Care sunt cele 8 simptome timpurii ale diabetului?

· 16 iulie 2018
Dacă ai aceste simptome ale diabetului, este recomandat să mergi la medic pentru a-ți face toate analizele de rigoare și a primi un diagnostic corect. 

Diabetul zaharat este o boală care afectează modul în care organismul utilizează glucoza din sânge. Indiferent de felul în care se manifestă, această afecțiune indică faptul că ai o glicemie ridicată. Citește în continuare pentru a descoperi 8 simptome timpurii ale diabetului.

Glucoza este o substanță vitală pentru sănătatea organismului. Aceasta este o sursă importantă de energie pentru celulele din mușchi și țesuturi, inclusiv din creier.

Atunci când organismul nu procesează glucoza în mod corespunzător, urmările pot fi grave, fiind afectate funcțiile organelor interne.

Diabetul cronic este de două tipuri, 1 și 2. În plus, există și alte forme ale bolii care sunt reversibile, cum ar fi prediabetul și diabetul gestațional.

Întrucât diagnosticarea precoce a bolii este foarte importantă, îți prezentăm mai jos 8 simptome timpurii ale diabetului care te ajută să recunoști prezența sa în organism. 

Care sunt cauzele diabetului?

Simptome timpurii ale diabetului la femei

Diabetul se instalează atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau își pierde abilitatea de a o utiliza în mod adecvat. Insulina este o substanță produsă de pancreas, iar principala sa funcție este de a reduce cantitatea de glucoză din sânge.

Până în prezent, nu s-a descoperit o cauză exactă a diabetului de tip 1. Acesta ar putea fi provocat de o disfuncție a sistemului imunitar, care distruge celulele ce produc insulină în pancreas.

Prediabetul și diabetul de tip 2 apar atunci când celulele devin rezistente la insulină, iar pancreasul nu mai poate produce o cantitate suficientă pentru a contracara problema.

Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot provoca, de asemenea, o rezistență a celulelor corpului la insulină. Dacă pancreasul nu poate produce cantitatea necesară, glucoza se acumulează în sânge, ducând la dezvoltarea diabetului gestațional.

Simptome timpurii ale diabetului

Multe dintre pricipalele simptome timpurii ale diabetului pot fi confundate cu alte afecțiuni. Prin urmare, dacă ai observat prezența lor, este indicat să mergi la medic pentru a confirma diagnosticul prin intermediul analizelor de rigoare. 

1. Sete excesivă

Simptome timpurii ale diabetului precum setea excesivă

Dacă glucoza nu este absorbită în mod corespunzător, acumularea sa în sânge poate cauza deshidratare. Astfel, producția naturală de salivă este afectată, fapt care accentuează senzația de sete.

2. Urinare frecventă

Diabeticii simt nevoia frecventă de a urina, deoarece rinichii fac un efort mai mare pentru filtrarea excesului de zahăr din sânge. Astfel, abilitatea de eliminare a toxinelor are de suferit, drept pentru care pot apărea dificultăți la nivelul sistemului excretor.

3. Tulburări de somn

Dacă hiperglicemia nu este ținută sub control, somnul pacientului este întrerupt constant. În general, diabetul de tip 2 provoacă insomnie și alte tulburări de somn.

4. Vindecare lentă a rănilor

Simptome timpurii ale diabetului precum vindecarea lentă a rănilor

Unul dintre principalele semne ale diabetului îl reprezintă leziunile sau ulcerațiile pielii care se vindecă foarte greu sau deloc.

5. Infecții urinare

Atunci când corpul își pierde abilitatea de a utiliza glucoza din sânge, sistemul imunitar este slăbit. Pe lângă efectele negative asupra rinichilor, acest lucru crește riscul de dezvoltare a infecțiilor urinare.

6. Probleme la nivelul picioarelor

Pacienții cu diabet trebuie să acorde o importanță deosebită picioarelor. La nivelul acestora, pot apărea probleme circulatorii, retenție de apă și alte simptome cu impact negativ pe termen lung.

7. Vedere încețoșată

Vederea încețoșată pe lista de simptome timpurii ale diabetului

Deshidratarea cauzată de hipertensiune poate afecta vederea. Vasele sanguine sunt deteriorate, fapt care provoacă încețoșarea vederii.

8. Piele uscată

Există simptome timpurii ale diabetului vizibile și la nivel extern. Diabetul de tip 2 provoacă dificultăți circulatorii care afectează pielea. Astfel, pacienții se confruntă cu probleme precum pielea uscată și lipsită de fermitate.

Cum se diagnostichează diabetul?

Dacă ai observat prezența unor simptome timpurii ale diabetului, trebuie să mergi cât mai curând la medic. O diagnosticare precoce mărește șansele ca tratamentul să reducă efectele negative ale diabetului asupra organismului.

Medicul poate recomanda efectuarea unuia dintre următoarele teste pentru a confirma diagnosticul:

  • Glicohemoglobină (A1C). Această analiză monitorizează glicemia medie pe o perioadă de două sau trei luni.
  • Test de rutină al nivelului glucozei din sânge.
  • Determinarea glicemiei pe stomacul gol.
  • Test oral de toleranță la glucoză.

După confirmarea diagnosticului, trebuie să îți îmbunătățești stilul de viață. Alături de medicamentele prescrise de medic, obiceiurile sănătoase asigură o calitate mai bună a vieții.