Beneficiile bananelor pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile bananelor pentru sănătate

Bananele sunt benefice pentru piele și sistemul digestiv, au abilitatea de a-ți îmbunătăți dispoziția și a lupta împotriva anemiei și sunt foarte sățioase. Nu ai absolut nicio scuză să nu incluzi acest fruct în dieta ta zilnică.
Beneficiile bananelor pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Mai multe studii au scos la iveală faptul că, datorită densității nutriționale mari, beneficiile bananelor pot fi de ajutor în orice tip de dietă.  Drept consecință, numeroase persoane au început să le consume în mod regulat. Acest fruct este nu numai hrănitor, ci și foarte versatil și ne pot ajuta să ne simțim mai bine.

Din cauza faptului că au un conținut de zahăr și calorii mai mare decât majoritatea fructelor, bananele au fost asociate timp de mulți ani cu câștigul în greutate. Însă recent această reputație proastă a intrat în rândul concepțiilor greșite.

Bananele sunt un fruct accesibil, disponibil în magazinele alimentare pe tot parcursul anului. Te poți delecta cu acest aliment oricând dorești. În cele ce urmează îți vom prezenta 10 dintre cele mai importante beneficii pe care bananele ni le oferă.

Beneficiile bananelor pentru sănătate

1. Protejează sănătatea sistemului digestiv

Printre beneficiile bananelor se numără protejarea digestiei

Bananele conțin fibre de calitate ce susțin tranzitul intestinal și previn constipația. Acest fruct este un remediu natural împotriva ulcerelor gastrice, având abilitatea de a neutraliza acizii gastrici și a ameliora iritațiile.

Mai mult, bananele oferă protecție sistemului digestiv împotriva anumitor bacterii ce cauzează probleme gastrointestinale. Fructooligozaharidele din componența lor acționează ca un supliment probiotic, hrănind bacteriile benefice din intestine și producând enzime digestive ce facilitează absorbția de nutrienți.

2. Beneficiile bananelor pentru musculatură

Grație conținutului de potasiu, acest fruct are abilitatea de a fortifica mușchii. Bananele ajută la o recuperare mai rapidă după sesiunile de antrenament.

3. Luptă împotriva oboselii

Beneficiile bananelor luptă împotriva oboselii

Senzația de slăbiciune și oboseală poate fi combătută cu ajutorul bananelor. Acestea acționează ca un revitalizant natural, amplificând nivelul de energie și aprovizionând organismul cu nutrienți esențiali. Bananele sunt un aliment ideal pentru persoanele foarte slabe sau care suferă de boli ce produc slăbiciune fizică.

4. Beneficiile bananelor pentru tensiunea arterială

Excesul de sodiu și deficiența de potasiu în organism sunt doi factori ce îngreunează ținerea sub control a tensiunii arteriale. Din fericire, bananele au un conținut semnificativ de potasiu, nutrient benefic pentru cei care suferă de hipertensiune arterială.

5. Reduc riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare

Beneficiile bananelor reduc riscul bolilor cardiovasculare

Reglarea tensiunii arteriale nu este singurul beneficiu pe care bananele îl oferă sistemului cardiovascular. Proprietățile acestui fruct pot stabiliza bătăile inimii și, grație conținutului lor de fibre, bananele reduc nivelul de colesterol „rău” din sânge, prevenind astfel rigidizarea arterelor.

6. Sunt sațioase

Bananele pot fi incluse cu ușurință în orice dietă pentru slăbit. Grație conținutului lor de carbohidrați și fibre, bananele sunt un aliment foarte sățios. Consumând o banană, îți poți ține în frâu foamea și poți evita mâncatul în exces.

7. Beneficiile bananelor pentru frumusețea pielii

Vitaminele și mineralele din componența bananelor sunt foarte benefice pentru piele. Deși pot fi incluse ca ingredient în diverse măști pentru piele, bananele pot hrăni acest organ și din interior spre exterior.

Proprietățile antioxidante ale acestui fruct previn degradarea celulară și contribuie la repararea țesuturilor, prevenind apariția timpurie a ridurilor.

8. Beneficiile bananelor pentru anemie

Eliminarea anemiei cu ajutorul beneficiilor bananelor

Aceste  fructe au un conținut bogat de fier, un mineral esențial pentru producerea hemoglobinei, al cărui nivel este un factor determinat în ceea ce privește dezvoltarea anemiei.

9. Îmbunătățesc dispoziția

Multe persoane susțin că bananele sunt cel mai bun antidepresiv disponibil pe piață. Sunt delicioase, nu produc niciun efect secundar nedorit și oferă beneficii întregului organism.

De asemenea, acest fruct conține un aminoacid esențial numit triptofan, ce stimulează producerea de serotonină la nivelul creierului. Un nivelul crescut de serotonină îți va îmbunătăți dispoziția și te va proteja împotriva insomniei.

10. Beneficiile bananelor pentru sistemul nervos

Consumate simple sau sub formă de ceai, bananele aprovizionează organismul cu o cantitate semnificativă de vitamina B, ce este esențială pentru calmarea sistemului nervos.

Poți să consumi mai multe banane în decursul unei săptămâni fără să-ți fie frică că vei câștiga în greutate. Cel mai indicat este să le consumi crude, simple sau ca ingrediente în smoothie-uri și salate.

Pentru a profita de toate avantajele oferite de coaja bananelor, o poți utiliza pentru a-ți prepara un ceai medicinal. Te sfătuim să incluzi aceste fructe în dieta ta zilnică pentru a profita de toate beneficiile pe care le oferă. Poftă bună!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopatihc constipation in adults. Aliment Pharmacol ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Stone MS., Martyn L., Weaver CM., Potassium intake, bioavailability, hypertension and glucose control. Nutrients, 2016.
  • Kim Y., Je Y., Dietary fibre intake and mortality from cardiovascular disease and all cancers: a meta analysis of prospective cohort studies. Arch Cardiovasc Dis, 2016. 109 (1): 39-54.
  • Volpe AD., Lucia A., Pirozzi C., Pastore V., Comparative study between the use of melatonin and A solution with melatonin, tryptophan, and vitamin B6 as an inducer of spontaneous sleep in children during an auditory response test: an alternative to commonly used sedative drugs. J Int Adv Otol, 2017. 13 (1): 69-73.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.