Care sunt cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor? - Doza de Sănătate
 

Care sunt cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor?

Furnicăturile de la nivelul articulațiilor sunt frecvente și de obicei temporare, cauzele acestora fiind diverse. În anumite cazuri, această problemă poate deveni cronică. În rândurile de mai jos îți arătăm care pot fi cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor și cum poți preveni problemele din aceste zone ale corpului. 
Care sunt cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Furnicăturile în zona încheieturilor pot fi îngrijorătoare. Unele persoane le resimt în corp imediat după trezire. Însă, în anumite cazuri, această senzație nu este cauzată de amorțire sau o postură incorectă. De fapt, cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor sunt diverse.

Ce sunt articulațiile?

Articulațiile sunt punctele de legătură dintre două sau mai multe oase sau dintre oase și cartilaje. Acestea înlesnesc mobilitatea corpului. Pe scurt, încheieturile permit mișcarea mâinilor, a picioarelor și a spatelui.

Între oasele care formează o articulație se află un țesut elastic, flexibil, numit cartilaj articular. Cartilajul împiedică frecarea oaselor unul de celălalt, acționând ca un amortizor sau o căptușeală.

Articulația este împrejmuită de o „capsulă articulară” care sprijină întregul sistem. Aceasta este sprijinită, la rândul său, de ligamente care previn deteriorarea rapidă a articulațiilor.

De ce simți furnicături în încheieturi?

Cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor din brațe

Există numeroase afecțiuni și probleme care pot afecta încheieturile. Unul dintre primele simptome îl constituie furnicăturile de la nivelul articulațiilor de la mâini, picioare și brațe.

Uneori, furnicăturile apar și dispar în mod aparent nejustificat. În acest caz, probabil că organismul a rezolvat singur problema. Însă dacă senzația este cronică și o resimți de mult timp, este indicat să mergi la medic.

Cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor

În general, cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor sunt:

Artrita reumatoidă

Cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor precum artrita reumatoidă
  • Artrita reumatoidă reprezintă inflamarea articulațiilor și poate afecta mai multe încheieturi. În general, afecțiunea este prezentă la nivelul degetelor, al brațelor și al genunchilor.
  • În general, boala debutează la pacienți cu vârste între 30 și 60 de ani și este mai frecventă în rândul femeilor. În schimb, nu există diferențe în ceea ce privește rasa sau localizarea geografică când vine vorba de incidența sa.
  • Persoanele care suferă de artrită reumatoidă au o mobilitatea redusă. Furnicăturile din încheieturi sunt urmate de dureri acute.
  • Afecțiunea apare atunci când se acumulează depozite de calciu la nivelul articulațiilor. Ulterior, se resimt furnicăturile, iar cartilajul slăbește și se deteriorează treptat, accentuând durerea.
  • De obicei, simptomele sunt prezente la încheieturile mâinii, degete și genunchi, însă pot fi afectate și alte articulații. Artrita reumatoidă este asociată cu osteoartrita și disfuncțiile tiroidiene.
  • Această boală este dureroasă, însă nu distruge articulația.

Osteomielita

Osteomielita este o infecție a oaselor cauzată de o bacterie sau o ciupercă. Germenii ajung la os prin sânge, iar dacă își găsesc un loc „bun” în articulație, o deteriorează.

Primul simptom al osteomielitei îl constituie furnicăturile în zona încheieturilor, însă ulterior durerea se intensifică. Această boală se tratează cu antibiotice și afectează atât adulții, cât și copiii.

Lupusul

  • Lupusul este o boală autoimună. În loc să protejeze organismul, așa cum ar trebui, sistemul imunitar atacă țesuturi sănătoase, afectând diverse zone ale corpului.
  • Lupusul poate fi una dintre cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor, indicând faptul că boala a afectat oasele sau cartilajele.
  • Din păcate, lupusul nu are leac, însă poate fi ținut sub control.

Sfaturi pentru a preveni problemele articulare

Cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor de la picioare

Dieta este foarte importantă. Anumite alimente oferă corpului nutrienții de care are nevoie pentru a preveni durerile articulare și afecțiunile de la baza acestui simptom.

  • Acizii grași Omega 3 sunt foarte eficienți deoarece reduc inflamațiile și încetinesc procesul de deteriorare a cartilajelor articulare. Acești nutrienți se găsesc în peștele gras și semințele de in, însă pot fi luați și ca supliment alimentar.
  • Țelina este diuretică și conține antioxidanți. Aceasta este recomandată pentru detoxificarea și remineralizarea organismului. Poți consuma țelină în salate, smoothie-uri sau ceaiuri.
  • Urzica este detoxifiantă și ameliorează simptomele artritei. Poate fi consumată sau aplicată pe încheieturi sub formă de tinctură (planta este strivită și macerată în alcool).
  • Ghimbirul este un antiinflamator și analgezic puternic. Îl poți consuma sub formă de ceai sau îl poți adăuga ras în mâncare.

O alimentație sănătoasă este foarte utilă în prevenirea îmbolnăvirii. Însă nu uita că numai un medic poate descoperi cauzele furnicăturilor de la nivelul articulațiilor la fiecare pacient în parte. Prin urmare, dacă simptomele persistă, îți recomandăm să te prezinți la un consult.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Simopoulos, A. P. (2008). The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine. https://doi.org/10.3181/0711-MR-311
  • Ginger. (2010). In Botanical Medicine for Women’s Health. https://doi.org/10.1111/ijfs.12940
  • Altman, R. D., & Marcussen, K. C. (2001). Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis and Rheumatism. https://doi.org/10.1002/1529-0131(200111)44:11<2531::AID-ART433>3.0.CO;2-J

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.