Ceaiul de ovăz reduce balonarea - Doza de Sănătate
 

Ceaiul de ovăz reduce balonarea

Pe lângă consumul ovăzului la micul dejun sau ca gustare între mese, poți să prepari și un ceai pe care să-l bei înainte de masă pentru a preveni balonarea și gazele intestinale. 
Ceaiul de ovăz reduce balonarea

Ultima actualizare: 15 noiembrie, 2018

De câte ori pe săptămână îți simți burta foarte umflată după ce mănânci? Îți vine sau nu să crezi, balonarea este o problemă comună în rândul femeilor. Ceaiul de ovăz ajută la combaterea balonării.

Acesta este bogat în vitamine, minerale, aminoacizi și carbohidrați. În plus, ovăzul are un conținut ridicat de fibre.

Cauzele balonării sunt aproape întotdeauna retenția de apă și digestia deficitară. Nu contează dacă ești supraponderală sau în formă optimă atunci când vine vorba de umflarea abdomenului.

În articolul de azi îți prezentăm un remediu simplu pentru a reduce balonarea. Pregătește-te să-ți iei notițe.

Ovăzul reduce balonarea

Ovăzul reduce balonarea

Unele persoane susțin că ovăzul nu le priește, că nu îl digeră bine și că, în loc să le detoxifice organismul și să le îmbunătățească digestia, le cade greu la stomac și le provoacă disconfort.

Orice nutriționist îți va spune că ovăzul este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Dacă ai o reacție negativă în corp atunci când îl consumi, poate fi vorba despre o alergie.

Dacă te-ai simțit mereu rău după ce ai consumat fulgi de ovăz, este indicat să vorbești cu medicul tău pentru a descoperi dacă suferi de o intoleranță neobișnuită.

Acum că am lămurit acest aspect, să descoperim cum contribuie această cereală la sănătatea sistemului digestiv, prevenind supărătoarea balonare.

1. Ovăzul, o cereală cu absorbție lentă

În primul rând, trebuie să știi că ovăzul este considerat a fi un „superaliment”.

Acesta este bogat în vitamine, minerale, aminoacizi și carbohidrați. În plus, ovăzul are un conținut ridicat de fibre.

El îți îmbunătățește digestia și facilitează absorbția nutrienților.

  • Ceaiul de ovăz, băut înainte sau după masă, te ajută să te simți mai sătulă și stimulează digestia, întrucât acesta este asimilat încet și corect.
  • Nu uita că acest ceai este diuretic, ajutând la combaterea retenției de apă, datorită conținutului său de sodiu și potasiu.
  • Absorbția lentă a alimentelor accelerează metabolismul. În acest fel vei preveni gazele, întrucât mâncarea nu stagnează în intestine, ci este asimilată în mod corespunzător.
  • Ovăzul este o opțiune excelentă pentru persoanele cu sindromul de colon iritabil, deoarece are efecte antiinflamatorii.

2. Ceaiul de ovăz combate stresul

Ovăzul combate stresul și anxietatea. În ziua de azi, femeile au un stil de viață foarte activ, stresant, încărcat de angajamente la locul de muncă, acasă, cu copiii, prietenii, etc.

Tot acest dinamism duce la o supraîncărcare fizică și psihică. În organism se acumulează mult stres, iar producția excesivă de cortizol duce la acumularea toxinelor în corp, fapt care îngreunează digestia și provoacă balonare.

Te-ai îngrășat? Desigur. Fie că este vorba despre retenția de apă, dispepsie sau sindromul colonului iritabil, aceste simptome sunt foarte comune în perioadele de stres și anxietate.

Ovăzul ajută la reglarea neurotransmițătorilor care îi spun organismului să se relaxeze. În plus, conținutul său ridicat de vitamina A, E, B1, B2, B3, B6, zinc, magneziu, fier, calciu și fosfor contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la reducerea stresului.

Cum să prepari ceaiul de ovăz

Ceaiul de ovăz facilitează digestia

Ingrediente

  • 3 căni de apă minerală (600 ml)
  • 100 g fulgi de ovăz organici
  • 1 bețișor de scorțișoară
  • 1 lingură de miere (25 g)
  • 1 sticlă de 1 litru (de sticlă)
  • 1 sită

Mod de preparare

  • Cumpără fulgi de ovăz organici. Este important să te asiguri că ovăzul a fost crescut și recoltat fără chimicale și pesticide.
  • Dă apa în clocot, adaugă ovăzul, scorțișoara și mierea.
  • Lasă-le să fiarbă la foc mic timp de 30 de minute. La final, acoperă vasul și lasă amestecul la infuzat pentru cel puțin o oră. Dacă preferi, poți să prepari ceaiul cu o zi înainte și să-l lași să stea peste noapte.
  • Strecoară lichidul și ține-l la temperatura camerei într-o sticlă.

Mod de utilizare

  • Bea câte o cană din acest ceai înainte de fiecare masă. Bea prima doză la micul dejun, a doua cu 15 minute înainte de prânz și a treia cu 15 minute înainte de cină.
  • În acest fel te vei simți mai sătulă, alimentele se vor digera mai bine, iar nutrienții se vor absorbi în mod corect, prevenind gazele intestinale și balonarea.
  • Vei observa și că ești mai binedispus și te vei simți mai relaxată seara.

Încearcă să urmezi această „cură” timp de trei zile pe săptămână pentru a observa efectele sale asupra organismului. Tu îți cunoști propriul corp mai bine decât oricine, deci numai tu poți să-ți dai seama ce îți este cu adevărat benefic și ce nu.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health (pp. 119–125). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9
  • Rasane P, Jha A, Sabikhi L, Kumar A, Unnikrishnan VS. Nutritional advantages of oats and opportunities for its processing as value added foods – a review. J Food Sci Technol. 2015;52(2):662–675. doi:10.1007/s13197-013-1072-1
  • Clemens, R., & van Klinken, B. J.-W. (2014). Oats, more than just a whole grain: an introduction. British Journal of Nutrition112(S2), S1–S3. https://doi.org/10.1017/s0007114514002712

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.