BTS: cum se pot proteja femeile împotriva lor?

· 17 septembrie 2017

Plăcerea și satisfacția sexuală sunt benefice pentru sănătatea oricărei femei. Sexul este o modalitate excelentă de a reduce stresul, dar și de a consolida relațiile amoroase. Cu toate acestea, sexul presupune și anumite riscuri, printre care și bolile cu transmitere sexuală (BTS).

BTS pot cauza disconfort emoțional, fizic și mintal. În plus, acestea pot crea probleme medicale grave, cum ar fi infertilitatea.

Informații esențiale despre bolile cu transmitere sexuală (BTS)

BTS îți afectează calitatea vieții

Durerea cronică pelvină cauzată de BTS îți afectează nu numai relațiile sexuale, ci și viața în general. Faptul că nu poți să te bucuri de el așa cum ar trebui te face să privești sexul ca pe o corvoadă, și nu ca pe o activitate plăcută.

Pentru a avea o viață sexuală sănătoasă, trebuie să depui anumite eforturi, însă toate acestea merită. Nu uita: dacă ești o femeie activă din punct de vedere sexual, atunci ești predispusă riscului de a contracta boli cu transmitere sexuală. 

Cu cât ai mai mulți parteneri, cu atât riscul este mai mare. Totuși, asta nu înseamnă că, dacă faci sex ocazional, nu te poți îmbolnăvi de BTS. Riscul există chiar dacă ești la prima experiență sexuală.

Din fericire, există modalități de a te proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Nu toate sunt 100% sigure, însă reduc în mod semnificativ riscul de îmbolnăvire.

Vaccinează-te

În momentul de față, există două tipuri de BTS care pot fi prevenite prin intermediul vaccinării: virusul Papiloma uman (HPV) și hepatita. 

Există două vaccinuri care previn HPV: Cervarix și Gardasil. Cervarix te protejează împotriva HPV 16 și 18, care provoacă cele mai multe cazuri de cancer de col uterin. Gardasil te apără de cele două tipuri de HPV menționate anterior, dar și de altele care duc la apariția negilor genitali.

Ambele vaccinuri au eficiență maximă dacă sunt administrate femeilor care abia și-au început viața sexuală. 

Un alt vaccin disponibil este cel împotriva hepatitei B.

Protejează-te

Multe BTS pot fi prevenite prin folosirea prezervativului

Sexul protejat este cea mai eficientă modalitate de a preveni BTS care se transmit prin intermediul secrețiilor infectate. Chiar dacă prezervativul este mai puțin eficient în cazul bolilor transmise prin contact cu pielea, acesta reduce totuși riscul de îmbolnăvire.

Sexul protejat va fi întotdeauna o metodă excelentă de a preveni multe boli și probleme. Prezervativele reduc transmiterea bolilor prin intermediul actului sexual, fie el anal, oral sau vaginal. 

Nu uita că boli precum sifilisul, HPV și herpesul se pot transmite și prin sex oral.

Fă-ți analize preliminare

Analizele de sânge pentru detectarea bolilor cu transmitere sexuală pot reduce consecințele pe termen lung ale unei infecții. De exemplu, bolile bacteriene, cum ar fi gonoreea, pot avea urmări grave, printre care și infertilitatea.

A-ți face o programare pentru un set de analize, atât pentru tine, cât și pentru partenerul tău, înainte de a face sex împreună, este o idee foarte bună. În acest fel, vă asigurați că niciunul dintre voi nu îl supune pe celălalt unui risc inutil. Dacă îți faci ocazional analizele de rigoare, poți deține controlul asupra acestui aspect al vieții tale sexuale.

BTS pot afecta indivizi de toate vârstele. Chiar dacă ai avut o căsnicie monogamă sau ești o persoană în vârstă, tot ești supusă unui risc atunci când ai un nou partener sexual.

Fă-ți testul Papanicolau

Analizele te ajută să descoperi la timp BTS

Testul Papanicolau trebuie să facă parte din controlul de rutină pe care ți-l faci periodic. Acesta poate detecta semnele cancerului de col uterin. Astfel, modificările precanceroase pot fi tratate înainte de a se agrava.

Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin sunt cauzate de infecția cu HPV. Prin urmare, sexul protejat și vaccinarea te ajută să reduci riscul de îmbolnăvire.

Este bine de știut că există mai multe tipuri de HPV care pot duce la dezvoltarea cancerului. Din păcate, nu toate pot fi prevenite prin vaccinare. Prin urmare, testul Papanicolau este foarte important, chiar dacă te-ai vaccinat.

În plus,  cancerul de col uterin poate fi foarte invaziv, iar tratamentele pentru combaterea sa pot avea efecte negative asupra vieții tale sexuale și a fertilității.

Amintește-ți că este cel mai bine să fii afli întotdeauna ce modificări s-au produs la nivelul colului tău uterin de-a lungul timpului. De ce să aștepți până se produce un rău ireparabil?

BTS pot fi cu adevărat prevenite?

Singura modalitate 100% sigură de a te proteja împotriva bolilor cu transmitere sexuală este evitarea relațiilor sexuale. Totuși, mulți specialiști afirmă că sexul este indispensabil pentru o viață împlinită.

Prin urmare, este necesar să îți iei toate măsurile de precauție pentru a te bucura de sex și a diminua, în același timp, riscul de a a contracta o boală venerică.

Recomandarea noastră este să uiți de tabuuri și să nu îți fie rușine să îți faci analizele necesare. Este important să fii responsabilă pentru propria ta sexualitate.

Numai tu te poți proteja împotriva BTS. Prin urmare, trebuie să iei întotdeauna cele mai bune decizii pentru tine și pentru cei din jur.

Dacă toate persoanele ar lua măsurile necesare de prevenire și și-ar face analizele de rigoare mai des, cazurile de boli cu transmitere sexuale ar fi mult mai rare.