Apărați-vă de negativitate

3 noiembrie 2015
Ca să ne putem apăra de negativitate, trebuie să ținem cont că, pentru a fi fericiți, este important să vedem lucrurile într-un mod optimist.

Cu siguranță cunoașteți cel puțin o persoană care pare că are mereu o stare proastă, este indispusă și reușește să o transmită și celor din jur. Aceste persoane nu pot trece peste frustrări și s-au obișnuit să răspundă cu negativitate atunci când viața nu merge în direcția pe care o doreau. Cum putem să ne apărăm de negativitate și de astfel de oameni care privesc cu pesimism orice moment al vieții?

De ce unele persoane sunt mereu indispuse?

Există o categorie de oameni care sunt mereu pesimiști, o stare de negativitate care nu le afectează doar viața proprie, ci și a celor din jur. Psihologii sunt de părere că în spatele acestui văl de pesimism, se află o stare de irascibilitate și nemulțumire față de ei înșiși. Aceste persoane sunt propriile lor victime deoarece își petrec timpul lăsându-se copleșiți de propria nemulțumire față de realitatea vieții.

Deși este posibil să nu sufere niciodată de depresie, ei totuși trăiesc o viață fără prea multă stimă de sine. Ceea ce vedem este o stare de apatie și dispreț folosite drept scut sau un mod de a se retrage în cochilie. Probabil că în multe cazuri mai lipsește doar o picătură ca să se umple paharul , dar ei văd doar partea goală. Le lipsește încrederea și nu se pot bucura de lucrurile minunate din jurul lor. Mai mult, parcă au un talent special pentru a transmite negativitate și celor de lângă ei.

Adesea, îi putem auzi zicând: „Dacă faceți asta, n-o să vă meargă bine” sau „Nici nu merită să mai încerci, nu te pricepi la astfel de lucruri”. Chiar și așa, cu toate eforturile noastre de a-i ignora, putem fi descurajați, mai ales în situații ca acestea:

  • Dacă persoana care ne transmite negativitate este un membru apropiat al familiei: tată, mamă, partener…
  • Dacă persoana care ne transmite negativitate are o oarecare putere asupra noastră: șeful de la serviciu.

Acestea sunt persoane din viața noastră pe care le vedem foarte des și care au o influență asupra noastră. Acest lucru ne poate afecta, obligându-ne să ne apărăm în fiecare zi. În acest articol, vrem să vă arătăm cum vă puteți proteja de negativitate:

Sfaturi pentru a vă apăra de oamenii care vă transmit negativitate

1. Impuneți limite

Stima de sine, negativitate

Nu uitați că unele persoane din această categorie vă pot fi foarte apropiate, ceea ce înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, pot avea o oarecare influență asupra voastră. Acest lucru va fi ușor de realizat dacă vă prind nepregătiți. Trebuie să aveți grijă la starea de negativitate transmisă, la sentimentele și comentariile lor, deoarece acestea vă pot submina stima de sine, făcându-vă să suferiți în tăcere.

Trebuie să stabiliți niște limite și bariere în calea stării de negativitate:

  • „De ce să susții prezentarea în loc de așa și-așa…?” – „O să susțin prezentarea pentru că mă simt capabil să fac asta.”
  • „De ce te ții după băiatul ăsta / fata asta. Nu e de nasul tău.” – „Pentru că am și eu dreptul la fericire ca și orice altă persoană.”

Trebuie să fiți fermi în a stabili niște limite între voi și astfel de persoane care vor să vă facă rău prin comentariile lor.

2. Arătați-le clar că ei sunt aceia care au o problemă.

Stima de sine fără negativitate

Nu este deloc ușor. Lipsa încrederii și a stimei de sine pot împiedica o persoană plină de negativitate să se bucure de întâmplările din viața lor. Arătați-le că greșesc și că voi nu sunteți ca ei. Zâmbiți dacă simțiți negativitate în comentariile lor și spuneți-le ceva de genul: „Numai oamenii optimiști pot înțelege acest lucru. Numai cei încrezători în forțele proprii pot aprecia bucuria vieții.”

Uneori, în spatele acestor sentimente de neîncredere se ascunde invidia. Ar fi bine să le arătați că percepția lor asupra vieții le va aduce doar neplăceri. Trebuie să îi vedem ca pe niște oameni nefericiți. Totuși, nu-i lăsați să vă influențeze în nici un fel.

3. Fiți categorici

Iubire fără negativitate

Nici o armă nu este mai bună decât să fiți categorici în a vă apăra împotriva celor care vor să vă rănească. Este bine ca întotdeauna să știți ce vreți de la voi înșivă. Ceea ce își poate dori cineva cel mai mult este să fie pur și simplu fericit, să-și trăiască din plin fiecare clipă și să arate tuturor că pot realiza orice își propun.

Dacă vă lăsați copleșiți de negativitate, nu veți ajunge nicăieri: „nu merită”, „nu poți să faci asta”, „n-o să reușești”. Viața este un șir lung de întâmplări din care avem de învățat și, cu siguranță, mai facem și greșeli. Dar ne vom ridica și o vom lua din nou de la capăt. Trebuie să fiți hotărâți, să rostiți cu voce tare ce doriți să realizați. Este bine să impuneți niște limite și să nu aveți teamă. Persoanelor care vor să transmită negativitate le este teamă, nu vouă.

Bine-ar fi să vă deschideți umbrelele care vă apără de aceste sentimente negative și, pe cât posibil, să le arătați că pentru a fi fericit în viață este nevoie de mai mult optimism. Trebuie să ne împrospătăm încrederea în noi și să nu uităm niciodată că toți avem dreptul la fericire. Acest lucru stă doar în puterea noastră. Haideți să începem să fim fericiți chiar de astăzi!

Te-ar mai putea interesa