8 utilizări ale foliei de aluminiu mai puțin cunoscute

10 decembrie 2017
Datorită texturii sale unice, folia de aluminiu poate fi de mare ajutor în îndeplinirea câtorva sarcini surprinzătoare, cum ar fi ascuțirea foarfecei. 

Știai că există și alte utilizări ale foliei de aluminiu decât cele pe care le cunoaștem cu toții? Acest material este folosit des în gospodărie, mai ales la păstrarea și depozitarea anumitor alimente.

Folia de aluminiu este o coală subțire care poate fi modelată foarte ușor și poate fi utilizată pentru a acoperi diverse suprafețe, produse alimentare sau alte elemente. Cam asta este tot ce știm despre ea.

În realitate, există multe alte utilizări ale foliei de aluminiu extrem de interesante și surprinzătoare care îți pot ușura diverse sarcini domestice.

Întrucât știm că multe persoane nu cunosc întrebuințările alternative ale foliei de aluminiu, îți prezentăm 8 dintre cele mai interesante în rândurile de mai jos.

Pune-le în practică oricând ai nevoie!

1. Redă strălucirea tigăilor și a cratițelor

Folia de aluminiu folosită pentru curățarea cratițelor

Folia de aluminiu este de mare ajutor în curățarea cratițelor arse sau pătate de mâncare. La fel ca bureții duri, acest material îndepărtează murdăria greu de curățat și lasă vasele curate și strălucitoare.

Mod de utilizare

Ia o bucată mare de folie de aluminiu, formează un cocoloș și freacă zonele tigăii sau ale cratiței pe care vrei să le cureți.

2. Degresarea cuptorului: una dintre cele mai interesante utilizări ale foliei de aluminiu

Chiar dacă există burete din metal pentru vase și alte materiale asemănătoare disponibile în comerț care ajută la îndepărtarea urmelor de grăsime din cuptor, un ghemotoc din folie de aluminiu poate fi o soluție mai simplă și mai accesibilă.

Mod de utilizare

Presară pe suprafața murdară o pastă din bicarbonat de sodiu și lămâie și las-o 5 minute să se usuce. Freacă apoi suprafața cu folie de aluminiu.

3. Curățarea obiectelor din argint

Curățarea argintului este pe lista de utilizări ale foliei de aluminiu

Din cauza acumulării de praf și mizerie, obiectele din argint își pierd treptat strălucirea. Din fericire, una dintre ineditele utilizări ale foliei de aluminiu este chiar curățarea argintului.

Mod de utilizare

Umple un vas mare cu apă fierbinte (important este să încapă în el obiectele pe care vrei să le cureți). Adaugă în vas niște fâșii de folie de aluminiu și câteva linguri de sare. 

Pune obiectele de argint în recipient la înmuiat. Lasă-le să stea 20 de minute pentru a obține cele mai bune rezultate.

4. Curățarea fierului de călcat

O bucată de folie de aluminiu și o lingură de sare sunt de ajuns pentru a pune în practică una dintre cele mai bune metode de curățare a fierului de călcat.

Cele două elemente îndepărtează stratul închis la culoare depus pe talpa fierului de călcat, prevenind astfel murdărirea hainelor curate pe care le calci.

Mod de utilizare

Pune o folie de aluminiu pe masa de călcat. Presară o lingură de sare pe suprafața sa și trece fierul de călcat peste ea, ca și cum ai călca haine în mod obișnuit.

Lasă-l să se răcească puțin, apoi îndepărtează excesul de sare cu o cârpă curată.

5. Ascuțirea foarfecelor

Ascuțirea foarfecii este una dintre ineditele utilizări ale foliei de aluminiu

Dacă ai observat că foarfeca ta nu mai taie ca de obicei și nu mai are lamele la fel de ascuțite, nu dispera – scoate folia de aluminiu din dulap și treci la ascuțit!

Mod de utilizare

Taie o bucată mare de folie de aluminiu și împăturește-o de mai multe ori până obții o fâșie groasă. Taie apoi fâșia  în mod repetat pentru a ascuți lamele foarfecei.

6. Curățarea grătarului

Pentru a elimina urmele de grăsime și mâncare de pe grătar, poți folosi combinația magică de bicarbonat de sodiu și folie de aluminiu.

Mod de utilizare

Umezește o cantitate mică de bicarbonat de sodiu cu apă și presară pasta pe grătar. Las-o să acționeze 10 minute, apoi freacă bine cu o bucată de folie de aluminiu.

7. Reactivarea bateriilor

De multe ori, jucăriile și dispozitivele electrice din casă nu mai funcționează deoarece locul în care sunt plasate bateriile s-a lărgit și acestea nu mai intră în contact cu partea activă a obiectului în cauză.

Dacă te confrunți cu situația de mai sus, nu fugi la magazin. Înarmează-te cu o folie de aluminiu și vei rezolva problema.

Mod de utilizare

Ia o folie de aluminiu și împăturește-o pentru a obține grosimea de care ai nevoie. Pune-o în spațiul dintre baterie și metalul de contact din interiorul compartimentului pentru baterii. Ai grijă ca bateria să fie stabilă, apoi pornește dispozitivul și vei vedea că funcționează. Magie!

8. Curățarea ruginii de pe bureții din metal pentru vase

Utilizări ale foliei de aluminiu pentru curățarea bureților de sârmă

Bureții de vase din metal, atât de utili în bucătărie, tind să se oxideze foarte ușor ca urmare a umezelii reținute după fiecare utilizare. Aceasta nu ar fi o problemă atât de mare, însă rugina se desprinde de pe burete și ajunge pe suprafața vasului pe care vrei să îl cureți, murdărindu-l și mai tare sau lăsând pete foarte greu de îndepărtat.

Pentru a preveni situația neplăcută de mai sus, precum și imprimarea unor mirosuri neplăcute, poți apela oricând la un ajutor de nădejde. Ai ghicit! Folia de aluminiu.

Mod de utilizare

Taie o bucată dreptunghiulară dintr-o folie de aluminiu și pune-o sub burete. Ai grijă să înlocuiești cât mai des folia, pentru a preveni acumularea de umezeală.

Cunoșteai aceste utilizări ale foliei de aluminiu? Multe persoane încă folosesc acest material numai la depozitarea alimentelor, însă acesta este doar începutul!

Acum că știi cât este de utilă, ține mereu la îndemână o folie de aluminiu pentru a-ți ușura o multitudine de sarcini domestice!

Te-ar mai putea interesa