Adulația manipulatoare este o capcană

Adulația manipulatoare este mai frecventă decât crezi. Până la urmă, tuturor ne place să fim lăudați. Însă acel moment de bucurie nu merită suferința de mai târziu. 

Adulația manipulatoare nu este un compliment. În realitate, există un interes ascuns în spatele fiecărei laude sau al fiecărui comentariu pozitiv.

La fel ca fiecărui om, îți place probabil să ți se spună cât ești de bun și cât de bine te descurci. Însă există momente în care te lași orbit de aceste complimente și nu îți dai seama că trebuie să deschizi ochii și să recunoști adevăratele intenții ale anumitor persoane.

Uneori, persoanele cu o stimă de sine scăzută au nevoie de laude. Acestea își măsoară meritele în funcție de aprobarea celor din jur. Este o situație periculoasă care te face să cazi într-o capcană dureroasă.

Atenție la adulația manipulatoare

Adulația manipulatoare îți poate provoca suferință

Probabil ai observat de mai multe ori că te-ai lăsat dus de val la auzul unor cuvinte frumoase, ca mai apoi să descoperi că persoana care ți le-a adresat voia doar să acționezi conform dorințelor sale.

Iată câteva exemple concrete de adulație manipulatoare:

1. „Ce persoană drăguță ești! Hei, voiam să te rog…”

Este o situație foarte des întâlnită. Un compliment este urmat de o rugăminte pe care îți vine greu să o refuzi. Dacă o persoană ți-a vorbit atât de frumos, te simți rău să nu faci ce îți cere.

Dacă individul respectiv îți spune: „Ești o persoană foarte drăguță!” după care tu îi refuzi favoarea, te gândești că îl dezamăgești. În realitate, chiar asta este și intenția lui. Fără să îți dai seama, te cuprinde un sentiment de vinovăție care te determină să accepți.

2. „Tu ești foarte perceptiv – nu-i așa că am dreptate când spun că…?”

Adulația manipulatoare este o capcană

Uneori, adulația manipulatoare are loc atunci când o persoană dorește să îi aprobi opiniile într-o anumită situație. De exemplu, dacă ea critică un prieten, îți adresează un compliment înainte să te întrebe care este părerea ta.

Drept urmare, îți va fi greu să o dezaprobi, chiar dacă îți dai seama că este greșit să îi judeci pe ceilalți. Până la urmă, nu vrei să dezamăgești pe nimeni. După cum poți observa, este un alt caz de manipulare subtilă.

3. „Îmi pare rău, ești un om atât de bun.”

Adulația manipulatoare este greu de recunoscut

Unii oameni apelează la adulația manipulatoare pentru a primi iertarea unei persoane. Un astfel de individ îți va spune lucruri frumoase pentru a te plasa într-o poziție superioară din care nu poți refuza să îl ierți. Ce să facem, suntem oameni…

Este important, totuși, să ții mereu ochii deschiși. În majoritatea cazurilor, o persoană care procedează în acest fel nu încearcă să salveze relația decât de dragul beneficiilor pe care aceasta i le oferă.

4. „Îmi place că pot să am încredere în tine.”

Adulația manipulatoare poate cauza răni emoționale

Acest comportament este specific persoanelor care te folosesc doar pentru a-și atinge scopul. Au nevoie de tine pentru a obține un anumit lucru, iar la final te calcă în picioare și te lasă în urmă.

Ai grijă la acest tip de manipulare. Poți rămâne cu inima frântă și cu răni emoționale greu de vindecat

Adulația manipulatoare este greu de recunoscut

În anumite cazuri, numai experiența de viață îți poate oferi instrumentele necesare pentru a deschide ochii și a nu te lăsa amăgit de vorbe goale.

Când cineva te complimentează în momentele în care nu ai o părere prea bună despre tine, fii atent! Nu te lăsa influențat de acea stare de bine care te cuprinde atunci când simți că în sfârșit o persoană îți apreciază meritele. 

Adulația manipulatoare este mai frecventă decât crezi. Până la urmă, tuturor ne place să fim lăudați. Însă acel moment de bucurie nu merită suferința de mai târziu.

Te-ar mai putea interesa