Câteodată o despărțire este necesară ca să fii din nou stăpân pe viața ta

Ca să recapeți controlul asupra vieții tale, trebuie să îți recunoști meritele și să te pui pe primul loc atunci când iei decizii.

Două lucruri trebuie să fie mereu pe aceeași lungime de undă: inima ta și mintea ta. Este foarte dureros să iubești pe cineva, dar să știi că trebuie să îl părăsești, mai ales dacă o despărțire este ultimul lucru pe care ți-l dorești.

Când te gândești la acest aspect, simți că viața ta este invadată de gânduri nedorite. Acestea tind să apară mai ales în toiul nopții și te împiedică să dormi.

Celălalt a devenit ca un drog pentru tine. Chiar dacă nu ai conștientizat încă acest aspect, nu meriți să fii tratat prost. În cele din urmă, vei realiza că o despărțire este inevitabilă.

Câteodată o despărțire este necesară

Când o relație este unilaterală, adică tu îi oferi partenerului totul, dar acesta nu îți oferă nimic în schimb, este cazul să iei măsuri. Primul pas presupune să te apreciezi așa cum meriți.

Dacă te întrebi ce ai făcut ca să meriți asta, nu vei face niciun progres. Este foarte probabil să te simți vinovat dacă treci prin experiențe violente. Poate simți că partenerul tău dă vina pe tine. Poate îl aperi mereu de criticile prietenilor și ale familiei deoarece speri că, la un moment dat, vei reuși să îl faci să se schimbe.

Cu naivitate, îi justifici comportamentul. Spui că pur și simplu „a avut o zi proastă”, deși aparent fiecare zi este proastă pentru el. În ciuda tuturor semnalelor de alarmă, rămâi în continuare cu el pentru că îl iubești.

Citește și: Mă despart de tine, pentru că mă iubesc pe mine

Uită de trecut și nu te mai simți vinovat

Prietenii îți spun constant ceva ce știi deja, dar nu vrei să recunoști: meriți mai mult. Mintea ta încearcă să evite emoții dificile ca tristețea și durerea. Din păcate, acest comportament nu înseamnă decât amânarea inevitabilului.

Nu are importanță dacă ai fost mereu convins că tu și partenerul tău aveați să fiți cuplul perfect sau că sunteți meniți să fiți împreună. În timp, vei vedea adevărul. Mai devreme sau mai târziu, vei înțelege că nu există dragoste fără reciprocitate.

Este firesc ca, după ce descoperi cum stau lucrurile cu adevărat și începi să îți controlezi din nou viața, să simți nostalgie pentru trecut. Acest dor are, de obicei, la bază amintirile pe care le împarți cu persoana respectivă. Reține însă că, fie că îți place, fie că nu, acele experiențe plăcute se află în trecut.

La momentul de față, tot ce contează este să nu te mai simți vinovat pentru greșelile reale—sau imaginare—pe care le-ai comis.

O despărțire te ajută să închei capitolul respectiv și să fii din nou stăpân pe viața ta

O despărțire te ajută să închei un capitol dureros din viața ta

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, obiectivele tale se pot schimba. La fel se poate întâmpla și cu obiectivele partenerului tău de viață. Dacă dorințele voastre se îndreaptă în direcții diferite, o despărțire devine cea mai potrivită măsură pe care o puteți lua.

Nu trebuie să te superi. În fond, o despărțire nu înseamnă că ați eșuat. Poate ați avut impresia că sunteți îndrăgostiți, dar nu a fost menit să fie. Deși anumiți oameni nu vor fi mereu prezenți în viața noastră, amintirile chiar rezistă. Tu alegi dacă le păstrezi doar pe cele frumoase sau pe cele mai neplăcute.

Trebuie să clarificăm faptul că a fi din nou stăpân pe viața ta nu înseamnă să uiți toate experiențele pe care le-ai trăit împreună cu fostul partener. Peste mai mulți ani, probabil vei consulta anumite amintiri din când în când. Asta nu înseamnă că decizia de a vă despărți nu a fost corectă.

Din contră, acum ești capabil să vezi că despărțirea a fost cea mai bună măsură pe care o puteați lua. Pentru ca amintirile să nu te afecteze negativ, trebuie să închei capitolul în mod corespunzător.

Unii oameni au nevoie doar de puțin timp pe cont propriu. Alții apelează la ajutorul unui psiholog sau la simbolismul ritualelor de despărțire. Fă tot ceea ce consideri că este necesar.

Te sfătuim să citești: Câteodată despărțirile sunt inevitabile

Să fii din nou stăpân pe viața ta înseamnă să îți asumi responsabilitatea

O despărțire îți permite să îți asumi din nou controlul asupra vieții tale

Vrem să te asigurăm că, de îndată ce înțelegi cât de important este să îți cârmuiești propria viață, vei realiza că nu este vorba despre a învinui pe nimeni. O despărțire este o ocazie de învățare și îți oferă o lecție care te va defini ca persoană.

Dacă anumite persoane nu ar fi făcut cândva parte din viața ta, poate nu ai fi descoperit niciodată lucrurile care îți merită cu adevărat atenția. Trecând printr-o despărțire, devii mai stăpân pe propria viață și îți dai seama că cea mai importantă relație este cea cu tine însuți.

Când accepți această idee, ți se deschid numeroase oportunități noi. Așadar, preia din nou cârma propriei vieți, apreciază-te pe tine și pe ceilalți și oferă-ți șansa de a deveni cea mai bună versiune a ta.

Te-ar mai putea interesa