Candida: 10 alimente care previn dezvoltarea sa

· 21 ianuarie 2017
Pentru a ține candida sub control, trebuie să introduci în dietă alimente probiotice, cum ar fi chefirul. 

Candidoza este o afecțiune comună care apare atunci când Candida, un tip de ciupercă prezent la nivelul gurii și al intestinelor, se dezvoltă în mod nefiresc ca urmare a unor schimbări în mediul său sau a altor stimuli.

Anumite medicamente, o alimentație necorespunzătoare și toxinele din mediu sunt câțiva dintre factorii care modifică echilibrul normal al acestei ciuperci.

Odată ajunsă la un nivel anormal, Candida poate trece prin peretele intestinului, ajungând direct în sânge, unde eliberează particule toxice. Astfel, ea poate cauza diverse neplăceri, printre care și creșterea permeabilității intestinului.

Deși în majoritatea cazurilor nu reprezintă o problemă gravă, este bine să tratăm candidoza în stadiile incipiente, eliminând riscul unei infecții mai serioase.

Din fericire, nu este nevoie să apelezi la medicamente agresive pentru a preveni dezvoltarea și răspândirea Candidei. Cu ajutorul unor alimente cu proprietăți antifungice, poți să tratezi problema fără să te confrunți cu efecte secundare.

Să vedem despre ce este vorba.

1. Uleiul de cocos ține sub control Candida

Uleiul de cocos ține Candida sub control

Uleiul de cocos organic conține o substanță cu proprietăți antifungice, numită acid caprilic. Consumat în cantități moderate, acest ulei combate în mod direct infecția cu Candida, întrucât face niște găuri mici în pereții celulari ai acestei ciuperci.

2. Usturoiul

Cunoscut drept cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni pentru stoparea dezvoltării Candidei. Compușii săi activi, în special alicina, acționează ca niște fungicizi naturali care modifică mediul propice supraviețuirii ciupercii.

3. Oțetul de mere

Oțetul de mere combate Candida

Oțetul de mere organic, care nu a fost supus niciunui proces de rafinare, conține compuși activi care afectează în mod direct mediul necesar dezvoltării fungilor.

Deși nu există suficiente dovezi științifice care să confirme aceste beneficii, se pare că oțetul de mere conține enzime naturale care ajută la combaterea candidozei. 

4. Lămâia

Lămâia și limeta sunt fructe citrice foarte recomandate pentru modificarea mediului propice dezvoltării Candidei. Proprietățile lor alcalinizante reduc excesul de aciditate din sistemul digestiv și stopează creșterea mai multor tipuri de microorganisme.

Conținutul mic de glucide al acestor fructe ajută la combaterea bacteriilor și a ciupercilor.

5. Fructele de pădure

Fructele de pădure combat Candida

Căpșunile și alte fructe de pădure sunt o alegere excelentă pentru tratarea candidozei. Acestea sunt bogate în vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

O jumătate de cană de fructe de pădure conține aproximativ 60 mg de vitamina C, dar și vitamina A, vitamine din complexul B și minerale esențiale.

6. Ghimbirul

Rădăcina de ghimbir conține substanțe cum ar fi gingerolul și shogaolul. Acestea au proprietăți antiinflamatoare și antifungice care ajută la tratarea candidozei.

Deși nu este cel mai puternic aliment antifungic din această listă, dexamethasone fast delivery. ghimbirul ajută organele excretoare să detoxifice organismul. În plus, compușii săi activi îmbunătățesc circulația, întăresc sistemul imunitar și contribuie la combaterea microorganismelor.

7. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline tratează Candida

Considerat a fi una dintre cele mai bune grăsimi pentru sănătate, uleiul de măsline este o sursă bogată de acizi grași omega 3 și polifenoli, doi compuși care întăresc imunitatea și combat Candida.

8. Scorțișoara

Scorțișoara este o mirodenie antifungică și antiinflamatoare care acționează în mod similar cu acidul caprilic din uleiul de cocos în ceea ce privește tratarea candidozei.

Compușii activi ai scorțișoarei distrug pereții celulari ai Candidei, împiedicând răspândirea acesteia și contribuind la combaterea infecției.

Scorțișoara a fost folosită cu succes pentru a trata candida, Helicobacter Pylori și alte tipuri de paraziți.

9. Somonul sălbatic

Somonul te ajută să combați Candida

Somonul sălbatic este una dintre cele mai importante surse de acizi grași omega 3, fiind un supliment excelent împotriva infecțiilor fungice.

Acțiunea sa antiinflamatoare reglează activitatea celulară de la nivelul țesuturilor și modifică mediul care încurajează dezvoltarea candidei.

10. Cuișoarele

Cuișoarele conțin o substanță numită eugenol, care are proprietăți antiinflamatoare și antifungice puternice. Această mirodenie și uleiul esențial extras din ea sunt utile împotriva infecțiilor cu Candida, având atât uz intern, cât și extern.

Pe lângă alimentele menționate deja, încearcă să incluzi în dietă mai multe probiotice, cum ar fi iaurtul natural sau chefirul. Ambele sunt benefice pentru organism, întrucât întăresc sistemul imunitar și ajută la refacerea florei bacteriene din corp.