Câteva informații despre candidoză

· 26 ianuarie 2018
Infecțiile cu ciuperca Candida sunt „oportuniste”. Asta înseamnă că sistemul imunitar trebuie să fie slăbit pentru ca ele să se declanșeze.

Candidoza este o micoză, adică o infecție provocată de ciupercile din specia Candida. Descoperă în continuare câteva informații despre candidoză care te vor surprinde!

 • Poate fi vorba de infecții acute, subacute sau cronice.
 • Candidoza afectează pielea, membranele mucoase și țesuturile din profunzime.
 • Simptomele infecției variază.
 • Și severitatea problemei variază. Candidoza poate îmbrăca forma unei infecții mucocutanate ușoare, dar în cazul imunosupresiei severe poate pune în pericol viața pacientului.
 • Candidoza este o micoză „oportunistă”.

Citește în continuare și reține cele mai importante informații despre candidoză!

Candida spp*

Acest subtip este alcătuit din ciuperci asemănătoare drojdiilor, în mare parte unicelulare. Ne propunem să punem în evidență 4 specii:

 • Candida albicans: Cea mai agresivă specie, responsabilă pentru mai mult de jumătate dintre simptome.
 • Candida glabrata
 • Candida parapsilosis: Asociată cu folosirea de catetere și ace.
 • Candida krusei: Asociată cu administrarea de Fluconazol (un medicament antifungic).

*Spp se referă la toate speciile care fac parte din subtipul respectiv.

Informații despre candidoză și micoză

Ce sunt patogenii „oportuniști”?

Patogenii oportuniști sunt aceia care nu infectează pacienții sănătoși în mod normal. Una dintre barierele biologice ale sistemului imunitar trebuie să fie compromisă pentru ca infecția să se poată declanșa.

Asemenea majorității ciupercilor și a bacteriilor, Candida face parte din acest grup de patogeni. De fapt, în cazul multor persoane, ciupercile Candida sunt incluse în flora microbiană normală a pielii și a membranelor mucoase.

Cum se declanșează candidoza?

Din cauza slăbirii barierelor mecanice – leziuni la nivelul pielii și al membranelor mucoase (barierele primare)

Acest lucru se întâmplă în cazul pacienților care trebuie să folosească catetere și proteze sau trebuie să se supună dializei. De asemenea, acest aspect explică frecvența candidozei în rândul persoanelor care folosesc droguri intravenoase.

Dacă ciuperca pătrunde în sânge, ea poate afecta aproape orice organ din corp. Acest fenomen are loc la pacienții cu sistemul imunitar suprimat (infecțiile cu HIV necontrolate sau leucemia în stadii terminale).

Leziunile de la nivelul pielii și al membranelor mucoase le împiedică să-și îndeplinească rolul de bariere, facilitând dezvoltarea ciupercilor. Acesta este motivul pentru care injecțiile și uzarea membranelor mucoase din cauza cateterelor cresc vulnerabilitatea la candidoză.

Din cauza alterării florei bacteriene

Deteriorarea florei bacteriene este deseori consecința tratamentelor cu antibiotice cu spectru larg. Principala cauză a problemei este faptul că aceste medicamente atacă atât bacteriile responsabile de infecție, cât și flora normală. Dacă bariera protectoare dispare, pacientul devine vulnerabil micozelor.

De pildă, una dintre cele mai interesante informații despre candidoză este faptul că multe femei tinere dezvoltă această boală la nivelul vaginului după administrarea de antibiotice.

Stadii de imunosupresie

Imunosupresia poate fi provocată de anumite boli (cum ar fi HIV) sau medicamente, precum cele antirespingere luate de pacienții care au suferit un transplant.

Medicul oferind informații despre candidoză

Candidoza superficială

Muguetul (candidoza orofaringiană)

Acest tip de candidoză se manifestă sub forma unor pseudomembrane care acoperă limba, plafonul cavității bucale și membranele mucoase orale. Sub această pseudomembrană se află o suprafață roșiatică cu aspect uzat. Muguetul poate provoca multă durere, îngreunând deglutiția și respirația.

