Logo image
Logo image

5 obiceiuri de igienă intimă nocive

3 minute
Deși multe persoane o consideră a fi o practică igienică, îndepărtarea părului pubian poate duce la numeroase tipuri de infecții. Oricât de greu de crezut ar părea, acest păr joacă rolul de barieră protectoare.
5 obiceiuri de igienă intimă nocive
Nelton Abdon Ramos Rojas

Scris și verificat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas

Ultima actualizare: 04 noiembrie, 2022

Există mult mai multe obiceiuri de igienă intimă nocive decât bănuiești. Majoritatea femeilor se preocupă de menținerea vaginului lor în stare optimă. Frica de infecții și de mirosuri neplăcute este de ajuns pentru a ne atrage atenția asupra acestui aspect.

Însă, în încercarea de a elimina toate fluidele și mirosurile neplăcute, deseori adoptăm obiceiuri de igienă intimă nocive, care pot prejudicia sănătatea vaginală.

Problema este faptul că vaginul este o regiune foarte sensibilă, al cărei pH poate fluctua din cauza produselor chimice, a anumitor tipuri de lenjerie intimă și a multor altor factori deseori ignorați.

Așadar, deși unele practici par a fi sănătoase, este important să știm dacă sunt într-adevăr astfel. În cazul în care ne pot pune în pericol sănătatea, trebuie să învățăm să le evităm.

1. Dușurile vaginale excesive

Some figure

Dușurile vaginale sunt, aparent, o modalitate excelentă de a elimina bacteriile și mirosurile neplăcute de la nivelul regiunii intime. Dar în realitate, departe de a fi benefice, acestea provoacă dezechilibre care pot declanșa infecții.

Acest tip de spălături interne dezechilibrează flora vaginală sănătoasă, crescând vulnerabilitatea acestui organ la agenții patogeni.

Sugestii:

  • În loc să faci un duș vaginal, spală pur și simplu partea exterioară a vaginului cu un săpun blând și apă.

2. Absorbantele

Reprezentanții industriei produselor de igienă feminină ne-au convins că trebuie să folosim absorbante și tampoane pentru a preveni neplăcerile cauzate de fluide și mirosuri.

Însă folosirea zilnică a acestor produse este contraproductivă. Ele sufocă regiunea vaginală și cresc riscul de mâncărimi, iritații și alte simptome incomode.

Sugestii:

  • Pe cât posibil, folosește absorbante și tampoane doar atunci când ai cu adevărat nevoie.
  • Pentru a-ți menține vaginul curat, poartă lenjerie intimă de bumbac, care să permită pielii să respire.

3. Aplicarea de parfumuri sau pudră de talc, pe lista de obiceiuri de igienă intimă nocive

Some figure

Un obicei nociv care a reușit să supraviețuiască testului timpului este reprezentat de folosirea parfumurilor, a pudrei de talc și a altor produse de igienă intimă care, de fapt, irită vaginul.

Deși s-a crezut pentru mult timp că produsele tocmai enumerate constituie metode eficiente de a preveni secrețiile și mirosurile neplăcute, acum știm că ele provoacă efecte nedorite deoarece dezechilibrează pH-ul vaginului.

Folosirea frecventă irită partea exterioară a vaginului și duce deseori la infecții bacteriene.

Sugestii:

  • Nu ai niciun motiv să te simți stânjenită: vaginul tău prezintă un miros natural pe care nu trebuie să-l neutralizezi.
  • Dacă mirosul său este prea intens, fă-ți programare la ginecolog pentru a verifica dacă nu cumva ai dezvoltat o infecție.

4. Curățarea agresivă

Ai mare grijă! Pielea care acoperă regiunea vaginală este foarte sensibilă și necesită îngrijire specială. Unele femei sunt mult prea agresive atunci când se spală. Drept consecință, apar leziuni deschise mici, care reprezintă porți deschise pentru agenții infecțioși.

Sugestii:

  • Aplică săpun cu grijă și freacă-ți ușor vaginul, folosindu-ți degetele sau palma mânii.

5. Îndepărtarea părului pubian

Some figure

În zilele noastre, mai toate femeile asociază îndepărtarea părului pubian cu o igienă intimă adecvată. Însă această concepție este total greșită.

Părul pubian este o parte naturală a corpului nostru și îndeplinește un rol special: protejează vaginul împotriva bacteriilor, a drojdiilor și a virusurilor care provoacă infecții.

Totodată, multe metode de îndepărtare a părului sunt agresive și produc iritații sau tăieturi. Aceste efecte nedorite pot, fără îndoială, duce la tot felul de complicații.

Sugestii:

  • Optează pentru metode de epilare noninvazive. Cremele naturale pentru îndepărtarea părului și alte produse asemănătoare sunt de preferat.
  • Nu îndepărta părul complet, astfel încât vaginul tău să nu rămână neprotejat.
  • Dacă folosești o lamă de ras, usuc-o bine după fiecare utilizare.

Tu practici vreunul dintre cele 5 obiceiuri de igienă intimă nocive prezentate în acest articol? Suntem siguri că vrei să-ți menții vaginul curat, dar gândește-te de două ori înainte de a face ceva ce ar putea dezechilibra pH-ul acestuia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Wu CY, Hu HY, Chou YJ, Huang N, Chou YC, Li CP. High Blood Pressure and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortalities in Community-Dwelling Older Adults. Medicine (Baltimore). 2015;94(47):e2160. doi:10.1097/MD.0000000000002160
  • National Institute on Aging. (n.d.). High Blood Pressure. Retrieved on May 19, 2020 from https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure
  • Jiang SZ, Lu W, Zong XF, Ruan HY, Liu Y. Obesity and hypertension. Exp Ther Med. 2016;12(4):2395‐2399. doi:10.3892/etm.2016.3667
  • Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. (1998, December). Stress and hypertension. Wisconsin Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693307301800413
  • Elliott WJ. Drug interactions and drugs that affect blood pressure. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(10):731‐737. doi:10.1111/j.1524-6175.2006.05939.x
  • National High Blood Pressure Education Program. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Bethesda (MD): National Heart, Lung, and Blood Institute (US); 2004 Aug. Drugs and Other Agents Affecting Blood Pressure. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9635/
  • Mukamal KJ. The effects of smoking and drinking on cardiovascular disease and risk factors. Alcohol Res Health. 2006;29(3):199‐202.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.