9 simptome ale cancerului mamar

· 9 februarie 2018
Când vine vorba de a detecta timpuriu cancerul mamar și a obține un tratament eficient, este esențial să știi care sunt principalele simptome ale acestei boli.

Știi că anumite simptome ale cancerului mamar pot fi ușor trecute cu vederea? Cancerul mamar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer în rândul femeilor. De fapt, acesta se clasează pe locul al doilea în topul cauzelor decesului la persoanele de sex feminin.

Deși s-au făcut progrese în ceea ce privește tratarea și detectarea cancerului mamar, acesta continuă să fie o boală agresivă deoarece se poate răspândi foarte ușor. Celulele maligne circulă prin corp cu ajutorul vaselor de sânge și al sistemului limfatic, afectând alte regiuni.

Din acest motiv, este esențial să știm care sunt principalele simptome ale cancerului mamar în fazele sale incipiente, astfel încât să ne supunem unui control medical la timp.

În articolul de azi îți vom dezvălui 9 simptome ale cancerului mamar pe care nu trebuie sub nicio formă să le ignori. Citește în continuare și ia aminte!

1. Umflăturile de pe sâni

Umflăturile pe lista de simptome ale cancerului mamar

Apariția subită a unor umflături mici pe sâni sau în regiunea axilelor constituie un simptom care trebuie analizat în profunzime, de preferință de către un specialist.

Prezența unor umflături pe sâni este frecventă la pacientele care suferă de cancer mamar. Această boală afectează procesele inflamatorii și activitatea sistemului limfatic. Vestea bună este că, în general, aceste umflături sunt doar noduli benigni cauzați de infecții sau chisturi.

2. Sângerările anormale

Sângerările neobișnuite sunt foarte frecvente la femeile cu dezechilibre hormonale. Nu trebuie însă să neglijăm acest simptom, în special dacă sângerările sunt anormale.

Multe paciente care suferă de cancer mamar experimentează sângerări ușoare la nivelului unuia sau al ambelor mameloane. Dacă prezinți acest simptom, cel mai bine este să ceri opinia unui medic.

3. Modificări ale pielii sânilor

Simptome ale cancerului mamar manifestate prin dureri

Pe măsură ce cancerul progresează, pielea sânilor experimentează anumite schimbări care ne avertizează că există o problemă. Consultă un medic dacă:

  • Pielea de pe sânii tăi pare roșie
  • Aceasta prezintă ulcerații sau culoarea sa se modifică într-un mod anormal
  • Se formează celulită sau pielea capătă un aspect de coajă de portocală

4. Mameloanele „retrase”

Toate femeile ar trebui să-și monitorizeze atent sânii. Chiar și mameloanele trebuie verificate regulat, pentru a se putea surprinde orice anormalitate. „Retragerea” unuia sau a ambelor mameloane este unul dintre cele mai evidente simptome ale cancerului mamar.

5. Durerea și hipersensibilitatea, pe lista de simptome ale cancerului mamar

Durerea anormală pe lista de simptome ale cancerului mamar

În fazele inițiale ale cancerului mamar, senzațiile de durere la atingerea sânilor vor surveni foarte rar. Însă, pe măsură ce celulele canceroase continuă să se multiplice, acest simptom va deveni mai frecvent.

  • Reține faptul că hipersensibilitatea mamară este se află și pe lista se simptome ale sindromului premenstrual, ale mastitei sau ale schimbărilor hormonale bruște.
  • Cu toate acestea, nu exclude posibilitatea ca durerile pe care le experimentezi să fie cauzate de cancerul mamar. Este esențial să-ți monitorizezi atent corpul.

6. Secrețiile neobișnuite

Secrețiile mamare pot surveni în timpul alăptării sau din cauza unor infecții ale mameloanelor. Multe paciente care suferă de cancer mamar dezvoltă acest simptom pe măsură ce boala progresează.

Dacă suferi de această boală, este posibil să observi o secreție transparentă albă sau gălbuie, care prezintă un miros neplăcut.

7. Modificarea mărimii sutienului

Simptome ale cancerului mamar ce vizează mărimea sânilor

Dezvoltarea celulelor anormale la nivelul țesuturilor mamare pot cauza modificarea mărimii unuia sau a ambilor sâni. În cazul în care observi că aceștia sunt inflamați sau că mărimea lor s-a modificat, supune-te unui control medical.

8. Pierderea în greutate subită

Femeile care slăbesc în mod subit și aparent fără motiv ar trebui să aibă grijă. Deși acest simptom pare a fi o minune, în realitate ar putea avea la bază o problemă de sănătate gravă.

Prezența celulelor maligne alterează activitatea metabolică a organismului, cauzând carențe nutriționale și o pierdere în greutate alarmantă.

9. Slăbiciunea și oboseala

Senzații ca slăbiciunea și oboseala sunt normale atunci când lucrăm mult sau ne implicăm în activități fizice cu impact ridicat. Dar aceste simptome devin anormale când survin subit și repetat, chiar dacă avem un stil de viață sănătos.

Slăbiciunea și oboseala constantă ne avertizează că există un dezechilibru în organism. Cel mai probabil, energia noastră este folosită pentru a combate o anumită boală.

Cele 9 simptome ale cancerului mamar prezentate în acest articol ți se aplică? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, consultă un medic cât mai curând posibil. Nu uita, cu cât obții un diagnostic corect mai rapid, cu atât șansele tale de supraviețuire vor fi mai mari.