Consumul excesiv de zahăr – 6 simptome - Doza de Sănătate
 

Consumul excesiv de zahăr – 6 simptome

Atunci când consumi prea mult zahăr, vei experimenta o serie de simptome asemănătoare cu cele provocate de dependența de droguri. O problemă mare este faptul că în zilele noastre foarte multe alimente conțin zahăr.
Consumul excesiv de zahăr – 6 simptome

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Primul lucru pe care orice nutriționist sau antrenor profesionist ți-l va spune este că trebuie să eviți să consumul excesiv de zahăr. Acest produs este o adevărată otravă pentru corp.

Pe lângă faptul că determină câștigul în greutate, consumul de zahăr are numeroase alte efecte negative. Sângele conține elemente foarte sensibile. Câteodată însă, nu suntem conștienți de consecințele acestui produs asupra organismului nostru.

Poate singurul pericol pe care îl asociezi cu un aport excesiv de zahăr este diabetul. Dacă nu suferi de această boală, probabil te gândești că nu consumi acest produs în exces.

Deși diabetul semnalează că aportul tău de zahăr este excesiv, înainte să ajungi la această extremă, vei experimenta o serie de efecte secundare care te împiedică să-ți îndeplinești sarcinile zilnice. Din păcate, consumul de zahăr este atât de frecvent în societatea noastră, încât deseori nu realizăm că facem exces.

Simptomele unui consum excesiv de zahăr

1. Epuizare generală

Consumul excesiv de zahăr și simptomele acestuia

Efectul zahărului asupra organismului este asemănător cu cel al drogurilor stimulente. Inițial te simți foarte energizat, apoi nivelul tău de energie scade sub cel normal.

Practic, după o creștere bruscă, nivelul de energie se prăbușește. Drept rezultat, vei simți nevoia să consumi băuturi carbogazoase sau alte stimulente bogate în zahăr, iar ciclul o va lua de la capăt.

Pentru a evita acest simptom, te sfătuim să consumi cafea neîndulcită sau alte produse asemănătoare pentru a-ți recăpăta energia.

2. Poftă excesivă de dulciuri

Așa cum am menționat mai sus, impactul zahărului asupra organismului este asemănător cu cel al drogurilor. Dacă îți este poftă să mănânci dulciuri permanent, este posibil să consumi deja prea mult zahăr. Nu este exclus să fi devenit dependent de acest produs.

Acest simptom este legat de evoluția noastră ca specie. Avem nevoie de glucoză pentru a supraviețui. Cu cât consumăm mai mult zahăr, cu atât organismul nostru ne spune că trebuie să ne creștem rezervele. Din acest motiv zahărul este adăugat în multe tipuri de produse alimentare, inclusiv în carne.

3. Consumul excesiv de zahăr poate induce schimbări de dispoziție

Consumul excesiv de zahăr induce schimbări de dispoziție

Așa cum am menționat, cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât vei tânji mai mult după dulciuri. Alimentele dulci îți îmbunătățesc dispoziția, dar când nu le mai consumi, devii irascibil.

Dispoziția ta poate să fie influențată de consumul anumitor alimente. Toate produsele procesate din comerț conțin glucoză, motiv pentru care poți experimenta acest „sevraj” indiferent de ceea ce mănânci.

4. Consumul excesiv de zahăr duce la un câștig în greutate

De îndată ce creierul obține cantitatea de zahăr necesară pentru a funcționa, organismul metabolizează excesul. Deoarece pancreasul nu poate secreta suficientă insulină pentru a digera surplusul de zahăr, ficatul îl va transforma în grăsime.

Nu trebuie să intri în panică. Poți să consumi în continuare fructe fără a te îngrășa. Glucoza prezentă în fructe nu este la fel de nocivă ca cea din produsele din comerț (precum cele de patiserie).

5. Consumul excesiv de zahăr poate provoca probleme cutanate

Digerarea zahărului necesită prezența insulinei. Această substanță puternică este secretată în exces atunci când aportul nostru de zahăr este prea mare. Multe persoane au o sensibilitate la insulină, motiv pentru care pielea lor este uscată și se cojește.

Deși avem la dispoziție numeroase produse pentru a remedia pielea uscată, dacă experimentezi această problemă, te sfătuim ca mai întâi să-ți reduci consumul de zahăr. Este posibil ca acesta să fie cauza problemei.

6. Hipertensiune arterială

Consumul excesiv de zahăr provoacă hipertensiune

Cu siguranță ai auzit că sarea este nocivă în ceea ce privește tensiunea ta arterială, dar știai că zahărul este și mai periculos? Un studiu recent a demonstrat că, fiind mai greu de metabolizat, zahărul suprasolicită inima.

Consecințele negative ale acestui fenomen sunt foarte frecvente în zilele noastre. Din păcate, rareori se întâmplă să identificăm cauza corectă. Hipertensiunea arterială poate fi provocată de mai mulți factori, dar nu trebuie să trecem cu vederea consumul excesiv de alimente dulci.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
  • Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1257-2
  • Johnson, R. K., Appel, L. J., Brands, M., Howard, B. V., Lefevre, M., Lustig, R. H., … Wylie-Rosett, J. (2009). Dietary sugars intake and cardiovascular health a scientific statement from the american heart association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.192627
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.