Logo image
Logo image

12 alimente pentru desfundarea arterelor

5 minute
În afară de a include următoarele 12 alimente în dieta ta zilnică, evită obiceiuri nocive precum consumul de alcool și tutun dacă vrei să-ți desfunzi arterele. De asemenea, nu uita să faci suficientă mișcare.
12 alimente pentru desfundarea arterelor
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

„Ești ceea ce mănânci”. Această idee este adevărată mai ales când vine vorba de consumul unor alimente pentru desfundarea arterelor.

Persoanele care urmează diete nesănătoase sunt nevoite să suporte consecințe negative precum obezitatea, hipercolesterolemia sau hipertensiunea arterială. Printre altele, o alimentație deficitară poate cauza înfundarea arterelor, lucru care va altera semnificativ starea de sănătate a pacientului.

În articolul de azi vom discuta despre 12 alimente pentru desfundarea arterelor, care pot preveni apariția problemelor cardiace.

Cele mai bune alimente pentru desfundarea arterelor

Înfundarea progresivă a arterelor (ateroscleroza) este o problemă din ce în ce mai frecventă în societățile occidentale. Această boală provoacă mai multe decese pe an decât fumatul sau consumul de alcool. Practic, ateroscleroza este un inamic tăcut care nu provoacă simptome evidente.

Pereții arterelor acumulează grăsimi obținute din alimentele pe care le consumăm. Dacă dieta ta este bazată pe produse bogate în calorii, grăsimi și zahăr, riscul să suferi de hipercolesterolemie, hipertensiune arterială și probleme circulatorii este foarte mare.

Totodată, acest tip de dietă nesănătoasă te va face vulnerabil în fața tulburărilor cardiace. Pentru a evita asemenea boli și a avea o calitate optimă a vieții, nu ezita să consumi următoarele 12 alimente pentru desfundarea arterelor:

1. Usturoiul

Some figure

Usturoiul intră în categoria de alimente care nu ar trebui să lipsească din bucătărie. Cu ajutorul său, putem oferi un gust special preparatelor.

Această plantă este bogată în antioxidanți cu abilitatea de a combate radicalii liberi. În plus, usturoiul poate îmbunătăți circulația sângelui și reduce nivelul colesterolului și tensiunea arterială.

  • Consumul unui cățel de usturoi pe zi poate desfunda arterele, prevenind simultan acumularea grăsimii.

2. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este cel mai sănătos ulei disponibil. Îl poți folosi pentru a prepara tot felul de mâncăruri.

  • Include ulei de măsline în dressing-uri pentru salate sau folosește-l pentru a da cărnii și peștelui un gust unic.

Uleiul de măsline este foarte sănătos și nu provoacă acumularea colesterolului la nivelul arterelor. Acest produs este benefic pentru sănătatea cardiacă. Însă, din cauza conținutului său de calorii, te sfătuim să nu faci abuz.

3. Avocado

Some figure

Proprietățile fructului de avocado sunt similare cu cele ale uleiului de măsline. În primul rând, avocado conține acizi grași esențiali, care pot preveni oxidarea grăsimii acumulate în artere. De asemenea, acesta reduce nivelul colesterolului și oferă o senzație de sațietate.

  • Include avocado în dieta ta zilnică. Poți să-l incluzi în salate sau să-l servești în loc de maioneză.

4. Ovăzul

Ovăzul este unul dintre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din meniul pentru micul dejun. Pe lângă faptul că este sățioasă, această cereală oferă energie și neutralizează abilitatea colesterolului de a se lipi de pereții arterelor.

  • Te sfătuim să servești o cană de ovăz cu iaurt sau să bei lapte degresat cu ovăz în fiecare dimineață. Dacă vrei, poți să adaugi și fructe.

5. Fructele cu pectină

Some figure

În această categorie intră căpșunile, merele, grepfrutul și strugurii. Aceste fructe sunt bogate în pectină, o fibră solubilă care reduce nivelul colesterolului rău (LDL).

  • Optează pentru fructe cu pectină în locul gustărilor bogate în grăsimi și calorii pe care obișnuiești să le servești.
  • Consumul regulat de fructe îmbunătățește starea de sănătate și reduce riscul de a suferi de tulburări cardiace.

6. Sparanghelul

Sparanghelul ajută la deblocarea naturală a arterelor. În plus, acesta reduce nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge și previne formarea cheagurilor.

  • Fiert, gătit sote, copt sau la grătar—nu duci lipsa de moduri de a găti aceste bețișoare mici, verzi și minunate.

7. Rodiile

Some figure

Mai exact, este vorba de sucul de rodie. Această băutură oferă o cantitate semnificativă de antioxidanți (mai mare decât cea oferită de sucul de portocale, merișoare sau mure). Dacă bei suc de rodie, reduci daunele cauzate de grăsimile acumulate pe pereții arterelor.

  • Este suficient să bei o cană de suc de rodie la micul dejun. Pentru cele mai bune rezultate posibile, asigură-te că acesta este complet natural. (Cel mai bine este să-l prepari chiar tu.)

8. Soia

Soia și derivații săi (inclusiv tofu) pot reduce ușor nivelul colesterolului rău (LDL). Consumul a 3 linguri de soia pe zi te ajută să ai o sănătate cardiacă optimă.

  • Asigură-te că soia consumată este ecologică. De asemenea, optează pentru tofu în loc de carne.

9. Broccoli

Some figure

Această legumă delicioasă face parte din familia verzei și este bogată în vitamina K.

