Este indicat să mâncăm fructe după cină? - Doza de Sănătate
 

Este indicat să mâncăm fructe după cină?

Știai că cel mai bun moment pentru a consuma fructe este dimineața? Aceste alimente îți oferă energia necesară pentru a face față întregii zile.
Este indicat să mâncăm fructe după cină?

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Este sau nu este sănătos să mâncăm fructe noaptea, în special după cină? Părerile sunt împărțite, unele persoane afirmând că fructele nu trebuie consumate ca desert, altele că acestea ar trebui consumate înainte de ultima masă din zi. Desigur, există și mulți cărora le place să servească un măr, o pară sau o banană ca gustare după cină.

În articolul de azi vom elucida acest mister. Citește în continuare și ia aminte!

Dacă vrei să mănânci fructe înainte de cină…

Cel mai probabil și tu obișnuiești să servești mai întâi alimente consistente, iar abia apoi preparate dulci. Însă numeroase persoane susțin că, pentru a evita problemele de natură digestivă, este indicat să consumăm alimentele dulci și fructele înainte de cină.

Care este motivul? Aceste alimente sunt foarte sațioase, fiind ideale vrei să te îngrași. Multe persoane au tendința să servească cine copioase, dar acest obicei este unul nociv pentru sănătate.

Dacă alegi să consumi fructe după ce ai servit cina, nu faci decât să-ți crești aportul de calorii, ceea ce te va împiedica să slăbești sau să-ți menții greutatea actuală. Din punct de vedere nutrițional, consumul de fructe pe timp de noapte nu oferă aceleași beneficii în ceea ce privește pierderea în greutate precum cel din timpul zilei.

Motivul este faptul că fructele au abilitatea de a ne accelera metabolismul, însă numai atunci când suntem activi. Dacă stăm în pat și dormim, metabolismul nostru va funcționa mai lent.

Fructele ne oferă următorii nutrienți:

  • Calciu
  • Fosfor
  • Fier
  • Antioxidanți
  • Zahăr
  • Grăsimi (în cantități reduse)
  • Carbohidrați
  • Vitamine
Dacă mâncăm fructe după cină acestea sunt sațioase

În general, persoanele care servesc fructe seara aleg să mănânce o bucată de fruct după cină, pe post de desert. Însă, așa cum ți-am prezentat anterior, acesta este cel mai prost moment al zilei pentru a consuma fructe.

Majoritatea nutrienților enumerați mai sus se pierd în timpul digestiei din cauza fermentării conținutului de zahăr al fructelor. Din acest motiv, anumitor persoane li se face rău după ce mănâncă fructe.

Un alt motiv pentru care nu este indicat să servim fructe în orice moment al zilei este faptul că acestea conțin o substanță numită fructoză, pe care organismul o convertește în energie. Dacă nu consumăm această energie, ea va fi depozitată în organism sub formă de grăsime.

Te-ar putea interesa și: 

4 smoothie-uri bogate în proteine

Avantajele și dezavantajele consumului de fructe pe timp de noapte

Iată câteva motive pentru care fructele sunt un desert gustos:

  • Atât timp cât nu sunt consumate în exces, fructele sunt o gustare foarte sănătoasă și hrănitoare.
  • Au un conținut bogat de vitamine, nutrienți și minerale necesare organismului.
  • Reduc riscul dezvoltării bolilor grave.
  • Facilitează menținerea unei greutăți sănătoase.
  • Sunt alternative la deserturile cu un conținut mare de zaharuri procesate.
  • Sunt foarte sațioase, fiind utile pentru a evita mâncatul în exces noaptea.
Nu trebuie să mâncăm fructe după cină, ci la micul dejun

Și iată câteva dezavantaje ale consumului de fructe după cină

  • Deoarece majoritatea fructelor conțin zahăr, consumul acestora nu este indicat diabeticilor.
  • Fructele îți pot ruina cura de slăbire dacă le consumi în locul altor alimente.

Te-ar putea interesa și: 

Cum să speli fructele și legumele

Așadar, care este cel mai potrivit moment pentru a consuma fructe?

Acum că ai citit toate informațiile de mai sus, suntem siguri că te întrebi care este momentul cel mai indicat pentru a mânca fructe. În fond, aceste alimente sunt benefice pentru sănătate, însă probabil te simți derutat acum că ai aflat că fructele nu trebuie servite ca desert.

Iată răspunsul: cel mai bine este să consumăm fructe dimineața. În cele ce urmează îți vom arăta de ce.

Fructele sunt un aliment ideal dacă vrei să-ți începi ziua cu un plus de energie naturală. Metabolismul nostru este mai accelerat dimineața deoarece acesta este intervalul de activitate maximă pentru majoritatea dintre noi.

Nu este benefic să mâncăm fructe după cină

Dacă servești un măr, o portocală, căpșuni sau o pară la micul dejun (împreună cu alte alimente sănătoase, desigur), vei arde mult mai multe calorii decât dacă ai bea doar o cană de cafea.

Nu uita, fructele au un conținut scăzut de grăsimi, așadar este indicat să consumi și alte alimente în timpul dimineții. Organismul are nevoie în special de carbohidrați și de multe fibre.

Poți servi aceste alimente și după-amiaza, ca gustare. Fructele sunt foarte utile dacă te simți lipsit de energie, însă ai multe lucruri de rezolvat (să mergi la sală după termini lucrul, să urmezi cursuri de noapte sau să-ți îngrijești copiii care te așteaptă acasă).

Consumul de fructe în timpul dietei

Atât timp cât sunt consumate corespunzător, fructele sunt o componentă esențială a oricărei diete. Ține cont de tipul de corp pe care îl ai și monitorizează-ți atent aportul de alimente. De exemplu, nu este nociv să mănânci câteva boabe de struguri după cină, însă evită fructe mai grele precum bananele.

În cazul în care rezervele tale de energie se epuizează, este indicat să ai mereu o gustare naturală și sănătoasă la îndemână. Ține seama de următoarele „reguli”:

  • Consumă fructe înainte de cină
  • Consumă fructe la micul dejun
  • Consumă fructe după-amiaza
  • Consumă fructe simple, fără a le combina cu alte alimente

Respectând aceste patru reguli, vei profita de toți nutrienții incredibili conținuți de fructe. Mai mult, vei evita următoarele probleme de sănătate:

  • Indigestie
  • Balonare abdominală
  • Câștig în greutate
  • Hiperaciditate gastrică
  • Dureri de burtă
  • Lipsă de nutrienți

Un ultim sfat: nu combina tipuri diferite de fructe (de exemplu acre cu dulci) și optează mereu pentru fructe proaspete. Evită-le pe cele conservate, procesate, congelate sau vându-te în supermarket sub formă de suc. Pe cât posibil, achiziționează fructe ecologice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.