Logo image
Logo image

Infecțiile renale: simptome și tratamente

4 minute
Infecțiile renale pot afecta unul sau ambii rinichi și apar atunci când diferite bacterii se atașează de aceste organe, cauzând inflamații la nivelul lor și dereglând funcția renală. În plus, infecțiile renale deseori provoacă simptome și la nivelul tractului urinar, cum ar fi schimbarea culorii urinei sau dureri în timpul urinării.
Infecțiile renale: simptome și tratamente
Ultima actualizare: 26 noiembrie, 2018

Infecțiile renale nu sunt deloc neobișnuite. Inițial acestea produc dureri pelvine sau de spate cumplite și pot cauza chiar și febră. Dacă ai mai avut vreodată o astfel de infecție, probabil că știi deja cât de dureroasă poate fi.

În acest articol îți vom prezenta principalele simptome cauzate de infecțiile renale, dar și câteva remedii naturale pe care le poți încerca pentru a te însănătoși.

Cum poți să recunoști infecțiile renale

Some figure

Infecțiile renale pot afecta unul sau ambii rinichi și apar atunci când diferite bacterii se atașează de aceste organe, cauzând inflamații la nivelul lor și dereglând funcția renală. În plus, infecțiile renale deseori provoacă simptome și la nivelul tractului urinar, cum ar fi schimbarea culorii urinei sau dureri în timpul urinării.

Te-ar putea interesa și:

Primele simptome ale bolilor la rinichi

Care sunt cauzele posibile ale infecțiilor urinare?

  • Bacteriile
  • O infecție la nivelul vezicii urinare
  • Pietrele la rinichi
  • Sexul tău (femeile sunt mai predispuse acestor infecții)
  • Diabetul
  • Anormalitățile genetice la nivelul rinichilor
  • Chisturile renale
  • Anemia
  • Sistemul imunitar slăbit

Ce simptome provoacă infecțiile urinare?

  • Dureri abdominale, lombare sau chiar inghinale
  • Oboseală
  • Febră
  • O nevoie intensă de a urina, deși în realitate nu elimini decât foarte puțină urină
  • Dureri și senzații de arsură în timpul urinării
  • Frisoane
  • Greață
  • Pierderea poftei de mâncare

7 remedii naturiste care pot ajuta la tratarea infecțiilor renale

Dacă ai o infecție renală, medicul tău îți va prescrie un tratament cu antibiotice. Nu strică însă să încerci și remediile naturiste pe care ți le vom prezenta mai jos, ce îți pot îmbunătăți funcționarea rinichilor și care pot proteja întreg sistemul urinar.

1. Ia o lingură de bicarbonat de sodiu în fiecare zi!

Some figure

Nu există nici un alt remediu atât de simplu și eficient. După ce servești masa principală, pur și simplu bea un pahar de apă amestecată cu o lingură de bicarbonat de sodiu.

Acest remediu îți poate curăța rinichii de toxinele acumulate din cauza infecțiilor urinare și va ajuta aceste organe să-și îndeplinească funcția de filtrare mult mai bine. Dar ai grijă: nu consuma mai mult de o lingură pe zi!

2. Bea suficientă apă!

Some figure

Cu siguranță știi deja că trebuie să bei cel puțin doi litri de apă în fiecare zi. Apa te ajută să elimini toxinele ce se acumulează în rinichi sau ficat și poate îmbunătăți funcționarea acestor organe.

Cu cât bei mai multă apă, cu atât poți elimina mai repede bacteriile ce provoacă infecțiile renale. Dacă vrei ca apa pe care o bei să aibă puțin mai mult gust, amestec-o cu puțină zeamă de lămâie, dar ai grijă să nu adaugi zahăr.

3. Bea suc de merișoare!

Some figure

Numeroase studii au demonstrat că sucul de merișoare poate împiedica bacteriile să se lipească de pereții tractului urinar, facilitând eliminarea acestora prin intermediul urinei. Astfel, te sfătuim să bei două pahare de suc de merișoare în fiecare zi. O alternativă pentru această băutură este sucul de struguri.

4. Profită de beneficiile oferite de apa și uleiul de nucă de cocos!

Some figure

Atât apa, cât și uleiul de nucă de cocos sunt minunate dacă vrei să elimini bacteriile ce provoacă infecțiile renale. În plus, aceste două produse pe bază de nucă de cocos au proprietăți antibacteriene foarte puternice, ce le fac să fie remedii eficiente împotriva bacteriei E.coli, chiar și după ce aceasta a devenit rezistentă la antibiotice.

Deci nu ezita să bei cel puțin două pahare de apă de nucă de cocos în fiecare zi, unul când te trezești și celălalt înainte de culcare. În ceea ce privește uleiul de nucă de cocos, te sfătuim să consumi cam două linguri pe zi.

5. Mănâncă sparanghel!

Some figure

Știai că sparanghelul este un purificator urinar excelent? Această legumă te poate ajuta să vindeci atât infecțiile renale cât și cele urinare. Dacă urina începe să-ți miroasă urât după ce ai început să consumi sparanghel, nu-ți fă griji: e normal să fie așa și proprietățile curative ale acestei legume îți vor curăța rinichii cât de curând.

Te-ar putea interesa și:

Insuficiența renală: 8 simptome timpurii

6. Bea oțet de mere!

Some figure

Dacă suferi de o infecție renală, ce-ar fi să încerci să bei un pahar de apă cu o lingură de oțet de mere? Acest remediu nu numai că e bun pentru rinichi, dar poate și accelera digestia lentă și este per total un aliat de nădejde pentru sistemul tău digestiv și urinar.

Te sfătuim să bei un pahar de apă cu o lingură de oțet de mere în fiecare zi, după prânz.

7. Bea un smoothie de țelină!

Some figure

Acest remediu este foarte eficient pentru a trata infecțiile renale și nu e deloc greu de preparat. Nu trebuie decât să iei două tulpini de țelină, două felii groase de ananas și o ceașcă de ceai de mușețel și să le introduci într-un mixer. Mai adaugă și un litru de apă și vei obține o băutură delicioasă pe care o poți bea pe tot parcursul zilei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Levey, A. S., Atkins, R., Coresh, J., Cohen, E. P., Collins, A. J., Eckardt, K. U., … Eknoyan, G. (2007). Chronic kidney disease as a global public health problem: Approaches and initiatives – A position statement from Kidney Disease Improving Global Outcomes. In Kidney International. https://doi.org/10.1038/sj.ki.5002343
  • Hammond, N. A., Nikolaidis, P., & Miller, F. H. (2012). Infectious and Inflammatory Diseases of the Kidney. Radiologic Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.rcl.2012.02.002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.