8 simptome care arată că ai probleme la rinichi

· 26 ianuarie 2017
Deși afecțiunile renale nu prezintă simptome decât atunci când ajung în stadii avansate, există anumite semnale de alarmă pe care ar trebui să le iei în considerare, cum ar fi retenția de apă și modificările la nivelul urinei. 

Buna funcționare a organismului este asigurată și de rinichi, însă aceștia pot fi afectați de diverse probleme și afecțiuni ce sunt anunțate prin apariția mai multor simptome.

Rinichii au rolul de a filtra deșeurile din sânge și de a le evacua din corp prin urină. În medie, aceștia au o lungime de 30 de centimetri și pot procesa până la 190 litri de sânge pe zi, eliminând în jur de doi litri de apă.

Aceste organe joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale, dar și în producerea anumitor hormoni, esențiali pentru bunăstarea noastră generală.

Totuși, un exces de toxine poate afecta funcționarea rinichilor, provocând probleme grave de sănătate.

Simptome care anunță probleme la rinichi

Îngrijorător este faptul că afecțiunile și unele probleme la rinichi sunt fie asimptomatice, fie cauzează simptome care pot fi confundate cu alte boli. 

Din fericire, există și câteva simptome clare care te avertizează că ai anumite probleme la rinichi. Astăzi vrem să îți prezentăm cele mai importante opt indicii.

Iată care sunt cele mai importante simptome care pot apărea în cazul unor probleme la rinichi.

1. Schimbările privind urinarea indică o problemă cu rinichii

Urinarea extrem de frecventă poate indica o problemă cu rinichii

Schimbările în obiceiurile privind urinarea apar atunci când rinichii au o problemă. Nevoia de a urina constant sau, din contră, mult mai rar decât de obicei, poate indica faptul că aceste organe nu funcționează în stare optimă.

2. Modificările la nivelul urinei

Schimbarea culorii, a mirosului sau a texturii urinei sunt semne ale unei nereguli la nivelul rinichilor.

Mergi imediat la medic dacă observi că urina ta este mai galbenă decât de obicei, are urme de sânge sau emană un miros foarte neplăcut. 

Deși simptomele de mai sus pot indica prezența unei infecții urinare, este bine să îți faci investigațiile medicale necesare pentru a exclude posibilitatea unei boli mai grave.

3. Retenția de apă

Retenția de apă poate fi un semn al unei probleme cu rinichii

Întrucât aceste organe reglează nivelul de lichide din corp, o problemă renală poate provoca retenție de apă sau edem. 

Pe măsură ce rinichii își pierd abilitatea de a filtra lichidele și deșeurile, procesele inflamatorii din corp sunt întrerupte, fapt care duce la apariția unor umflături pe față, picioare, glezne și alte zone.

Citește și

6 băuturi care ameliorează durerea de rinichi

4. Oboseala accentuată

Rinichii produc un hormon numit eritropoietină, care contribuie la crearea globulelor roșii. Asta înseamnă că aceste organe joacă un rol important în transportul oxigenului către celulele din corp. Prin urmare, o problemă renală poate provoca anemie și oboseală constantă. 

Dacă celulele nu primesc o cantitate suficientă de oxigen, apar diverse simptome precum amețeala, oboseala accentuată și dificultățile de concentrare, care anunță unele probleme la rinichi.

5. Durerile de spate sau de rinichi

Durerile de spate pot indica o problemă cu rinichii

Pacienții cu afecțiuni renale, mai ales cei în vârstă, simt dureri în regiunea lombară a spatelui sau în apropierea zonei în care sunt localizați rinichii.

Deși durerile pot fi cauzate de o problemă musculară, uneori ele indică și prezența unei boli renale. Pietrele la rinichi și infecțiile urinare pot provoca dureri de spate acute care iradiază către zona pelvisului.

6. Un gust ciudat în gură

Când este prezentă o afecțiune renală, în sânge se acumulează toxine. Drept urmare, te poți confrunta cu respirație urât mirositoare și cu un gust metalic în gură.

Unele persoane își pierd pofta de a consuma carne sau mănâncă mai puțin la toate mesele.

Te-ar putea interesa și

Detoxifierea naturală a rinichilor – 4 sfaturi

7. Erupțiile

Problemele cu rinichii pot cauza erupții pe piele

Deși multe persoane nu știu acest lucru, sănătatea pielii depinde, de asemenea, de un aport suficient de oxigen și de curățarea optimă a sângelui.

Dacă rinichii nu mai filtrează deșeurile, pot apărea erupții sau alte probleme dermatologice. Uneori, acestea pot fi însoțite de mâncărimi și alergii.

8. Hipertensiunea arterială

Această problemă poate fi cauzată de numeroși factori care afectează arterele și sistemul cardiovascular. Printre altele, retenția de apă și sodiu poate provoca o creștere considerabilă a tensiunii arteriale. Insuficiența renală cronică și glomerulonefrita cresc riscul de dezvoltare a acestei probleme de sănătate.

Hipertensiunea poate apărea și ca urmare a unei afecțiuni numite stenoză de arteră renală. Aceasta este cauzată de blocarea parțială a arterei renale, cea care transportă sângele către rinichi.

Bănuiești că ai și tu probleme la rinichi și ai sesizat apariția unor simptome enumerate mai sus? Mergi cât mai curând la medic pentru a afla dacă există sau nu o neregulă.

  • Hiß, M., & Kielstein, J. T. (2014). Chronic kidney disease (ckd). In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_30
  • Center for Disease Control and Prevention. (2010). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet. National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion. https://doi.org/10.1007/s12205-017-1086-8
  • Somlo, S., & Guay-Woodford, L. M. (2009). Polycystic Kidney Disease. In Genetic Diseases of the Kidney. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-449851-8.00024-3