Cauze și remedii pentru acufene (țiuitul în urechi)
Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli
Probabil că tuturor ni s-a întâmplat să fim în toiul unei activități și, dintr-o dată, să auzim un bâzâit sau un țiuit suspect în urechi. Acest tip de sunet, ce își are originea în capul nostru și pe care doar noi îl putem auzi, se numește acufenă. Aproape 90% din populația globului experimentează acufene la un moment dat. De aceea, îți prezentăm astăzi cele mai bune remedii pentru acufene.
În situația în care acufenele sunt persistente, acestea pot afecta viața de zi cu zi a bolnavului, devenind astfel o problemă de sănătate reală. Conform specialiștilor, aproximativ 3% din populație suferă de acufene cronice.
Care este motivul pentru care experimentăm acufene? În cele ce urmează îți vom răspunde la această întrebare. Mai mult, îți vom prezenta și câteva remedii naturiste pentru a trata această problemă.
Care sunt principalele cauze ale acufenelor?
În primul rând, trebuie să iei în considerare următorul lucru: acufenele nu reprezintă o boală în sine, ci un simptom al unei probleme de sănătate pe care poate nu știi că o ai.
Așa cum am menționat și anterior, fiecare dintre noi am experimentat acufene la un moment dat. Însă nu strică să cunoaștem care sunt principalele cauze ale acestui fenomen, astfel încât, dacă ne confruntăm vreodată cu acufene frecvente, să știm ce trebuie să facem pentru a remedia problema. Reține următoarele:
1. Asculți muzică folosind căști cu volumul ridicat
Mulți dintre noi avem obiceiul prost de a da volumul la maxim atunci când ascultăm muzică folosind căști. Probabil ți s-a întâmplat și ție să ieși la plimbare sau să te antrenezi cu căștile în urechi și, imediat după ce ai oprit muzica, să experimentezi acufene pentru o perioadă scurtă de timp.
Care este cauza? Se pare că muzica ascultată la un volum foarte ridicat stimulează în exces nervul auditiv. Deși acufenele cauzate de această practică sunt temporare, ele pot deveni o problemă serioasă dacă ne expunem urechile la sunete puternice foarte des.
2. Anormalități vasculare la nivelul capului și al cefei
Această cauză este oarecum ciudată, însă foarte reală. Acufenele pot fi produse de o vibrație a țesuturilor ce înconjoară urechile, dar și de o dereglare a sistemului auditiv, în cadrul căruia nervii joacă un rol foarte important.
Anumite persoane prezintă mici anormalități vasculare la nivelul mușchilor ce înconjoară urechile și fălcile. Dacă și tu te afli în această situație, în special dacă ai suferit de dureri cervicale recent, este posibil să experimentezi brusc acufene.
În general, acufenele survenite din această cauză sunt temporare. Însă, din pricina anatomiei faciale (adică a modului în care mușchii și nervii faciali sunt aranjați), este posibil ca uneori să experimentăm acufene mai des decât în mod obișnuit.
3. Sindromul Meniere
Sindromul Meniere este o maladie ce afectează urechea internă. Acesta provoacă inflamații, vertij, amețeală și pierderea auzului. Persoanele care suferă de acest sindrom pot experimenta acufene destul de frecvent.
Fiind o maladie periculoasă, specialiștii recomandă persoanelor care suferă de sindromul Meniere să urmeze un tratament adecvat, astfel încât să-și îmbunătățească calitatea vieții. În general, sindromul Meniere poate cauza pierderea progresivă a auzului, dar în zilele noastre există numeroase remedii pentru a trata această maladie.
4. Hipertensiunea arterială
În cazul multor persoane, acufenele apar noaptea, sub forma unor sunete pulsatorii constante. Dacă această situație ți se aplică sau dacă acufenele pe care le experimentezi se aseamănă mai degrabă cu un bâzâit sau curgerea unui râu, cel mai probabil suferi de hipertensiune arterială.
În această situație, te sfătuim să mergi de urgență la medic. Persoanele care suferă de hipertensiune arterială nu trebuie să treacă cu vederea acest simptom.
5. Stresul și anxietatea
Te surprinde? Un nivel ridicat de stres, în special dacă este resimțit pentru o perioadă lungă de timp, va fi însoțit de o simptomatologie variată, ce poate să includă și acufene.
În general, stresul provoacă o tensiune musculară ridicată, afectând în special mușchii faciali. Printre consecințele acestuia se numără bruxismul (scrâșnitul din dinți) și tensiunea la nivelul gurii. Din acest motiv, cei care suferă de bruxism experimentează deseori și acufene.
Citește și:
Remedii pentru acufene
Înainte de a folosi remedii pentru acufene, trebuie să știi care este motivul pentru care le experimentezi. De pildă, medicul îți poate prescrie niște medicamente vasodilatatoare pentru a-ți îmbunătăți circulația sanguină, însă mai întâi acesta trebuie să te consulte.
Nu folosi remedii pentru acufene fără avizul unui specialist, în special dacă suferi de hipertensiune arterială sau de o problemă gravă de auz. Dacă motivul pentru care experimentezi acufene este stresul și suferi și de bruxism, poți încerca să porți o atelă dentară. În același timp, încearcă să-ți controlezi mai bine emoțiile și să eviți orice sursă posibilă de stres.
Îți recomandăm și:
În prezent, specialiștii fac diverse experimente folosind terapia muzicală pentru a reduce frecvența și intensitatea acufenelor. Multe persoane, de pildă, experimentează mai puține acufene dacă sunt expuse la zgomot alb pentru o anumită perioadă de timp.
Nu în ultimul rând, pentru a putea trata acufenele, trebuie să adopți o dietă adecvată. De ce? Scopul este să eviți inflamațiile, să-ți îmbunătățești circulația sanguină și să-ți echilibrezi organismul. Dacă alegi să încerci și o terapie de relaxare, vei obține beneficii suplimentare, îmbunătățindu-ți semnificativ calitatea vieții.
Iată câteva sfaturi utile:
- Elimină carnea roșie și alimentele procesate, tratate cu aditivi, din dieta ta zilnică.
- Nu consuma alimente prăjite sau condimentate.
- Nu folosi sare sau făină albă atunci când gătești.
- Nu consuma băuturi alcoolice sau carbogazoase.
- Crește-ți aportul de fructe și legume proaspete, pâine integrală și fructe uscate.
- Folosește remedii pentru acufene cu ghimbir (infuzii).
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.
- Jorge Pérez Calvo. Nutrición energética y salud: Bases para una alimentación con sentido. Penguin Random House Grupo Editorial España, 2016.
- Prevention Magazine Health Books. Prevention’s Healing with Vitamins: The Most Effective Vitamin and Mineral Treatments for Everyday Health Problems and Serious Disease. Rodale, 1999.
- Curet, C., & Roitman, D. (2016). TINNITUS–EVALUACIÓN Y MANEJO. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864016301201
- Sánchez, H. H. (2013). Reproductores de música personal y su influencia sobre la salud auditiva. Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello, 1(2). http://revotorrino.sld.cu/index.php/otl/article/view/21
- Huertas, M. D. M. C. (2013). Enfermedad de Meniere. Archivos de la Memoria. http://ciberindex.com/index.php/am/article/view/e10411
- Saquicaray, A., & Del Pilar, M. (2012). Evaluación de la Actividad Antiinflamatoria de la Mezcla de Extractos Fluidos de Jengibre (Zingiber officinale), Tomillo (Thymus vulgaris L.), Romero(Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/2003
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.