În orice casă trebuie să domnească iubirea și respectul

2 ianuarie 2017
Este bine ca toți membrii unei familii să se simtă liberi și încrezători. În acest fel, vor fi capabili să-și exprime gândurile și emoțiile, fără teama că vor fi judecați. 

O casă locuită de o familie este un spațiu în care se întrepătrund multe dinamici. Însă orice interacțiune trebuie să fie bazată pe respect, reciprocitate și inteligență emoțională. Folosirea acestor „elemente” ne ajută să construim relații solide și fericite.

În fiecare casă are loc un fenomen interesant pe care nimeni nu-l poate nega. Virginia Woolf scria într-unul dintre jurnalele sale: „O casă este ca o fortăreață. De cum ai închis ușile și ferestrele, nimeni nu știe ce se petrece înăuntru.” Este o imagine care provoacă atât liniște, cât și disconfort.

Știm cu toții că există locuințe în care dinamica din cadrul familiei nu este una pozitivă. Din contră, persoanele în cauză sunt foarte nefericite. Prin urmare, este necesar să creăm o „energie” benefică în casele noastre, pentru a lăsa dragostea și respectul să domnească. 

În această casă, îi iubim și îi respectăm pe cei de lângă noi

Într-o casă, pot exista diverse tipuri de legături. Pot locui împreună membrii unui cuplu, copiii, frații sau chiar persoane din generații mai vechi, cum ar fi bunicii.

Nu este ușoară conviețuirea atâtor tipuri de oameni. Există diferite dinamici, interese și nevoi personale. În același timp, nici puterea nu este distribuită în mod egal. Unii membri ai familiei au sarcina de a proteja, de a educa sau de a întări relațiile intrafamilale.

Modul în care fiecare persoană își îndeplinește rolul din cadrul familiei influențează și atmosfera creată. Există case în care domnește bunăstarea și fericirea. Însă există și locuințe în care dezvoltarea personală a indivizilor este curmată.

Dragostea trebuie să domnească în orice casă

În această casă, acceptăm opiniile tuturor

Vorbim despre un lucru greu de realizat pentru multe familii. Un cămin ideal este cel în care sunt respectate opiniile, gândurile și deciziile fiecărui membru în parte. 

  • Problemele apar în momentul în care o anumită persoană vrea să-și impună propriile valori întregii familii. Astfel, tot ce nu corespunde standardelor sale este interzis.
  • Într-o casă în care respectul are un rol primordial, există libertate de exprimare și nicio părere nu este ignorată. Fiecare primește și dăruiește în aceeași măsură și are dreptul să vorbească liber.

Asta nu înseamnă că toți trebuie să fie de acord. Este de ajuns să se asculte unul pe altul, să se respecte și să aibă încredere în cei din jur.

În această casă, ne bazăm și ne protejăm unii pe alții

Într-o familie, nu trebuie să existe diferențieri. Fiecare persoană trebuie tratată la fel, indiferent de felul său de a fi sau de a gândi.

Nu trebuie să existe diferențe nici în modul în care ne educăm copiii. În plus, trebuie să renunțăm la stereotipuri atunci când vine vorba aceștia.

  • Când avem mai mulți copii, trebuie să încercăm să evităm anumite greșeli frecvente. Nu este bine să îi tratăm diferit în funcție de vârsta fiecăruia. Dacă procedăm în acest fel, cei mari vor fi încărcați cu responsabilități, iar cei mici vor fi tolerați în multe circumstanțe, doar din cauza vârstei. Nu este corect.
  • Trebuie să ne bazăm disciplina părintească pe principiul egalității. Desigur, trebuie să ținem cont și de nevoile fiecăruia dintre copii.

În orice casă trebuie să existe libertate de exprimare

Acasă la noi spunem ce simțim

Într-un cămin fericit, există libertate de exprimare. În plus, relațiile dintre membrii familiei sunt bazate pe respect. În acest fel, este promovată libertatea emoțională și asertivitatea. Astfel, fiecare poate să spună ce are pe suflet atunci când îl/o deranjează ceva.

  • În anumite familii, niciodată nu apare momentul potrivit pentru a purta o discuție. 
  • Uneori, motivul pentru care nu vorbim unii cu alții este lipsa timpului. Dar, de cele mai multe ori, pur și simplu ne este frică să nu fim judecați.
  • Aceste „opoziții” invizibile de care ne temem ne fac să stăm deoparte. De pildă, copiii noștri aleg să stea mai mult în camerele lor.

Puți câte puțin, chiar fără să ne dăm seama, metoda lor de comunicare se va schimba. Calculatoarele și telefoanele mobile vor deveni principalele puncte de legătură între ei și restul lumii. Este o problemă care nu trebuie neglijată.

  • Într-o familie în care se pune preț pe respect, fiecare individ se simte liber să-și exprime emoțiile.

Am vorbit de multe ori pe pagina noastră despre importanța dovezilor fizice de afecțiune, cum ar fi îmbrățișările. Totuși, știm că de la o anumită vârstă acest gest afectiv nu este foarte confortabil pentru copiii noștri.

  • Nu-ți face griji dacă nici ai tăi nu mai sunt la fel de drăgăstoși ca în trecut. Cel mai important este să dea dovada unei apropieri emoționale. Cum? Prin faptul că își exprimă în fața ta gândurile și preocupările.
Cea mai frumoasă casă este cea în care oamenii se iubesc și se respectă

Cea mai frumoasă casă nu este cea în care abundă luxul și confortul material. Nu este nici măcar vreo vilă maiestuoasă cu o grădină superbă în curte.

Cea mai frumoasă casă este cea în care domnesc dragostea și respectul reciproc. Nu contează dacă este o căsuță în copac, o rulotă sau o garsonieră minusculă.

Te-ar mai putea interesa