9 alimente care susțin sănătatea arterială

2 noiembrie 2017
Uleiul de măsline extravirgin este o opțiune bună pentru a-ți îngriji arterele. Acest produs echilibrează nivelul colesterolului și reduce daunele cauzate de radicalii liberi. Citește în continuare și ia aminte!

Este esențial să îți crești aportul de alimente care susțin sănătatea arterială.

Din păcate, produsele rafinate câștigă din ce în ce mai multă popularitate în zilele noastre. Dietele moderne obișnuite includ o mare varietate de alimente nesănătoase, care provoacă obezitate și boli cardiovasculare.

O chestiune foarte îngrijorătoare este faptul că multe persoane tind să minimalizeze aceste efecte nocive. În ciuda semnalelor de alarmă, continuăm să ne bazăm dieta pe grăsimi, zaharuri și alte substanțe periculoase.

Este important să adoptăm un plan alimentar mai bun, pe care să îl completăm cu o serie de alimente care susțin sănătatea arterială. Deoarece mulți dintre noi nu știm care sunt acestea, în articolul de azi îți prezentăm cele mai bune 9 variante. Suntem siguri că le vei adora!

1. Peștii grași se numără printre din cele mai bune alimente care susțin sănătatea arterială

Alimente care susțin sănătatea arterială ca somonul sunt foarte benefice

Peștii grași conțin acizi grași omega-3. După ce sunt absorbiți de organism, aceștia reduc nivelul colesterolului și al trigliceridelor acumulate în artere. Totodată, acizii grași omega-3 cresc nivelul colesterolului bun (HDL) și stimulează eliminarea lipidelor nocive pentru organism.

Un alt avantaj al peștilor grași este conținutul lor semnificativ de aminoacizi și minerale esențiale. Ambii nutrienți sunt necesari pentru a evita inflamațiile și problemele circulatorii.

Încearcă să consumi următorii pești de cel puțin 2 ori pe săptămână:

 • Somon
 • Ton
 • Sardine
 • Macrou
 • Hering
 • Păstrăv

2. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline extravirgin care nu a fost supus rafinării este o sursă de grăsimi benefice și intră în categoria de alimente care susțin sănătatea arterială. Acizii grași și antioxidanții din componența uleiului de măsline ameliorează efectele negative ale radicalilor liberi și echilibrează nivelul colesterolului și al trigliceridelor.

3. Semințele de susan

Semințele de susan sunt alimente care susțin sănătatea arterială

Semințele de susan au devenit foarte populare datorită conținutului lor de nutrienți benefici pentru sănătatea cardiacă și care susțin pierderea în greutate. Acizii grași esențiali din componența lor reduc nivelul colesterolului și protejează inima, tratând problemele circulatorii.

Consumul regulat de semințe de susan ține în frâu pofta de mâncare și previne rigidizarea arterelor, o complicație frecventă a supraponderalității.

4. Roșiile

Licopenul, un antioxidant puternic conținut de roșii, oferă beneficii interesante în ceea ce privește sănătatea arterială și cardiovasculară. Această substanță reduce oxidarea colesterolului lipit de pereții arterelor și ține sub control inflamațiile care pot declanșa boli circulatorii.

5. Ghimbirul

Consumă ghimbir și alte alimente care susțin sănătatea arterială

Ghimbirul, o mirodenie celebră datorită efectului său antioxidant și antiinflamator, este unul dintre cele mai bune alimente care susțin sănătatea arterială atunci când suferi de probleme ca hipercolesterolemia sau hipertensiunea arterială.

Principalul component al ghimbirului, gingerolul, reface circulația sanguină și stimulează eliminarea lipidelor care se lipesc de pereții arteriali. Poți să consumi ghimbir sub formă de ceai sau să îl incluzi în smoothie-uri, supe și alte preparate.

6. Ovăzul

Cunoscut în multe țări drept „regele cerealelor”, ovăzul este un aliment ideal pentru a-ți curăța arterele și a preveni ateroscleroza.

Fibrele dietetice din componența sa îmbunătățesc digestia și susțin procesul de metabolizare a colesterolului și a grăsimilor. Dacă începi să consumi ovăz de cel puțin 3 ori pe săptămână, arterele tale vor deveni mai curate și elastice.

7. Afinele

Multe fructe intră în categoria de alimente care susțin sănătatea arterială

Afinele sunt fructe mici bogate în antioxidanți și fibre naturale care susțin curățarea arterelor și previn rigidizarea acestora și hipercolesterolemia.

Datorită proprietăților lor, afinele curăță organismul și ameliorează efectele negative ale radicalilor liberi. Consumul regulat de afine poate preveni îmbătrânirea prematură și reduce riscul de boli cardiovasculare.

8. Fructele uscate

Fructele uscate conțin aminoacizi și grăsimi sănătoase care previn blocajele arteriale și alte probleme care pot afecta sistemul cardiovascular. Deși sunt celebre datorită abilității de a potoli pofta de mâncare, ele pot ține sub control și nivelul colesterolului și inflamațiile.

Acizii grași omega-3 din fructele uscate facilitează eliminarea lipidelor și previn probleme ca hipertensiunea arterială și obezitatea. Nu ezita să consumi următoarele fructe uscate:

 • Alune de pădure
 • Arahide
 • Nuci
 • Fistic
 • Migdale

9. Căpșunile

Aceste alimente care susțin curățarea arterelor sunt delicioase

Căpșunile sunt bogate în antioxidanți, dar sărace în calorii. Astfel, și ele se află printre cele mai bune alimente care susțin sănătatea arterială. Vitaminele și mineralele lor au un efect benefic asupra arterelor și reduc nivelul grăsimilor acumulate, inclusiv pe cel al colesterolului rău (LDL).

Pe lângă acțiunea lor antiinflamatoare, căpșunile mențin o circulație sanguină optimă și susțin eliminarea toxinelor din sânge.

Ești pregătit să îți îmbunătățești dieta? Dacă nu consumi deja cele 9 alimente care susțin sănătatea arterială prezentate în acest articol, include-le în dietă cât mai curând posibil. Nu uita, problemele arteriale sunt deseori inamici tăcuți, drept pentru care este bine să iei măsuri preventive.

Te-ar mai putea interesa