Antibioticele: riscuri pentru sănătate

Care este diferența dintre o bacterie și un virus și în ce fel influențează această deosebire necesitatea de a lua antibiotice? Află răspunsul la aceste întrebări și nu numai din articolul de azi!

De-a lungul anului, suferim de boli, răceli, usturimi în gât și infecții virale pe care încercăm să le tratăm cu o categorie binecunoscută de medicamente: antibioticele.

De multe ori, mergem la medic cu speranța că vom primi o rețetă pentru antibiotice, însă uneori acestea nu reprezintă cea mai bună opțiune.

Posibile efecte secundare ale antibioticelor

Antibioticele pot avea efecte secundare

Antibioticele au fost folosite pentru prima dată în anul 1940, fiind unul dintre cele mai importante progrese în domeniul medical. Totuși, folosirea excesivă a antibioticelor poate crea bacterii rezistente în organism. 

Un alt aspect demn de luat în considerare îl reprezintă efectele secundare ale acestor medicamente. De exemplu, copiii se pot confrunta cu dureri de burtă și diaree sau pot fi alergici la antibiotice.

Diferența dintre virusuri și bacterii

Există două tipuri de germeni care ne pot afecta sănătatea: bacteriile și virusurile. Ambele microorganisme provoacă simptome asemănătoare, se dezvoltă și se reproduc în mod similar.

Bacteriile

Bacteriile sunt microorganisme vii care trăiesc în mod independent sub formă de celule. Acestea se găsesc în diverse locuri din corp și nu sunt neapărat dăunătoare. Există și bacterii sănătoase, cum ar fi lactobacilii, care sunt localizați în intestine și ajută la digerarea alimentelor.

Totodată, există bacterii dăunătoare care invadează organismul, intervin în procesele normale ale acestuia și provoacă diverse boli. Antibioticele sunt foarte utile în acest caz, deoarece împiedică dezvoltarea și înmulțirea microorganismelor.

Virusurile

Spre deosebire de bacterii, virusurile nu pot exista pe cont propriu, pentru că nu sunt vii. În realitate, virusurile sunt particule cu material genetic învelite într-un strat proteic subțire. Acestea se pot dezvolta și reproduce numai după ce invadează celule vii.

Sistemul imunitar poate lupta împotriva anumitor virusuri înainte ca acestea să afecteze organismul. Antibioticele însă nu pot acționa pe cont propriu pentru a combate virusurile. 

Când devin dăunătoare antibioticele?

Antibioticele nu trebuie folosite pentru tratarea afecțiunilor virale

Este inutil să iei antibiotice când ești răcit sau ai o altă boală virală. În plus, un astfel de tratament ar putea avea efecte secundare pe viitor. Unul dintre acestea este dezvoltarea bacteriilor rezistente.

Administrarea frecventă și necorespunzătoare a antibioticelor poate duce la modificarea și adaptarea bacteriilor și a microbilor. Astfel, aceste medicamente nu le mai pot combate pe viitor. Acest efect poartă denumirea de „rezistență bacteriană” sau „rezistență la antibiotice.” Dacă ajungi în această situație, vor fi necesare doze mai mari din medicamente sau antibiotice mai puternice care să lupte împotriva bacteriilor rezistente.

Pe lângă rezistența bacteriană, abuzul de antibiotice poate provoca și alte probleme. Antibioticele elimină multe tipuri de bacterii, atât benefice, cât și dăunătoare. Astfel, aceste medicamente pot distruge și bacteriile bune, necesare pentru menținerea sănătății organismului.

În plus, administrarea de antibiotice poate provoca diaree ca urmare a eliminării bacteriilor care ajutau la digerarea corespunzătoare a alimentelor.

Având în vedere toate cele menționate, este mai bine să cauți alternative la aceste medicamente. Cu cât folosești mai multe antibiotice pentru a trata în mod ineficient boli ușoare, precum răceala, gripa sau alte infecții virale, cu atât eficiența acestor pastile va scădea. Prin urmare, vei fi nevoit să faci și mai multe vizite la medic pentru a găsi un tratament adecvat.

Când este indicat să iei antibiotice

Antibioticele trebuie prescrise de medic

Trebuie să iei antibiotice numai pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Dacă ai o infecție virală, mai ales una ușoară, trebuie să o lași să își urmeze cursul. În acest fel, poți preveni dezvoltarea rezistenței germenilor la antibiotice. Medicul este în măsură să decidă dacă necesiți un tratament cu aceste medicamente în funcție de gravitatea bolii.

Cere îndrumarea unui medic. Uneori, nu este de ajuns să îți faci un consult și să urmezi tratamentul prescris. În anumite situații, este necesar să îi ceri informații suplimentare specialistului pentru a afla dacă afecțiunea ta este bacteriană sau virală.

Nu trebuie niciodată să îți convingi medicul să îți prescrie antibiotice. El/ea știe care este tratamentul adecvat în cazul tău.

În plus, există și antibiotice naturale excelente. Interesează-te în privința acestora!

Antibioticele rămase

Nu este bine să ții antibiotice în casă rămase de la tratamentele anterioare sau să folosești pastile de acest gen prescrise pentru o altă persoană, fie ea adult sau copil.

Antibioticele rămase trebuie aruncate cât mai repede posibil, mai ales dacă starea ta s-a îmbunătățit și ai încheiat tratamentul.

Te-ar mai putea interesa