Logo image
Logo image

Mierea de albine: 6 beneficii terapeutice

3 minute
Combinând mierea de albine cu scorțișoara, obținem un remediu eficient pentru scăderea nivelul de colesterol și îmbunătățirea stării de sănătate cardiace. De asemenea, consumul regulat al mierii reduce riscul de infarct miocardic.
Mierea de albine: 6 beneficii terapeutice
Sofía Quintana Alonso

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Sofía Quintana Alonso

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Efectele negative ale zahărului asupra sănătății au devenit atât de cunoscute, încât multe persoane trăiesc cu concepția greșită că alimentele dulci sunt în mod automat dăunătoare pentru organism. Cu toții știm că zahărul rafinat ne poate afecta sănătatea. Însă natura ne oferă alte variante delicioase de zaharuri naturale care se găsesc în fructe, în rădăcinile de legume, precum și în mierea de albine, care hrănește organismul și îl menține sănătos. Află din acest articol care sunt cele șase beneficii terapeutice ale mierii de albine!

1. Mierea de albine întărește sistemul imunitar

Unul dintre principalele beneficii pentru sănătate oferite de mierea de albine îl reprezintă conținutul ridicat de vitamine, minerale și enzime care apără organismul de bacterii și întăresc sistemul imunitar.

Mierea combate simptomele gripei și ale răcelii, cum ar fi tusea, durerea în gât sau congestia nazală. Mierea poate fi consumată ca atare sau în combinație cu alte remedii. Pentru întărirea sistemului imunitar, amestecă 1 sau 2 linguri de miere cu apă fierbinte și bea zilnic. Pentru un plus de eficiență, adaugă și puțină zeamă proaspătă de lămâie și un praf de scorțișoară.

Îți recomandăm și:

Cremă de banană și miere – ajutor în combaterea tusei

2. Te ajută să slăbești mai ușor

Consumul de apă caldă cu lămâie și miere în fiecare dimineață pe stomacul gol reprezintă un component principal în numeroase cure de detoxifiere. Aceasta reprezintă una dintre cele mai bune modalități de a-ți curăța ficatul, de a elimina toxinele și de a scăpa de grăsimea din corp.

Pentru rezultate uimitoare în ceea ce privește pierderea în greutate, amestecă o lingură de miere cu zeama unei lămâi în apă fierbinte și bea în fiecare dimineață înainte de micul dejun. Mai mult, este o băutură plăcută și relaxantă și pentru a-ți încheia ziua.

3. Reduce riscul bolilor de inimă

Some figure

S-a dovedit că mierea amestecată cu scorțișoară revitalizează venele și arterele inimii și scade nivelul de colesterol din sânge cu până la 10%. Consumat în mod regulat, acest amestec reduce riscul de infarct miocardic și chiar previne reaparația sa. Pentru a te bucura de aceste beneficii, amestecă 1 sau 2 linguri de miere de albine cu 1/3 linguriță de scorțișoară în apă caldă și bea odată pe zi.

4. Ameliorează indigestia

Proprietățile antiseptice ale mierii de albine scad nivelul de acid din stomac și îmbunătățesc digestia. Mai mult, mierea neutralizează și gazele intestinale, ceea ce o transformă în cel mai bun remediu atunci când vine vorba de mâncatul în exces.

Pentru a evita indigestia, consumă o lingură sau două de miere înainte de mesele abundente, iar dacă deja s-a întâmplat să mănânci prea mult și te confrunți cu probleme, bea apă caldă cu miere și zeamă de lămâie pentru a ajuta alimentele să treacă mai ușor prin aparatul digestiv.

Citește și:

Tratament cu miere și usturoi pentru ficat

5. Remediu pentru oboseală

Some figure

Zaharurile naturale pe care le conține mierea de albine reprezintă o sursă de calorii și de energie. Mai mult, mierea satisface și pofta de dulce. Energia naturală oferită de acest aliment combate oboseala. În loc să apelezi la cafea, prăjituri sau ciocolată atunci când ești obosită, încearcă să consumi o lingură de miere. 

6. Reduce imperfecțiunile pielii

Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antifungice, mierea este unul dintre cele mai bune produse pentru îngrijirea pielii. Aplică puțină miere pe orice pată de pe piele și las-o să se absoarbă peste noapte. Spală-te bine dimineața și urmează acest tratament în mod regulat pentru a observa efectele pozitive asupra pielii.

Mierea este eficientă și în tratarea altor afecțiuni precum acneea, eczemele, psoriazisul sau herpesul. Deși nu le poate vindeca în totalitate, mierea ajută la reducerea inflamațiilor și a uscăciunii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • MedlinePlus. Miel. 2018. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/738.html. Accessed 12/01, 2018.
    • Rivero Varona T, Sebastián Maldonado M, Díaz Pérez M, Cuan Corrales M, Martín Reyes O. Uso terapéutico de la miel en el tratamiento de las alveolitis. Revista Archivo Médico de Camagüey 1999; 3 (4). Available at: http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1025-02551999000400015&script=sci_abstract&tlng=en. Accessed 12/01, 2018.
    • Vílchez Cáceda H, Flores López O. Efecto sobre la concentración de glucosa, colesterol y triglicéridos en ratas albinas alimentadas a dosis repetidas (28 días) con miel de abeja en etanol. Horizonte Médico 2018; 18 (4): 61-69. Available at: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1727-558X2018000400009&script=sci_arttext&tlng=en. Accessed 12/01, 2018.
    • Zamora LG, Arias ML. Calidad microbiológica y actividad antimicrobiana de la miel de abejas sin aguijón. Revista biomédica 2011;22 (2): 59-66. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=31370. Accessed 12/01, 2018.
    • Fundación Española de la Nutrición. Miel. http://fen.org.es/mercadoFen/pdfs/miel.pdf
    • Can Fam Physician. 2014 Dec; 60(12): 1107–1110. Honey for treatment of cough in childrenhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4264806/

The Open Nutraceuticals Journal. (2010). Antioxidant Properties of Honey and Its Role in Preventing Health Disorder. https://pdfs.semanticscholar.org/2966/ddee962caccc9f9b810d0e9989732c571f3a.pdf
Mcloone, Pauline & Oluwadun, Afolabi & Warnock, Alison & Fyfe, Lorna. (2016). Honey: A Therapeutic Agent for Disorders of the Skin. Central Asian Journal of Global Health. 5. 10.5195/cajgh.2016.241.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.