10 laxative care combat constipația
Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas
Înainte de apela la un tratament medicamentos pentru a trata constipația, încearcă următoarele 10 laxative naturale care combat această afecțiunea.
Constipația este o problemă digestivă frecventă care afectează indivizi de toate vârstele. Aceasta se caracterizează prin dificultatea cronică de a elimina materiile fecale. Poate fi însoțită de disconfort abdominal, respirație urât mirositoare și dureri de cap.
Printre cauzele principale ale constipației se numără alimentația necorespunzătoare, deshidratarea și sedentarismul. Însă uneori aceasta poate fi doar un simptom al unei boli sau un semn al modificării florei intestinale.
Medicii ne recomandă să ne schimbăm obiceiurile și să ne îmbunătățim dieta alimentară pentru a preveni episoadele recurente de constipație.
Laxative naturale care combat constipația
Multe persoane preferă să folosească laxative din comerț care combat constipația și stimulează eliminarea deșeurilor. Problema este faptul că aceste produse provoacă efecte secundare și, de cele mai multe ori, cauzează dependență. Astfel, indivizii care le folosesc au nevoie întotdeauna de ele pentru a merge la toaletă.
Din fericire, există și soluții 100% naturale care oferă rezultate asemănătoare, fără să îți pună sănătatea în pericol.
Astăzi vrem să îți prezentăm 10 dintre cele mai bune laxative naturale care combat constipația.
1. Lămâia combate constipația
Zeama proaspătă de lămâie este unul dintre cele mai bune ajutoare naturale pentru digestie. Lămâia conține fibre și vitamine esențiale care reglează tranzitul intestinal și stimulează evacuarea fecalelor.
Pentru a face zeama de lămâie mai ușor de băut și pentru a-i mări eficiența, îți recomandăm să o diluezi în apă și să bei amestecul pe stomacul gol.
2. Semințele de in
Considerate un superaliment, semințele de in au un conținut bogat de fibre și acizi grași omega 3 care sprijină digestia. Acestea sunt cunoscute pentru proprietățile laxative puternice care combat cazurile ușoare de constipație și inflamațiile.
Poți să adaugi semințe de in în rețetele tale preferate, însă ideal ar fi să le înmoi în apă peste noapte și să bei lichidul rezultat în dimineața următoare.
Te-ar putea interesa și:
3. Uleiul de ricin
Dacă iei două linguri de ulei de ricin pe stomacul gol, pui capăt constipației. Acest ulei conține un compus activ special care, atunci când este digerat, stimulează peristaltismul.
Nu este indicat însă să consumi ulei de ricin în exces pe o perioadă lungă de timp, deoarece acesta poate avea efecte secundare neplăcute.
4. Kiwi
Kiwi este un alt fruct cu proprietăți laxative, având un conținut bogat de vitamina C și fibre. Poți consuma acest aliment în fiecare zi pentru a regla tranzitul intestinal.
Nutriționiștii ne recomandă să consumăm doi kiwi la micul dejun. Aceste fructe au efecte de laxative ce deblochează intestinele și combat constipația.
5. Spanacul
Spanacul are numeroase beneficii pentru sănătate. Printre altele, această legumă curăță organismul și îmbunătățește digestia.
Când este consumat în stare crudă, spanacul ajută la regenerarea și repararea tractului intestinal afectat de consumul de alimente dăunătoare.
Adaugă frunze proaspete de spanac în smoothie-uri, salate, supe sau alte rețete.
6. Strugurii
Strugurii conțin celuloză, glucide și acizi organici care îmbunătățesc tranzitul intestinal.
Când ai probleme digestive, mănâncă o mână de boabe de struguri sau bea o jumătate de pahar de suc natural de struguri.
O altă variantă ar fi să consumi stafide care au fost lăsate la înmuiat în apă o zi sau două.
7. Smochinele
Aceste fructe micuțe sunt apreciate încă din Antichitate pentru proprietățile lor laxative uimitoare. Smochinele au un conținut bogat de fibre care facilitează digestia și reglează tranzitul intestinal.
Cel mai bine este să mănânci smochine proaspete, întrucât majoritatea fibrelor și a calciului se află în coajă. Poți, de asemenea, să le consumi și uscate, dar va trebui să le lași mai întâi la înmuiat peste noapte.
8. Prunele
Prunele sunt printre cele mai cunoscute și mai eficiente laxative naturale. Aceste fructe au un gust delicios și sunt încărcate de nutrienți benefici pentru sănătate.
Îți recomandăm să bei suc natural de prune la micul dejun, alături de o porție de fulgi de ovăz integral.
Citește și:
9. Fructele oleaginoase
Fructele oleaginoase sunt o sursă naturală de acizi grași și fibre, fiind unul dintre cei mai buni aliați pentru sănătatea tractului intestinal.
Consumul regulat de oleaginoase previne acumularea colesterolului și ajută la eliminarea deșeurilor blocate în colon.
În plus, aceste fructe tari sunt o gustare foarte sănătoasă care te ajută să-ți potolești foamea și să eviți mâncatul în exces.
10. Aloe vera
Gelul din frunzele plantei de aloe vera are proprietăți antiinflamatoare și laxative care ajută și combat constipația.
Poți găsi acest produs în farmacii sub diverse forme, cum ar fi ceai sau comprese, dar cel mai bine este să îl consumi în stare naturală, cu puțină miere de albine.
Nu uita că pentru a combate în mod eficient constipația este necesar să îți schimbi și obiceiurile alimentare și să bei mai multă apă pe parcursul zilei.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Guarner, F. (2007). Papel de la flora intestinal en la salud y en la enfermedad. Nutrición Hospitalaria. https://doi.org/10.1177/002215540305100703
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.