Beneficiile uleiului de ricin

· 20 septembrie 2015
Uleiul de ricin este hidratant și ajută la tratarea a numeroase afecțiuni, de la eczeme și piele exfoliată până la mătreață și înțepături de insecte. 

Uleiul de ricin este cunoscut pentru proprietățile sale laxative, dar mai prezintă și alte întrebuințări care merită știute. Deși specialiștii susțin că în cantități mari uleiul de ricin poate fi toxic, este folosit de foarte mult timp în medicina tradițională. Află din articolul următor care sunt beneficiile uleiului de ricin.

Ce trebuie să știi despre uleiul de ricin

Uleiul de ricin tratează și vindecă numeroase afecțiuni, cel mai des fiind folosit ca laxativ pentru combaterea constipației. Pe lângă aceasta, ameliorează durerile, întărește sistemul imunitar, tratează diferitele răni la nivelul pielii și acționează ca un puternic antibiotic, antiviral și fungicid.

Uleiul se extrage din semințe, numite și boabe de ricin și este compus din acizi grași (90% fiind acid ricinoleic). Aceștia sunt considerați responsabili pentru proprietățile vindecătoare ale plantei. Ricinul este originar din India și este cunoscut sub numele de „palma lui Hristos”, întrucât se spune că frunzele sale se aseamănă mâinilor lui Iisus. Poate acesta este motivul pentru care îi sunt atribuite atât de multe proprietăți vindecătoare.

ulei

Ricinul este o plantă care a fost adoptată și întrebuințată de multe popoare din întreaga lume: Egipt, China, Persia, Roma, Grecia, Africa, Europa și America. În prezent este folosită în special în industria textilelor, iar în Rusia uleiul este utilizat pentru lubrifierea diferitelor mașinării în sezonul rece, întrucât este vâscos și nu îngheață. Alte utilizări non-medicinale ale uleiului de ricin sunt: ca aditiv alimentar sau condiment, ca ingredient în compoziția produselor cosmetice și de îngrijire a pielii, în confecționarea cauciucului, în prelucrarea fibrelor textile și a pielii, în compoziția lacurilor, vopselelor etc.

Este important de știut că anumite părți ale boabei de ricin sunt mortale dacă sunt ingerate sau consumate în vreun fel. Boabele nu pot fi consumate decât după ce au trecut printr-un proces special de extragere a uleiului. Nu-ți face griji, uleiul nu prezintă riscuri, substanțele toxice sunt prezente numai în boabele crude.

Printre efectele secundare se numără tulburări intestinale cauzate de iritația pereților intestinali și reacții la nivelul pielii. Nu este recomandat celor care suferă de crampe, ulcer, hemoroizi, prolaps sau care au fost supuși recent unei intervenții chirurgicale.

ulei-de-ricin

Beneficiile consumului și utilizării uleiului de ricin

Acestea sunt câteva dintre proprietățile uleiului de ricin:

  • Ameliorează colita: Pentru a reduce disconfortul cauzat de acest dezechilibru intestinal, aplică o compresă pe abdomen. Umezește un prosopel cu ulei și lasă-l să acționeze pentru o oră sau două. Repetă procedeul de două ori pe zi.
  • Elimină bătăturile de pe picioare: Uleiul de ricină ajută la îndepărtarea pielii moarte de pe picioare. Umezește un prosopel cu puțin ulei și aplică-l direct pe zona afectată. Învelește în tifon și acoperă piciorul cu un ciorap pentru a nu se deplasa compresa. Lasă-l să acționeze peste noapte, iar dimineață îndepărtează bătăturile înmuiate.
  • Elimină alunițele: Acesta este un remediu foarte popular. Prepară un amestec din ulei de ricin și bicarbonat de sodiu. Aplică pe aluniță și acoperă cu un pansament. Lasă-l să acționeze peste noapte, iar dimineață clătește zona cu apă caldă. Repetă procedeul în fiecare zi până când alunița se desprinde.
  • Ameliorează artrita: Dacă te dor încheieturile din cauza artritei, uleiul de ricin poate fi de ajutor. Pune trei linguri de ulei de ricin într-o tigaie și încălzește-l timp de trei minute. Umezește o bucată de pânză sau de vată și freacă zonele dureroase. Lasă-l să acționeze pentru o jumătate de oră sau mai puțin (o oră fiind durata maximă). Nu-l folosi dacă zona este inflamată.
  • Lungește genele: Aceasta este una dintre numeroasele utilizări cosmetice ale uleiului de ricin. Oferă genelor volum și lungime. Poate fi folosit și pentru sprâncene. Aplică-l pe gene cu periuța de la un rimel. Repetă procedeul în fiecare seară, înainte de culcare. Nu clăti.
gene

  • Îngrijirea pielii: Datorită proprietăților sale hidratante, uleiul de ricin se adaugă în componența multor creme și produse cosmetice. Acționează ca un emolient care protejează și face pielea mai fină, regăsindu-se în compoziția loțiunilor, a alifiilor, a săpunurilor etc. Vindecă pielea uscată, eczemele, exfolierea, herpesul, ulcerul, arsurile și rănile. Poate fi utilizat și în prepararea unui șampon care face părul mai mătăsos, mai strălucitor și mai sănătos. Este întrebuințat și pentru tratarea urciorului, a mătreții și a înțepăturilor de insecte, mai ales de țânțari. Este eficient și în lupta împotriva îmbătrânirii pielii.
  • Întărește unghiile: Dacă ai unghii fragile, aplică ulei de ricin pe fiecare din ele. Fiind o sursă excelentă de vitamina E, acesta va reda frumusețea unghiilor tale.
  • Masaj corporal: Poate fi folosit ca ulei de corp pentru masaje antiinflamatorii în vederea ameliorării durerilor musculare sau de la nivelul încheieturilor. Este utilizat adesea în aromaterapie.