Beneficiile consumului de apă pentru sănătate

Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism și la curățarea rinichilor, prevenind formarea pietrelor. În plus, chiar dacă pare contradictoriu, acest lichid vital previne retenția de apă. 
Beneficiile consumului de apă pentru sănătate

Ultima actualizare: 29 Aprilie, 2019

A bea suficientă apă în fiecare zi trebuie să fie un obiectiv care nu trebuie pierdut niciodată din vedere. Cu toții știm cât este de important acest lichid. Cu toate acestea, mulți dintre noi ignorăm beneficiile consumului de apă pentru sănătate.

În articolul de astăzi îți prezentăm 9 beneficii ale consumului zilnic de apă. Acest obicei este o modalitate simplă și convenabilă de a-ți îmbunătăți starea de sănătate.

Bea multă apă… dar cât înseamnă mult?

În fiecare zi, este indicat să bei între 1 și 1,5 l de apă, adică între șase și opt căni. Această cantitate este aproximativă, depinzând și de alți factori, cum ar fi:

  • Vârstă, sex și greutate corporală: O soluție eficientă este să împarți greutatea ta (în kilograme) la 7. Rezultatul reprezintă numărul de pahare de apă pe care trebuie să le consumi zilnic.

Prin urmare, o persoană care cântărește 70 kg ar trebui să bea 10 pahare de apă pe zi, adică 2 litri. 

  • Clima sau anotimpul: Dacă afară este cald, ar trebui să bei în jur de 2 litri de apă pe zi.
  • Activitate fizică: Dacă transpiri mult, trebuie să mărești consumul zilnic de apă pentru a reechilibra nivelul de apă și minerale din corp.
  • Probleme de sănătate: De exemplu, unele persoane sunt predispuse la dezvoltarea pietrelor la rinichi, drept pentru care trebuie să bea mai multă apă.
  • Alimentație: Alimentele conțin, la rândul lor, apă. Când vine vorba de hidratare, supele și salatele nu sunt în aceeași categorie cu carnea și cartofii.

Beneficiile consumului de apă pentru sănătatea organismului

1. Reducerea apetitului

Beneficiile consumului de apă la femei

Știai că uneori, atunci când simți nevoia să mănânci, nu îți este foame, ci sete? Ține cont de acest lucru pentru a-ți aminti să bei apă pe tot parcursul zilei, mai ales când ți se face foame între mese. În acest fel, nu vei mai simți nevoia să servești diverse gustări și vei preveni foamea excesivă.

2. O piele mai curată și mai tânără, fără riduri

Consumul de apă este cea mai bună modalitate de a-ți feri pielea de pete, puncte negre, coșuri sau acnee. Acest obicei sănătos ajută și la prevenirea sau întârzierea apariției ridurilor, care sunt asociate cu lipsa de hidratare.

Apa menține pielea hidratată, luminoasă și fermă, fără să fie necesară folosirea produselor cosmetice.

3. Oferă energie

Beneficiile consumului de apă precum mărirea nivelului de energie

Uneori, nu ai nevoie de stimulenți precum cafeaua sau ceaiul pentru a-ți mări nivelul de energie, deoarece oboseala este cauzată de deshidratare. Unul dintre beneficiile consumului de apă este încărcarea cu energie pe tot parcursul zilei.

4. Combate retenția de apă

Consumul de apă este cea mai bună modalitate de a elimina retenția de apă și umflăturile din picioare și abdomen. Acest lichid benefic îmbunătățește funcțiile renale și reglează nivelul de apă din organism.

5. Combate constipația

Beneficiile consumului de apă precum combaterea constipației

În anumite cazuri, constipația poate fi cauzată de lipsa de apă, mai ales la persoanele care nu consumă suficiente alimente bogate în fibre. Îți poți da seama de acest lucru dacă ai scaunul tare.

În această situație, este esențial să bei mai multă apă pentru a remedia problema.

6. Previne pietrele la rinichi

Medicii le recomandă pacienților care au antecedente de pietre la rinichi în familie sau chiar în propriul istoric medical să bea mai multă apă. Aceasta este cea mai simplă și mai ieftină modalitate de a elimina pietrele existente și de a preveni alte complicații.

7. Previne hipertensiunea

Beneficiile consumului de apă precum prevenirea hipertensiunii

Apa pe care o bei influențează valoarea tensiunii arteriale, deoarece reduce nivelul de sodiu din corp. Astfel, consumul acestui lichid previne hipertensiunea în mod natural, fără să fie nevoie să apelezi la medicamente.

8. Ajută la slăbit

Așa cum am menționat deja, hidratarea corespunzătoare împiedică mâncatul în exces și menține senzația de sațietate. În plus, unul dintre beneficiile consumului de apă este și accelerarea metabolismului, care ajută la arderea caloriilor.

Totodată, apa contribuie la eliminarea lichidelor și digerarea grăsimilor. Prin urmare, consumul acestui lichid vital este una dintre cele mai eficiente modalități de a slăbi fără a te sacrifica prea mult.

9. Elimină toxinele

Printre beneficiile consumului de apă se numără eliminarea toxinelor și a substanțelor dăunătoare din corp. Apa este un detoxifiant natural care contribuie la îndepărtarea tuturor elementelor care pot cauza probleme sau boli.

S-ar putea să te intereseze...
De ce să bei un pahar de apă înainte de masă
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
De ce să bei un pahar de apă înainte de masă

Obiceiul de a bea un pahar de apă cu o jumătate de oră înainte de masă este foarte sănătos, oferind numeroase beneficii organismului.  • Bao Y, Tu X, Wei Q. Water for preventing urinary stones. Cochrane Database Syst Rev. 2020 Feb 11;2(2):CD004292. doi: 10.1002/14651858.CD004292.pub4. PMID: 32045491; PMCID: PMC7012319.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
  • Bernard J, Song L, Henderson B, Tasian GE. Association Between Daily Water Intake and 24-hour Urine Volume Among Adolescents With Kidney Stones. Urology. 2020 Jun;140:150-154. doi: 10.1016/j.urology.2020.01.024. Epub 2020 Jan 28. PMID: 32004558; PMCID: PMC7255954.