Beneficii ale pepenelui verde pentru masa musculară

Datorită conținutului său de aminoacizi, în special arginină, pepenele verde este ideal pentru sportivi, dar și pentru  persoanele care vor să combată oboseala cu o doză în plus de energie. 

Cunoști minunatele beneficii ale pepenelui verde? În general, acest fruct al verii este asociat cu o senzație plăcută de prospețime, satisfacție și bunăstare. Tocmai de aceea, nu ezităm să îl mâncăm ca atare sau să-l folosim ca ingredient în salate și sucuri.

În ciuda faptului că este foarte gustos, te gândești probabil că pepenele verde „e mai mult apă”, drept pentru care conținutul său nutrițional este minim sau chiar inexistent.

În realitate, deși acest fruct este compus din 92% apă, fiecare porție de pepene verde conține cantități generoase de vitamine (A, B6 și C), precum și numeroși antioxidanți și aminoacizi. 

Totodată, pepenele verde este sărac în sodiu și grăsimi. Ce ne-am mai putea dori? Poate doar ca acest fruct să ne revitalizeze, să ne ofere energie și să ne întărească musculatura atunci când suntem epuizați. Pare incredibil? Ei bine, află că pepenele verde ascunde un secret pe care ți-l explicăm în rândurile de mai jos.

Citrulina, aminoacidul datorită căruia există multe beneficii ale pepenelui verde

Beneficii ale pepenelui verde vara

Nu te mira că nu ai auzit niciodată de citrulină. Aceasta este mai cunoscută în lumea sportului, întrucât este un aminoacid neesențial care ajută la îmbunătățirea performanțelor fizice.

Probabil ți-a atras atenția termenul „acid neesențial”. Ce este acesta mai exact?

  • Aminoacizii neesențiali pot fi sintetizați de către organism, drept pentru care nu este necesar să fie consumați în fiecare zi într-o dietă obișnuită.

Să vedem ce alte efecte pozitive are citrulina și care sunt celelalte beneficii ale pepenelui verde.

Citrulina, un aminoacid foarte sănătos

În afară de pepenele verde, citrulina se găsește și în năut, carne, usturoi, oleaginoase și ciocolată neagră. După cum poți vedea, toate acestea sunt alimente foarte energizante, care îmbunătățesc atât performanțele fizice și intelectuale, cât și starea de sănătate.

O altă informație utilă este faptul că, în urma combinației dintre citrulină și arginină, organismul produce un gaz foarte benefic, numit monoxid de azot. Acesta scade tensiunea arterială și nivelul de colesterol.

Citrulina din pepenele verde ne oferă energie

Beneficii ale pepenelui verde pentru masa musculară

Citrulina mai are o proprietate medicinală: ajută la scăderea nivelului de acid lactic și de amoniac din țesuturile musculare. Astfel, musculatura își revine aproape imediat. Putem observa o reducere a tensiunii, a crampelor și a oboselii musculare.

Fiind bogat în citrulină, pepenele verde ne oferă energie și ne îmbunătățește imediat performanțele fizice. 

Provoacă schimbări metabolice benefice

Mulți sportivi aleg să consume suplimente alimentare pe bază pe citrulină. Acest aminoacid provoacă reacții metabolice care sintetizează energia aerobă și întârzie senzația de oboseală.

Desigur, cei mai mulți dintre noi nu sunt sportivi de performanță și nu participă la competiții, drept pentru care nu este necesară administrarea de suplimente. Însă este recomandat să profităm de conținutul de citrulină al pepenelui verde, în combinație cu vitaminele și mineralele din acest fruct.

Previne acumularea deșeurilor în corp

Beneficii ale pepenelui verde în salată

După cum am menționat deja, consumul de pepene verde ne ajută să ne recuperăm energia și rezistența musculară, lăsând în urmă oboseala.

Totodată, citrulina previne acumularea deșeurilor în organism. Aceste substanțe dăunătoare provoacă multe simptome neplăcute, cum ar fi dureri, crampe și retenție de apă.

Ajută la combaterea disfuncției erectile

O altă informație interesantă și utilă este faptul că pepenele verde și conținutul său bogat de citrulină ajută la combaterea disfuncției erectile ușoare. Citrulina favorizează vasodilatarea prin intermediul monoxidului de azot și a funcției endoteliale.

Prin îmbunătățirea circulației sanguine în mod natural, citrulina poate ameliora cazurile ușoare de disfuncție erectilă. 

Toate informațiile menționate ne amintesc că, în loc să apelăm la medicamente, este întotdeauna mai bine să începem prin îmbunătățirea stilului de viață și a obiceiurilor alimentare. Totuși, dacă problema continuă, este indicat să mergi la un specialist.

În concluzie, pepenele verde este mai mult decât un fruct răcoritor de vară, este un aliment medicinal, sănătos și energizant. Combină-l cu alte alimente și profită de beneficiile pe care le oferă atunci când vine sezonul său. Merită să valorifici minunatele beneficii ale pepenelui verde pentru bunăstarea organismului tău.

Categorii: Curiozități Etichete:
Te-ar mai putea interesa