Abuzul în relațiile de cuplu ale adolescenților

Prevenirea abuzului în relațiile de cuplu ale adolescenților este esențială pentru ca tinerii să devină adulți capabili să formeze relații sănătoase. Citește în continuare și ia aminte!

Maltratarea și abuzul în relațiile de cuplu ale adolescenților sunt posibile și constituie probleme reale în zilele noastre. În fond, asemenea comportamente negative nu sunt specifice doar adulților. Violența în timpul adolescenței poate marca începutul unui lanț lung de relații dificile și toxice.

Trebuie să acceptăm faptul că maltratarea nu cunoaște vârstă, sex sau cultură. Este o greșeală să atribuim acest comportament exclusiv unui anumit grup.

Din acest motiv, trebuie să avem ochii larg deschiși, astfel încât să surprindem abuzul și să îl oprim la timp. Adolescenții sunt mai vulnerabili comportamentului abuziv, deoarece ei se află într-o fază dificilă, în care personalitatea lor încă se dezvoltă.

Experiențele negative din copilărie

Experiențele din copilărie afectează relațiile de cuplu ale adolescenților

Experiențele pe care le avem când suntem copii vor avea un impact major asupra vieții noastre de adult. Astfel, dacă părinții sunt violenți, se ceartă des sau își abuzează fizic copiii, micuții ar putea repeta acest comportament la maturitate.

Câteodată nu vrem să fim violenți, dar ajungem să repetăm tiparele de comportament învățate. Poate este vorba despre o durere pe care o purtăm înlăuntrul nostru și care se manifestă într-un mod negativ.

Maltratarea copiilor, abuzul sexual și lipsa stabilirii unor legături sănătoase intră în categoria de experiențe negative. Aceste experiențe pot determina abuzul în relațiile de cuplu ale adolescenților.

Imităm ceea ce vedem

Relațiile de cuplu ale adolescenților le imită pe cele ale adulților

Există un alt aspect îngrijorător pe care nu trebuie să îl trecem cu vederea. Mai exact, abuzul în relațiile de cuplu ale adolescenților poate avea la bază și comportamentele pe care tinerii le văd pe internet.

Tehnologia modernă ne-a permis să vedem lucruri la care înainte nu aveam acces. Din păcate, aceasta ne-a făcut și mai vulnerabili unor tipare de comportament pe care nu este bine să le interiorizăm.

În zilele noastre tinerii pot găsi cu ușurință informații despre tot felul de practici sexuale pe care au impresia că le pot pune în aplicare fără aprobarea partenerului lor. De pildă, aceștia ar putea citi articole sau viziona videoclipuri referitoare la sadomasochism.

Nu trebuie să uităm faptul că adesea tinerii tocmai ajunși la vârsta adolescenței nu sunt capabili să deosebească ficțiunea de realitate. Comentariile referitoare la umilire, supunere sau control pot duce la formarea unor concepții greșite cu privire la ceea ce înseamnă să fii într-o relație.

Așadar, părinții trebuie să controleze activitatea pe internet a adolescenților. Desigur, este imposibil îi monitorizăm întotdeauna.

Respectul este esențial pentru a preveni abuzul în relațiile de cuplu ale adolescenților

Respectul din relațiile de cuplu ale adolescenților

Fiecare părinte bun încearcă să își învețe copiii să îi respecte pe ceilalți și să formeze legături sănătoase. Cu toate acestea, trebuie să luăm în considerare numeroase aspecte.

Părinții reprezintă exemplul de bază. Încă de la o vârstă foarte fragedă, copiii devenii spectatorii mai multor comportamente nocive. Poate nu își vor imita părinții imediat, dar ce se va întâmpla când o vor face?

O relație de cuplu nu trebuie niciodată bazată pe maltratare și abuz, nici măcar la adolescență. Nu este suficient ca educația sexuală predată în școli să trateze doar metodele contraceptive și bolile venerice. Subiecte precum relațiile sănătoase, respectul mutual și orientările sexuale sunt importante.

Relațiile amoroase sunt complicate, în special în etape de viață dificile ca adolescența.

În 2013, conform Institutului Național de Statistică al Spaniei, 499 de adolescenți spanioli au fost abuzați de părinții lor. Dacă acest număr este real, nu ar trebui să ne surprindă faptul că, în ciuda tuturor măsurilor de prevenire, există atât de multe cazuri de violență și ucidere în societatea contemporană.

Relațiile de cuplu ale adolescenților trebuie să fie sănătoase

Abuzul în relațiile de cuplu ale adolescenților reprezintă o realitate pe care nu o putem ignora.

Adolescenții trebuie să fie capabili să identifice momentele în care sunt victime ale violenței. În fond, aceasta nu este  de obicei de natură fizică. Prevenirea abuzului este esențială pentru ca persoanele tinere să poată să aibă relații sănătoase la maturitate.

Te-ar mai putea interesa