Tehnică japoneză împotriva stresului - Doza de Sănătate
 

Tehnică japoneză împotriva stresului

Să fim sinceri: cu toții suntem stresați din când în când. Din fericire, există numeroase metode de a ne elibera de stres, cum ar fi niște tehnici japoneze foarte eficiente. Încearcă-le și tu!
Tehnică japoneză împotriva stresului

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Stresul este atât de prezent în viețile noastre, încât devine mai degrabă o regulă, decât o excepție. Din fericire, există anumite tehnici care ne ajută să ne relaxăm în doar câteva minute. În articolul de azi îți prezentăm o tehnică japoneză împotriva stresului, foarte utilă și foarte ușor de aplicat.

Angajamente, presiuni, griji, probleme… Această combinație nefericită ne afectează organismul în mod negativ. Fără să ne dăm seama, ajungem să ne simțim obosiți, letargici, irascibili.

Metodă japoneză anti-stres

Mâinile și tehnica japoneză împotriva stresului

Când corpul tău simte că există o neregulă sau un pericol iminent, reacționează. În asta constă de fapt stresul. În doze mici, această stare poate fi benefică sănătății, dar, după cum știm deja, excesul nu face niciun bine.

Un nivel ridicat de stres provoacă suferință fizică și emoțională. Cauzele pot fi diverse, însă serviciul și alte obligații sunt, de cele mai multe ori, principalii factori declanșatori.

Pentru a reduce stresul și urmările sale, poți apela cu încredere la o metodă japoneză foarte eficientă care poate fi practicată în orice moment al zilei.

Tehnica se bazează pe o artă orientală numită „Jin Shin Jyutsu” (arta fericirii), căreia nu trebuie să îi dedici mai mult de cinci minute pe zi. Această filozofie japoneză consideră că toate punctele din corp sunt legate unul de altul. Tocmai de aceea exercițiul se realizează cu ajutorul mâinilor.

Ideea este următoarea: fiecare deget prezintă o conexiune cu unul sau mai multe organe din corp sau emoții. Prin urmare, trebuie să te concentrezi asupra celui care transmite un mesaj energetic zonei afectate.

Este foarte simplu:

  • Timp de trei minute, exercită o presiune asupra vârfului degetului sau degetelor legate de problema sau sentimentul pe care îl ai în acel moment.
  • Începe cu mâna dreaptă, apoi repetă cu cea stângă.

De exemplu, dacă degetul mijlociu este cel care te poate ajuta, ține-l strâns în pumnul mâinii opuse și apasă cât de tare poți (fără să îți provoci durere).

De unde știi ce organe sau emoții corespund fiecărui deget? Îți explicăm noi mai jos:

Tehnică japoneză împotriva stresului cu degetul mare

Organele asociate degetului mare sunt stomacul și splina. Emoțiile caracteristice sunt anxietatea, depresia și îngrijorarea.

Simptomele principale sunt durerile de cap, nervozitatea și problemele pielii.

Tehnică japoneză împotriva stresului cu degetul arătător

Tehnica japoneză împotriva stresului cu ajutorul degetului arătător

Rinichii și vezica urinară sunt organele afectate. Frica și confuzia sunt emoțiile asociate. Dacă ai dureri musculare sau probleme digestive, apasă acest deget.

Tehnică japoneză împotriva stresului cu degetul mijlociu

Când aplici această tehnică pe degetul mijlociu, poți ameliora problemele ficatului și ale vezicii biliare. Emoțiile caracteristice sunt furia și irascibilitatea. 

Simptomele pe care le poți ameliora sunt durerile de cap, durerile menstruale, oboseala, problemele sanguine și cele cu vederea.

Tehnică japoneză împotriva stresului cu degetul inelar

Degetul inelar este asociat cu plămânii și colonul. Când te simți trist, pesimist, când ai probleme respiratorii, cum ar fi astmul sau o digestie proastă, trebuie să te concentrezi pe acest deget.

Degetul mic

Degetului mic îi corespund inima și intestinul subțire. Exercită o presiune asupra sa dacă ai probleme la nivelul oaselor sau dacă ești obosit/ă și prost dispus/ă.

Alte tehnici japoneze care combat stresul

Jumătate din populație suferă de stres, care provoacă o scădere a randamentului la locul de muncă și probleme în cadrul relațiilor interpersonale.

Totodată, stresul este dăunător sănătății și poate cauza boli grave, precum un infarct miocardic. 

Pe lângă tehnica prezentată mai sus, îți recomandăm să îți reduci nivelul de stres și cu ajutorul altor metode orientale foarte eficiente.

Tehnică japoneză împotriva stresului – o plimbare în pădure

Tehnică japoneză împotriva stresului și o plimbare în natură

Având denumirea originală de Shinrin Yoke, această metodă constă într-o plimbare în natură în care să îți folosești toate cele cinci simțuri. Asta înseamnă că trebuie să atingi copacii și plantele, să asculți păsările cântând sau vântul care suflă frunzele, să observi peisajul din jur sau să guști un fruct sălbatic.

Pentru a te bucura de această experiență și pentru a resimți efectele sale benefice, este bine să o practici de câteva ori pe săptămână. În plus, fiecare plimbare trebuie să dureze cel puțin o oră. 

Dacă locuiești în oraș, misiunea poate fi mai dificilă, dar există cu siguranță un parc pe care îl poți vizita. Poți, de asemenea, să faci mici excursii în weekend pentru a te relaxa.

Te-ar putea interesa și:

O simptome ale stresului vizual

Contactul cu natura este benefic pentru sănătate. 

Nu lua cu tine dispozitive electronice (rețelele de socializare și mesajele primite pe telefon nu își au locul aici). În plus, nu te gândi la serviciu, la probleme sau vești proaste.

Aceste plimbări reduc nivelul de cortizol și anxietatea, reglează tensiunea arterială și întăresc sistemul imunitar.

Reiki

Această terapie stimulează anumite puncte din corp și canalizează energia pozitivă. Cu ajutorul ei, te poți bucura de armonie la nivel intern și extern prin reducerea stresului, a anxietății și a nervozității.

Reiki este o practică spirituală derivată din budism, care se bazează pe forța vitală din interior, numită ki. Pentru a profita de beneficiile sale, este necesar să apelezi la un profesor sau un specialist în reiki. 

O ședință poate dura 45 de minute, timp în care vei sta întins/ă pe o saltea, vei asculta muzică relaxantă și vei inhala arome de uleiuri esențiale sau tămâie.

Tehnică japoneză împotriva strestului și metoda reiki

Specialistul își va pune mâinile în apropierea chakrelor pentru a facilita fluxul energetic. Multe persoane afirmă că senzația de relaxare și sentimentul de liniște resimțite în aceste momente le fac să simtă că „plutesc.”

Îți recomandăm să participi la o sesiune de reiki o dată pe săptămână sau de câte ori este necesar pentru a-ți ține sub control nivelul de stres.

Desigur, există și alte metode de a elimina stresul. Yoga, meditația și aikido – o artă marțială care promovează seninătatea mintală și respinge violența – pot fi de mare ajutor.

Încearcă și tu aceste tehnici, iar corpul și mintea ta îți vor fi recunoscătoare!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.