3 lecții de viață pentru adolescenți
Vrei să știi care sunt acele lecții de viață pentru adolescenți care trebuie să le cunoști ca părinte? Nu este deloc ușor să crești un adolescent. Trebuie să te înarmezi cu multă răbdare și ingeniozitate, în special când vine vorba de transmiterea unui anumit set de valori care să-l ajute să devină o persoană matură și responsabilă. În acest articol, îți vom prezența trei lecții de viață pentru adolescenți, pe care noi le considerăm esențiale.
Cele mai importante lecții de viață pentru adolescenți
1. Acordă-le mai multă libertate, dar și mai multe responsabilități
În general, fetele se dezvoltă mai repede decât băieții, iar la vârsta de 11-12 ani acestea deja încep să-și revendice mai multă libertate. Schimbările majore de comportament au loc în cazul băieților începând cu vârsta de 13 ani. Aceștia devin încăpățânați și mândri de sine, manifestându-se în moduri ce te surprind.
În perioada adolescenței, simțim că fii sau fiicele noastre într-adevăr cresc. Aceștia sunt în pragul maturității, dar încă au un suflet de copil. Viața lor nu este ușoară în această perioadă deoarece aceștia se află la mila hormonilor și a dramelor personale ce le modelează caracterul. Trebuie să ținem seama de acest aspect. Însă, să nu ezităm să îi învățăm anumite lecții de viață pentru adolescenți.
Adolescenții au nevoie de oportunități de învățare pentru a se descoperi pe sine și de mai multă liberate pentru a afla care sunt consecințele propriilor acțiuni. Ca părinte, îți poți ajuta adolescentul prin stabilirea unui echilibru între libertățile și responsabilitățile acestuia.
Citește și:
Trebuie să i se impună anumite reguli
Lasă-l să iasă în oraș cu prietenii în week-end atât timp cât continuă să aibă rezultate bune la școală. Fă-l să înțeleagă că trebuie să respecte ora la care i-ai spus să vină acasă. Altfel își va pierde toate privilegiile pe care i le acorzi.
Adolescenții trebuie să înțeleagă faptul că în viață există reguli și cerințe pe care toți oamenii—în special adulții—sunt obligați să le respecte. Este important ca ei să învețe despre această realitate încă de la o vârstă fragedă. Aceasta este una dintre cele mai importante lecții de viață pentru adolescenți. Nu vor obține niciodată ceea ce vor fără să depună efort în acest sens. Pentru a avea mâncare, haine sau adăpost, cu toții trebuie să muncim din greu și să câștigăm bani.
Mai mult, adolescenții noștri trebuie să învețe să-și asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni. Noi, părinții, suntem cei care stabilesc standardele. Așadar noi suntem cei care trebuie să le și impună. Ai grijă să nu-ți schimbi așteptările față de adolescentul tău de pe o zi pe alta. Dacă faci asta, riști ca acesta să nu te mai respecte.
2. Consolidarea pozitivă dă mai mult randament decât pedepsele
Mulți părinți fac greșeala da a-și pedepsi copiii în mod constant. Îi tratează mereu cu superioritate și îi ceartă. Iar când greșesc, nu ezită să apeleze la consolidare negativă. Însă, dacă vrem ca adolescenții noștri să se dezvolte armonios, trebuie să învățăm să ne moderăm propriile reacții.
Iată un exemplu concret:
Să presupunem că fiul sau fiica ta pică un examen și se întoarce acasă cu nota proastă. Tu începi să țipi la el sau la ea, spunându-i că nu va realiza nimic în viață din cauza lenei.
O asemenea reacție din partea unui părinte este o mare greșeală deoarece determină instalarea unor emoții negative. Stima de sine a adolescentului va scădea, iar acesta va fi cuprins de o senzație de deznădejde care îl va descuraja complet.
Ajută-l să își mențină încrederea în sine
Ca părinte, trebuie să-ți ajuți adolescentul să-și mențină încrederea în sine. Spune-i că ai încredere în el și că ești sigur că o să se descurce mai bine data viitoare, că este perfect capabil să aibă succes în ceea ce își propune, dacă într-adevăr depune efort.
Atunci când adolescenții fac greșeli, este important să le arătăm că este posibil să se descurce mai bine, nu să devenim critici nemiloși. Trebuie să adoptăm o strategie care ne va permite să-i ajutăm să-și recapete încrederea în propriile forțe și abilități, nu să-i pedepsim în mod constant. Numai așa îi putem ajuta să se dezvolte armonios.
3. Comunicarea este necesară pentru a clădi încredere reciprocă
Rezervă-ți timp în fiecare zi pentru a discuta cu adolescentul tău, astfel încât să afli ce se întâmplă în viața sa. Nu-l judeca în funcție de ceea ce face sau, din contră, nu face. Fiind părinți, avem responsabilitatea de a ne ghida copiii, iar acest lucru nu este posibil în absența comunicării constante și a încrederii.
Adolescenții nu trebuie să-și petreacă toată ziua închiși în camerele lor, ascultând muzică sau jucându-se pe calculator și ieșind afară numai pentru a mânca sau a se întâlni cu prietenii. Autoizolarea acestora este o problemă pe care noi, părinții lor, trebuie să o prevenim.
În acest scop, este bine să întreprindem activități de familie încă de când copiii noștri sunt mici. În timpul mesei, oprește televizorul și încearcă să porți o conversație cu fiul sau fiica ta. Află care sunt hobby-urile sale, ce prieteni are și ce persoane i-au stârnit interesul. Adolescenții ar trebui să-și împărtășească viața cu părinții lor, însă nu trebuie să fim insistenți.
Adolescenții trebuie să aibă certitudinea că părinții lor le sunt aliați, nu dușmani ce nu le oferă nimic altceva în afară de reproșuri și pedepse. Trebuie să-i ascultăm, să-i ghidăm, să le fim mamă sau tată, dar și prietenul lor cel mai bun. Stabilește limite atunci când este cazul și dăruiește-i adolescentului tău libertate atunci când dă dovadă de maturitate și de un bun simț al răspunderii. Iată una dintre acele lecții de viață pentru adolescenți, care nu trebuie uitate.
Te-ar putea interesa și:
Învață-l un set de valori
Desigur, adolescenții sunt o adevărată provocare și nu există niciun „manual de instrucțiuni”. Însă cheia este să îți menții optimismul și să îi arăți adolescentului tău că îl iubești și îl respecți. Astfel cesta va deveni un adult matur, cu un simț al răspunderii foarte dezvoltat.
Persoanele care sunt cu adevărat fericite înțeleg că în viață nu ai cum să ai succes fără să muncești din greu. Prietenii veritabili, respectul și înțelegerea sunt și ele ingrediente indispensabile. Îi vei face un mare serviciu adolescentului tău dacă îl ajuți să-și dezvolte inteligența emoțională și să cunoască mai bine lumea în care trăiește, dar și pe sine.
Nu în ultimul rând, este esențial ca ambii părinți să se pună de acord asupra modului în care adolescenții lor trebuie educați. Împreună, aceștia trebuie să susțină un set de valori comune.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Elias, M. J., Tobias, S. E., & Friedlander, B. S. (2000). Raising Emotionally Intelligent Teenagers: Parenting with Love, Laughter, and Limits. Harmony books, Random House, Inc., 1540 Broadway, New York, NY 10036.
- Myers, B. (1996). Raising Responsible Teenagers.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.