Până la 90% dintre cazurile de muguet apar la pacienții infestați cu HIV. Deși candidoza se află printre cele mai frecvente infecții oportuniste care afectează acest grup de pacienți, numărul cazurilor a scăzut în ultimii ani.

Muguetul afectează și bolnavii de cancer (sistemul imunitar al acestora poate fi slăbit) și nou-născuții (sistemul lor imunitar încă se dezvoltă).

Vaginita și vulvovaginita

Și acest tip de micoză este relativ comun. Principalele sale simptome sunt:

 • O senzație foarte intensă de arsură la nivelul vulvei și al vaginului, în special în timpul urinării.
 • Înroșirea severă a membranelor mucoase genitale.
 • Formarea unor pete albe pe membranele mucoase înroșite.
 • Secreții vaginale albicioase și groase, care prezintă cocoloașe, având aspectul brânzei de vaci.
Informații despre candidoză și sănătatea vaginului

Blanita cauzată de Candida

Acest tip de infecție este mai puțin răspândit decât vaginita. În mod normal, blanita survine odată cu diabetul la pacienții necircumciși sau cu un partener sexual cu un istoric de candidoză.

Pe gland și prepuț apar niște leziuni roșii cu aspect de coji și pustule, aceste semne provocând de obicei durere. Un alt simptom care le poate însoți este o senzație de arsură care se intensifică în timpul urinării.

Candidoza pielii

Acest tip de candidoză se dezvoltă în pliurile pielii și în regiunile comprimate de haine strâmte. În ambele cazuri, se formează un mediu cald și umed.

Mediile calde și umede duc la apariția iritațiilor și a mâncărimilor. Pielea de sub sâni, fesele, regiunea genitală și nu numai sunt susceptibile candidozei. Uneori ciuperca poate infecta foliculii pielii, provocând semne asemenea coșurilor.

Sugarii cu roșeață de la scutec sunt foarte vulnerabili ciupercii Candida, problema inițială intensificând simptomele infecției.

Poliendocrinopatia autoimună de tip 1

Poliendocrinopatia autoimună de tip 1 este o boală genetică rară provocată de mutația genei AIRE. Aceasta se declanșează în copilărie, sub forma unor episoade repetate și aparent fără motiv de candidoză a unghiilor și a gurii.

Mai târziu, se declanșează disfuncții autoimune la nivelul mai multor glande. Printre simptomele poliendocrinopatiei autoimune de tip 1 se numără hipoparatiroidismul, insuficiența suprarenală și boala Addison.

Candidoza esofagiană (adâncă)

Majoritatea pacienților au sistemul imunitar slăbit. Candidoza esofagiană este frecventă la persoanele cu HIV sau limfom. Mai rar, această infecție se poate dezvolta la cei care urmează un tratament pe bază de corticosteroizi. Cele mai grave simptome ale candidozei esofagiene sunt:

 • O senzație de arsură sub stern
 • Dificultăți de înghițire (disfagie)
 • Piroză (arsuri în capul pieptului)

Totodată, membranele esofagului pacientului vor dezvolta pseudomembrane albicioase.

Candidoza invazivă

În acest caz, ciuperca pătrunde în sânge și poate infecta orice organ al corpului. Candidoza invazivă survine la pacienții cu sistemul imunitar compromis (infecții cu HIV necontrolate sau leucemie în faze terminale).

Acest tip de candidoză este foarte grav, prognozele cu privire la starea de sănătate a pacientului fiind sumbre.

Diagnosticarea candidozei

Diagnosticarea se face pe baza analizării culturilor obținute. Medicul va tampona regiunea afectată și va analiza cultura cu ajutorul unui microscop.

Prevenirea și tratamentul, informații despre candidoză pe care trebuie să le cunoști

Prevenirea presupune o igienă personală adecvată. După ce faci duș, usucă bine pliurile pielii și îngrijește-ți adecvat regiunea genitală. Gravidele ar trebui să includă un iaurt bioactiv în dieta lor, pentru a menține o aciditate vaginală adecvată.

Informații despre candidoză ce vizează igiena personală

Tratamentul depinde de tipul de micoză. Cel mai probabil, medicul îți va prescrie clotrimazol.

Ține cont de numeroasele informații despre candidoză prezentate în acest articol pentru a fi sănătos!