile prenatale și în urma sutelor de căutări online. Însă, ca proaspătă mămică, este posibil să nu știi cum să pui în practică aceste informații atunci când îți ții bebelușul în brațe pentru prima dată.

În cele ce urmează, pornim de la lucrurile de bază de care trebuie să ții cont după ce îți aduci micuțul acasă. Ideea este să îți începi experiența de mamă cu dreptul.

Mai jos îți prezentăm 8 obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor pe care este indicat să le eviți.

Obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor

1. Să îți lași copilul singur

Obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor precum a-i lăsa să doarmă singuri

În primul rând, nu trebuie să îți lași copilul singur în pat, în pătuț, pe masa de schimbat scutece sau în altă cameră. Bebelușul trebuie supravegheat permanent. 

Plânsul este o formă de comunicare. Dacă micuțul tău plânge, înseamnă că are nevoie de ceva. Copilul trebuie hrănit sau schimbat, îl doare ceva sau pur și simplu vrea să stea cu mama lui.

Unele persoane susțin că bebelușul trebuie să învețe să fie independent. Cu toate acestea, independența poate fi dobândită mai târziu, în alt stadiu al vieții.

La fel ca în cazul tuturor mamiferelor, bebelușul depinde de mama sa, drept pentru care aceasta trebuie să fie mereu în preajmă. După ce a stat în pântecele mamei timp de 9 luni, unde nu a auzit decât vocea ei, cel mic plânge și tânjește după ea.

2. Să îl alăptezi programat

Chiar dacă este calea mai dificilă, dacă ai decis să îți alăptezi copilul la sân, vei vedea că nimic nu se compară cu momentul în care micuțul se hrănește privindu-te în ochi. Felicitări!

Nu trebuie să existe un program prestabilit în ceea ce privește alăptatul. Trebuie să hrănești micuțul când îi este foame. În schimb, laptele praf trebuie dat o dată la 3 ore.

Când îi este foame sau sete, bebelușul nu vrea doar să bea lapte, ci să simtă apropierea, căldura și dragostea mamei.

3. Să îți lași copilul să plângă singur

Obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor precum a-i lăsa să plângă singuri

Mereu va exista o bunică sau o mătușă care te va sfătui să lași copilul să plângă singur în pătuț ca să se învețe. Unii vor susține chiar că bebelușul plânge pentru a te manipula.

Manipularea este specifică adulților, nu bebelușilor. În realitate, trebuie să îți pui o întrebare importantă. După ce l-am așteptat nouă luni, îmi voi lăsa acum copilul să plângă singur?

În cele din urmă, bebelușul se va opri din plâns, deoarece va înțelege un lucru important: faptul că ție nu îți pasă de el. 

Plânsul este singura modalitate de exprimare a unui copil atât de mic. Atunci când plânge, micuțul încearcă să îți transmită ceva. Prin urmare, pe lista de obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor este să îi lăsăm să plângă singuri.

4. Să lași copilul să doarmă singur

Un bebeluș nu doarme ca un adult. O dată la două – trei ore, micuțul se trezește și caută prezența mamei pentru a adormi iar. Nu poți învăța un copil să doarmă, întrucât va face acest lucru singur.

Copilul va învăța să adoarmă singur pe parcurs, pe măsură ce crește. Dacă nu vrei să îl culci în pat cu tine, poți ține pătuțul lui aproape, pentru a ajunge la el cât mai repede. În acest fel, te vei trezi de mai puține ori în timpul nopții.

5. Să îl zdruncini agresiv

Obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor precum comportamentul agresiv

Nu putem nega: după o noapte grea în care copilul nu se mai oprește din plâns și nimeni nu știe ce are, te apucă disperarea. Părinții care susțin că nu au simțit niciodată nevoia să zgâlțâie un pic copilul pentru a-l face să tacă probabil mint.

Însă o zdruncinătură agresivă nu îți va calma bebelușul. Din contră, probabil micuțul se va speria și va plânge și mai tare. În plus, i-ai putea răni trupul delicat.

Dragostea și îmbrățișările frecvente le oferă micuților pacea și confortul de care au nevoie pentru a se liniști.

6. Să nu îl ții în brațe

Siguranța pe care o simte în brațele mamei relaxează bebelușul. Dacă nu este luat des în brațe, cel mic nu poate simți această liniște.

După 3 ore de despărțire fizică de mama sa, bebelușul începe să manifeste o reacție la durere. Rezultatul este stresul și, pe termen lung, traumele emoționale. 

Bebelușii nu se pot descurca singuri. Aceștia au nevoie de un contact aproape permanent cu mamele lor. Micuții trebuie îngrijiți, protejați și toate nevoile lor trebuie satisfăcute. Limitarea contactului cu bebelușul încă de la început scade nivelul hormonilor responsabili pentru starea de bine (serotonină, opioide endogene și oxitocină). Tocmai de aceea refuzul de a-l lua în brațe este pe lista de obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor.

7. Să îl pedepsești

Obiceiuri greșite în îngrijirea bebelușilor precum pedepsirea lor

O palmă la fund îl face pe copil să își piardă încrederea în persoana care îl îngrijește. În plus, bebelușii învață să își ignore nevoile, să își piardă motivația și încrederea în ei înșiși, deoarece își subapreciază impulsurile și acceptă durerea și stresul ca pe un lucru firesc.

Pentru a crește copii fericiți care au siguranța că toate nevoile lor vor fi satisfăcute, trebuie să ai răbdare. Desigur, uneori te simți foarte descurajată. A avea grijă de un bebeluș este o sarcină grea! Însă cei mici au nevoie de grija și răbdarea adulților.

Copiii părinților iubitori, care știu să își controleze emoțiile negative, vor deveni adulți mai empatici și mai cooperanți.

8. Să nu ai încredere în instinctele tale

Fiecare persoană are o părere, de la specialiști până la mame sau bunici. Întreaga comunitate de femei și mame îți poate fi de mare ajutor la început. Însă dacă inima ta îți spune să faci o alegere diferită, ascult-o.

Maternitatea conectează o femeie cu propria sa natură și cele mai pure instincte ale sale. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.