Calciul ingerat prin consumul de broccoli susține procesele naturale ale organismului uman. Mai mult, broccoli oferă o cantitate ridicată de fibre și sprijină sănătatea arterială.

  • Poți consuma broccoli gătit la aburi, sote cu puțin ulei de măsline sau ca umplutură pentru caserole.

10. Peștii uleioși

Din acest grup fac parte:

  • Somonul
  • Tonul
  • Heringul
  • Macroul
  • Sardinele
  • Păstrăvul

Acești pești sunt sănătoși deoarece conțin acizi grași omega-3, care sunt necesari pentru a desfunda arterele. Consumul de pești uleioși previne formarea cheagurilor de sânge și echilibrează tensiunea arterială.

  • Încearcă să consumi pești uleioși gătiți la abur, copți sau la grătar de 3 ori pe săptămână.

11. Vinetele

Some figure

Această legumă de culoare închisă curăță arterele și reduce nivelul colesterolului din sânge. Vânăta conține fibre solubile, un nutrient esențial în ceea ce privește sănătatea cardiacă. Principalul avantaj al vinetelor este versatilitatea lor. Poți să le gătești în mii de moduri!

12. Curcuma, pe lista de alimente pentru desfundarea arterelor

Curcuma este o mirodenie gălbuie care oferă preparatelor un gust incredibil. Aceasta are diverse proprietăți interesante.

  • De pildă, curcuma este un aliment antiinflamator cu abilitatea de a reduce daunele cauzate de acumularea grăsimii la nivelul pereților arteriali.
  • Un alt beneficiu oferit de curcuma este abilitatea sa de a reduce riscul formării cheagurilor de sânge.
Some figure

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
  • Blekkenhorst, L. C., Bondonno, C. P., Lewis, J. R., Woodman, R. J., Devine, A., Bondonno, N. P., Lim, W. H., Zhu, K., Beilin, L. J., Thompson, P. L., Prince, R. L., & Hodgson, J. M. (2018). Cruciferous and Total Vegetable Intakes Are Inversely Associated With Subclinical Atherosclerosis in Older Adult Women. Journal of the American Heart Association7(8), e008391. https://doi.org/10.1161/JAHA.117.008391
  • Cherubini, A., Vigna, G. B., Zuliani, G., Ruggiero, C., Senin, U., & Fellin, R. (2005). Role of antioxidants in atherosclerosis: epidemiological and clinical update. Current pharmaceutical design11(16), 2017–2032. https://doi.org/10.2174/1381612054065783
  • Guasch-Ferré, M., Liu, G., Li, Y., Sampson, L., Manson, J. E., Salas-Salvadó, J., Martínez-González, M. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., Sun, Q., & Hu, F. B. (2020). Olive Oil Consumption and Cardiovascular Risk in U.S. Adults. Journal of the American College of Cardiology75(15), 1729–1739. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.02.036
  • Marion, B. R. (2004). Oat may keep arteries out of sticky situations. Agricultural Research. Disponible en https://agresearchmag.ars.usda.gov/ar/archive/2004/jun/oats0604.pdf
  • Rothberg, M. B. (2013). Coronary Artery Disease as Clogged Pipes. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
  • Marette, S., Roosen, J., & Blanchemanche, S. (2008). Health information and substitution between fish: Lessons from laboratory and field experiments. Food Policy. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2007.10.003.
  • Mozaffarian, D., & Wu, J. H. Y. (2018). Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health: A Review of Emerging Biologic Pathways. Circulation research122(2), 369–384. https://doi.org/10.1161/CIRCRESAHA.117.309008
  • Riccardi, G., Giosuè, A., Calabrese, I., & Vaccaro, O. (2022). Dietary recommendations for prevention of atherosclerosis. Cardiovascular research118(5), 1188–1204. https://doi.org/10.1093/cvr/cvab173
  • Serna-Saldívar, S. O., Hernández, D., S. (2020). Dietary Fiber in Cereals, Legumes, Pseudocereals and Other Seeds. In: Welti-Chanes, J., Serna-Saldívar, S., Campanella, O., Tejada-Ortigoza, V. (eds) Science and Technology of Fibers in Food Systems. Food Engineering Series. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-030-38654-2_5
  • Thushara, R. M., Gangadaran, S., Solati, Z., & Moghadasian, M. H. (2016). Cardiovascular benefits of probiotics: a review of experimental and clinical studies. Food & function7(2), 632–642. https://doi.org/10.1039/c5fo01190f
  • Uthumporn, U., Fazilah, A., Tajul, A. Y., Murad, M. (2016). Physico-chemical and Antioxidant Properties of Eggplant Flour as a Functional Ingredient. Advance Journal of Food Science and Technology, 12(5):235-243. DOI:10.19026/ajfst.12.2905
  • Wei, T., Liu, J., Zhang, D., Wang, X., Li, G., Ma, R., Chen, G., Lin, X., & Guo, X. (2021). The Relationship Between Nutrition and Atherosclerosis. Frontiers in bioengineering and biotechnology9, 635504. https://doi.org/10.3389/fbioe.2021.635504
  • Weschenfelder, C., Lorenzon-dos-Santos, J., Lopes-de-Sousa, A. P., Paiva-de-Camposa, V., Marcadenti, A. (2015). Avocado and Cardiovascular Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. 05 (07). DOI: 10.4236/ojemd.2015.57010
  • Zhao, C. N., Meng, X., Li, Y., Li, S., Liu, Q., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Nutrients9(6), 598. https://doi.org/10.3390/nu9060598

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.