8 complicații ale îmbolnăvirii rinichilor - Doza de Sănătate
 

8 complicații ale îmbolnăvirii rinichilor

Deși afecțiunile renale nu prezintă simptome decât atunci când ajung în stadii avansate, există anumite semnale de alarmă pe care ar trebui să le iei în considerare, cum ar fi retenția de apă și modificările la nivelul urinei. 
8 complicații ale îmbolnăvirii rinichilor
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Buna funcționare a organismului este asigurată de rinichi, însă aceștia pot fi afectați de diverse probleme și afecțiuni. În articolul de azi îți prezentăm câteva posibile complicații ale îmbolnăvirii rinichilor.

Rinichii au rolul de a filtra deșeurile din sânge și de a le evacua din corp prin urină. În medie, aceștia au o lungime de 30 de centimetri și pot procesa până la 190 litri de sânge pe zi, eliminând în jur de doi litri de apă.

Aceste organe joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale, dar și în producerea anumitor hormoni, esențiali pentru bunăstarea noastră generală.

Totuși, un exces de toxine poate afecta funcționarea rinichilor, provocând probleme grave de sănătate.

Principalele complicații ale îmbolnăvirii rinichilor

Îngrijorător este faptul că afecțiunile renale sunt fie asimptomatice, fie cauzează simptome produse și de multe alte boli. 

Ca să-ți dăm o mână de ajutor, mai jos îți prezentăm niște complicații ale îmbolnăvirii rinichilor care îți merită toată atenția. Ia aminte!

1. Urinarea mai frecventă sau mai rară

Femeie care urinează în exces

Când rinichii se îmbolnăvesc, obiceiurile noastre de urinare se modifică. Nevoia de a urina constant sau, din contră, mult mai rar decât de obicei poate indica faptul că aceste organe nu funcționează în stare optimă.

2. Modificări ale aspectului urinei

Schimbarea culorii, a mirosului sau a texturii urinei sunt semne ale unei nereguli la nivelul rinichilor. Mergi imediat la medic dacă observi că urina ta este mai galbenă decât de obiceiare urme de sânge sau emană un miros foarte neplăcut.

Deși simptomele de mai sus pot indica prezența unei infecții urinare, este bine să-ți faci investigațiile medicale necesare pentru a exclude posibilitatea unei boli mai grave.

3. Retenția de apă

Retenția de apă poate fi un semn al unei probleme cu rinichii

Întrucât aceste organe reglează nivelul de lichide din corp, o problemă renală poate provoca retenție de apă sau edem. 

Pe măsură ce rinichii își pierd abilitatea de a filtra lichidele și deșeurile, procesele inflamatorii din corp sunt întrerupte, fapt care duce la apariția unor umflături la nivelul feței, al picioarelor, al gleznelor și nu numai.

4. Oboseala accentuată

Rinichii produc un hormon numit eritropoietină, care contribuie la crearea globulelor roșii. Asta înseamnă că aceste organe joacă un rol important în transportul oxigenului către celulele din corp. Prin urmare, o problemă renală poate provoca anemie și oboseală constantă. 

Dacă celulele nu primesc o cantitate suficientă de oxigen, apar diverse simptome precum amețeala, oboseala accentuată și dificultățile de concentrare.

5. Durerile de spate sau de rinichi

Durerile de spate pot indica o problemă cu rinichii

Pacienții cu afecțiuni renale, mai ales cei în vârstă, simt dureri în regiunea lombară a spatelui sau în apropierea zonei în care sunt localizați rinichii.

Deși durerile pot fi cauzate de o problemă musculară, uneori ele indică și prezența unei boli renale. Pietrele la rinichi și infecțiile urinare pot provoca dureri de spate acute, care iradiază către zona pelvisului.

6. Un gust neobișnuit în gură

Când este prezentă o afecțiune renală, în sânge se acumulează toxine. Drept urmare, te poți confrunta cu respirație urât mirositoare și cu un gust metalic în gură.

Unele persoane își pierd pofta de a consuma carne sau mănâncă mai puțin la toate mesele.

7. Erupțiile

Problemele cu rinichii pot cauza erupții pe piele

Deși multe persoane nu știu acest lucru, sănătatea pielii depinde, de asemenea, de un aport suficient de oxigen și de curățarea optimă a sângelui.

Dacă rinichii nu mai filtrează deșeurile, pot apărea erupții sau alte probleme dermatologice. Uneori, acestea pot fi însoțite de mâncărimi și alergii.

8. Hipertensiunea arterială

Această problemă poate fi cauzată de numeroși factori care afectează arterele și sistemul cardiovascular.

Printre altele, retenția de apă și de sodiu poate provoca o creștere considerabilă a tensiunii arteriale. Dar insuficiența renală cronică și glomerulonefrita cresc riscul de dezvoltare a acestei probleme de sănătate.

Hipertensiunea poate apărea și ca urmare a unei afecțiuni numite stenoză de arteră renală. Aceasta este cauzată de blocarea parțială a arterei renale, cea care transportă sângele către rinichi.

Vreuna din cele 8 complicații ale îmbolnăvirii rinichilor enumerate mai sus te afectează? Mergi cât mai curând la medic pentru a afla dacă există sau nu o neregulă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hiß, M., & Kielstein, J. T. (2014). Chronic kidney disease (ckd). In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_30
  • National Kidney Foundation. (2017). About Chronic Kidney Disease – The National Kidney Foundation.
  • Patel, R., & Marfatia, Y. (2008). Clinical study of cutaneous drug eruptions in 200 patients. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.42883
  • Levey, A. S. ., Coresh;, J., Balk;, E., Kausz;, A. T., Levin;, A., Steffes;, M. W., … Eknoya, G. (2003). Clinical Guidelines National Kidney Foundation Practice Guidelines for Chronic Kidney. Annals of Internal Medicine. https://doi.org/200307150-00013 [pii]

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.