Când ai obosit și simți nevoia să o iei de la capăt - Doza de Sănătate
 

Când ai obosit și simți nevoia să o iei de la capăt

La un moment dat în viață, te saturi de tot și nimic nu te mai motivează. Îndrăznește să-ți schimbi realitatea, chiar dacă asta înseamnă să o iei de la capăt. 
Când ai obosit și simți nevoia să o iei de la capăt

Ultima actualizare: 04 februarie, 2019

Sunt momente în care te simți pur și simplu obosit și îți dai seama că nu ai decât o singură soluție: să o iei de la capăt.

Ne obosește tot zgomotul din jurul nostru. Ne săturăm de cuvinte nesincere, de scene și de oameni care nu ne sprijină în niciun fel. 

În plus, ne săturăm și de noi înșine. Faptul că nu ne simțim eficienți, interesanți sau respectați ne obosește. Nu mai recunoaștem persoana pe care o privim în oglindă.

În realitate, oamenii au nevoie de foarte puțin pentru a fi fericiți. „Psihologia simplității” ne amintește că bunăstarea se ascunde în satisfacerea nevoilor esențiale, în dimensiunile pure și fundamentale ale vieții: dragoste, respect, libertate sau compania celor dragi.

În anumite momente, simțim o oboseală existențială care nu înseamnă mai mult decât nefericire și apăsarea tuturor grijilor care ne încarcă sufletele. O modalitate de a scăpa de aceste senzații este să o luăm de la capăt. Dar așa cum bine știm, acesta nu este un lucru deloc ușor.

Când totul în jurul tău se destramă, trebuie să o iei de la capăt

Oboseala emoțională și psihologică este foarte frecventă în rândul oamenilor. Sunt momente în care ne simțim copleșiți de obligații și responsabilități.

Senzația de sufocare sau de saturație apare atunci suntem obosiți din punct de vedere psihic și emoțional. Aceasta apare ca urmare a lipsei reciprocității. Investești ceva, dar nu primești nimic în schimb. Hrănești o mulțime de vise, dar nu se împlinește niciunul.

Să vedem despre ce este vorba mai exact.

Uneori ești prea obosit să o iei de la capăt

Epava emoțională și sentimentul că trebuie să o iei de la capăt

Epava emoțională este sentimentul că te afli în derivă, că te-ai rătăcit.

Ai investit timp și efort în anumiți oameni, în relațiile tale, în prieteni sau serviciu, iar la final observi că nu a meritat sau că nimic nu a ieșit așa cum ai fi sperat.

  • Te simți obosit, zi după zi. Îți dai seama că ești lipsit de vlagă. În plus, observi că această oboseală îți schimbă felul de a fi sau comportamentul până în punctul în care senzația de rău este o constantă în viața ta. Toate aceste „simptome” indică faptul că există o neregulă în plan emoțional.
  • Când te saturi de tot și de toate și nimic nu te mai inspiră și nu îți mai trezește interesul, poți considera că, într-un fel sau altul, ai ajuns la fundul paharului.
  • Această epavă emoțională poate dura și săptămâni întregi. Dar ai grijă, nu trebuie să se întindă pe o perioadă mai lungă de două luni. În acest caz, poate fi vorba de o depresie.
  • Putem să ne simțim abătuți câteva săptămâni. Avem tot dreptul să ne simțim decepționați, demoralizați sau obosiți din punct de vedere psihic. Aceste sentimente ne ajută ulterior să ne punem iar pe picioare. Însă nu trebuie să lăsăm această situație să devină cronică.

Soluții pentru a combate oboseala emoțională și cum poți să o iei de la capăt

Dacă nu mai suporți, reacționează. Dacă nimic nu-ți mai trezește interesul, schimbă-te. Dacă totul în jurul tău pare gri și întunecat, caută o pensulă și niște culori.

Dacă nu vezi în jurul tău decât zâmbete false și interacțiuni frivole, caută oameni mai prietenoși, dar nu sta niciodată în același loc.

Anumiți psihologi susțin că realitatea „nu există.” Tot ce vedem în jurul nostru este o interpretare oferită de mințile noastre. Astfel, gândurile și emoțiile noastre sunt elementele de bază.

Însă știm cu toții că uneori realitatea este așa cum este, dură, complicată, chiar dureroasă.

  • Pentru a schimba într-un fel lucrurile, este important să cunoaștem bine realitatea care ne înconjoară.
  • Dacă, de exemplu, ai alături o persoană care nu te face fericit, trebuie să găsești o soluție. Uneori nu are rost să căutăm vinovați. Dragostea dispare, legătura emoțională se destramă și nu avem de ales, trebuie să acceptăm situația.
Uneori ai nevoie de o schimbare și să o iei de la capăt

Puterea schimbării și de ce trebuie uneori să o iei de la capăt

Dacă te-ai „săturat” de tine însuți, ia măsuri. Dacă observi că serviciul tău și toate lucrurile care te înconjoară nu îți mai oferă o stare de bine, oprește-te o clipă.

Dacă nu ești mulțumit de faptele sau vorbele tale, reflectează. A venit momentul să te „reconstruiești” singur.

Indiferent de ce spun unii, oamenii sunt capabili să se schimbe de-a lungul timpului. Motivul îl reprezintă experiențele de viață.

  • Dacă observi că tendința ta de a spune mereu „da” îți provoacă mai multe probleme decât satisfacții, încearcă să fii mai asertiv. Protejează-ți identitatea și stima de sine. Iar atunci când este necesar, spune „nu.”
  • Uneori, suntem nevoiți să o luăm de la capăt pentru a evolua în plan personal și emoțional. Numai așa ne putem testa limitele și putem descoperi care sunt punctele noastre forte. Avem nevoie să creăm situații și cadre noi în care suntem mai mulțumiți de noi înșine. Putem chiar să ne simțim mândri de noi.

Dacă ai observat că ai obosit, gândește-te o clipă la tine. Este posibil să te simți copleșit de tot ceea ce se petrece în jurul tău sau în inima ta.

Poate că a venit momentul să te eliberezi de toate temerile tale. Îndrăznește să faci acel pas. Câteodată, o mică schimbare este suficientă pentru a crea o realitate nouă. O realitate nouă care te face fericit.

Pune în practică aceste sfaturi. Meriți tot ce e mai bun.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguilar Montes de Oca, Y. P., Valdez Medina, J. L., Gonzáles Arratia López Fuentes, N. I., Rivera Aragón, S., Carrasco Díaz, C., Gómora Bernal, A., … & Vidal Mendoza, S. (2015). Apatía, desmotivación, desinterés, desgano y falta de participación en adolescentes mexicanos. Enseñanza e investigación en psicología, 20(3), 326-336.
  • Torres, L. H., Mohand, L. M., & Espinosa, S. C. (2016). Cansancio emocional en estudiantes universitarios. Dedica. Revista de Educação e Humanidades, (9), 173-191.
  • Teresa González Ramárez, M., Landero Hernández, R., & Tapia Vargas, A. (2007). PERCEPCIÓN DE SALUD, CANSANCIO EMOCIONAL Y SÍNTOMAS PSICOSOMÁTICOS EN ESTUDIANTES UNIVERSITARIOS. Ansiedad y estrés, 13(1).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.