Borcanul fericirii: beneficii în relațiile cu cei dragi

7 ianuarie 2018
Borcanul fericirii este un loc minunat în care putem pune mesaje pozitive în fiecare zi pentru a le arăta celor dragi cât de mult îi iubim. 

Ai auzit vreodată de borcanul fericirii? Se spune că fericirea este la fel de fragilă precum cristalul. Însă, dacă este îngrijit în fiecare zi, cristalul strălucește frumos. Tot ce trebuie să faci este să îl protejezi.

Pentru a avea grijă de fericirea noastră, trebuie să o alimentăm cu dovezi de afecțiune. Acestea nu trebuie să fie numai acțiuni spontane, ci și plănuite. Una dintre cele mai eficiente metode este chiar cea prezentată în articolul de față.

Borcanul fericirii este o tehnică motivațională care oferă rezultate excelente în grupuri mici de oameni. Această metodă poate fi aplicată în sala de clasă, la serviciu și, mai presus de toate, în familie.

Obiectivul este simplu: să umplem zilnic borcanul cu gânduri pozitive despre cei din jur. Vorbim despre idei și expresii originale, sentimente, încurajări, dragoste și inspirație.

Mai jos, îți explicăm cum să pui în aplicare borcanul fericirii și ce beneficii oferă acesta.

1. Folosirea inteligenței emoționale

Borcanul fericirii dezvoltă inteligența emoțională

În viața de zi cu zi, nu găsim întotdeauna momentul potrivit pentru a le spune celor dragi cât de mult îi iubim. Este valabil pentru părinți, copii sau partenerul de viață deopotrivă. Este necesar un mic efort, deoarece ne vine greu uneori să găsim cuvintele potrivite pentru a ne exprima emoțiile. Borcanul fericirii simplifică acest proces.

În fiecare zi, trebuie să folosim inteligența emoțională pentru a învăța cum să ne dovedim mai bine emoțiile pozitive. Câteva fraze simple pe care le putem utiliza sunt următoarele:

  • Sunt mândru de tine și de felul în care ți-ai rezolvat problemele.
  • Îmi place zâmbetul tău. Ești cu adevărat o persoană specială.
  • Îți mulțumesc pentru gestul frumos de ieri. Ești un om important în viața mea.
  • M-am gândit mult la tine când eram la serviciu. Aș fi vrut să vin acasă să te văd.
  • Îmi pare rău că te-am supărat ieri. Uneori vorbesc fără să gândesc, iar apoi regret. Vreau să știi că ești cea mai frumoasă parte a vieții mele.

2. Borcanul fericirii ajută la educarea copiilor

Borcanul fericirii ajută la educarea copiilor

Borcanul fericirii este o strategie extraordinară în educarea copiilor. Această metodă oferă multe beneficii:

  • Cei mici pot primi în fiecare zi încurajări care să îi ajute să crească și să se maturizeze:

„Sunt mândru de efortul pe care l-ai depus la școală”. „Îmi place cum îți asumi răspunderea pentru tot ce faci”. „Nu-ți face griji în privința greșelii făcute. Mami și tati au încredere în tine și știu că data viitoare te vei descurca mult mai bine”.

În același timp, copiii pot lăsa mesaje pozitive adresate părinților. În acest fel, micuții vor fi nevoiți să exerseze reflectarea, exprimarea emoțiilor și analiza.

Simplul fapt că borcanul fericirii se concentrează asupra aspectelor pozitive este un lucru minunat. Copiii primesc o doză de motivație și de siguranță atunci când au cea mai mare nevoie de ea.

3. Suntem atenți la micile detalii

Gesturile mărunte fac oamenii fericiți. Acestea sunt pline de dragoste și afecțiune sinceră. Trebuie doar să știm de ce avem nevoie și ce ne place.

Borcanul fericirii este locul ideal pentru gesturi mărunte. Aici poți primi un „mulțumesc” pentru un lucru frumos pe care l-ai făcut, un „Îmi place felul tău de-a fi” sau un „Ador să stau lângă tine”. Sunt cuvinte simple, dar care ne îndulcesc viața, ne fac zilele mai frumoase și ne motivează.

Borcanul fericirii ne ajută să ne exprimăm sentimentele

4. Practicăm recunoștința

De multe ori, în familie, credem că anumite lucruri ni se cuvin. Considerăm că tot ce face partenerul de viață pentru noi este firesc și de așteptat. Credem că mama, bunicul sau frații noștri ne fac anumite favori deoarece așa este normal într-o familie.

În realitate, atunci când nu mai punem preț pe ceea ce fac oamenii dragi pentru noi, se pierde magia. Totodată, persoana care ne ajută se poate simți dezamăgită și nu îndeajuns de apreciată.

Nu uita niciodată să spui „mulțumesc”, „te iubesc” sau „Ce m-aș face fără tine?”. Această strategie simplă oferă numeroase beneficii.

5. Ne concentrăm asupra aspectelor pozitive

Borcanul fericirii are aspecte pozitive

Oboseala și stresul sunt omniprezente în viața de zi cu zi. Acestea ne forțează să ne grăbim dintr-o parte în alta, fără să ne concentrăm asupra oamenilor apropiați și a elementelor esențiale pentru bunăstarea noastră sufletească. De multe ori, uităm să le arătăm celor din jur cât de mult îi apreciem.

  • Scopul mesajelor introduse în borcanul fericirii în fiecare zi este de a ne concentra numai asupra lucrurilor pozitive. 
  • În aceste momente, ne schimbăm perspectiva. Nu mai acordăm o importanță atât de mare aspectelor care ne supără sau ne îngrijorează. În schimb, ne concentrăm asupra bunătății persoanelor dragi, ne amintim de ce îi iubim și ce anume ne face fericiți.

În concluzie, îți recomandăm să faci și tu un borcan al fericirii cu ajutorul copiilor tăi. Alege un borcan frumos de sticlă, decorează-l și începe chiar de azi să adaugi în el mesaje pozitive.

Te-ar mai putea interesa