Cauzele și tratamentul atacurilor de panică nocturne - Doza de Sănătate
 

Cauzele și tratamentul atacurilor de panică nocturne

Indiferent dacă la baza lor stau cauze medicale sau psihologice, este important să îi povestești medicului dacă suferi de atacuri de panică nocturne, pentru ca acesta să îți propună o soluție eficientă. 
Cauzele și tratamentul atacurilor de panică nocturne

Ultima actualizare: 08 martie, 2018

Atacurile de panică nocturne apar în mod neașteptat în timpul somnului. Acestea sunt însoțite, de obicei, de senzația de sufocare, tahicardie și transpirații. Citește în continuare pentru a descoperi cauzele și tratamentul atacurilor de panică nocturne.

Din punct de vedere clinic, atacurile de panică nocturne sunt frecvente în rândul pacienților care se confruntă cu această problemă și ziua. Însă, în timpul nopții, aceste episoade sunt mai intense și mai apăsătoare.

Un lucru interesant de menționat este faptul că 10% dintre persoanele care suferă de anxietate, sunt supuse unei presiuni majore și au un stil de viață stresant se confruntă din când în când cu atacuri de panică nocturne.

În același timp, există mai multe grupuri predispuse la atacuri de panică în timpul nopții ca urmare a anumitor factori personali sau afecțiuni medicale. Uneori aceste cazuri pot fi cele mai severe.

Iată câteva informații interesante despre cauzele, simptomele și tratamentul atacurilor de panică nocturne.

Cine este predispus la atacuri de panică nocturne?

Nevoia de a aplica tratamentul atacurilor de panică nocturne la femei

Atacurile de panică nocturne nu sunt un subiect foarte discutat. Multe persoane sunt surprinse când aud de această problemă.

Când vorbim despre atacuri de panică, ne imaginăm, de obicei, o situație din timpul zilei în care persoana în cauză este paralizată de frică și respiră precipitat. Ne închipuim, probabil, că există un pericol sau o cauză a angoasei respective.

În schimb, este greu să proiectăm un astfel de scenariu în timpul nopții, când stăm „liniștiți” în pat și dormim. Din păcate, atacurile de panică nocturne sunt mai frecvente decât ne-am putea închipui. Persoanele predispuse la aceste episoade de anxietate sunt:

  • Pacienții care suferă atacuri de panică și în timpul zilei;
  • Persoanele care se confruntă cu situații ce exercită o presiune ridicată la nivel psihologic sau emoțional;
  • Pacienții cu hipertiroidism sau hipotiroidism;
  • Indivizii care suferă de apnee în somn;
  • Refluxul gastroesofagian poate cauza, de asemenea, aceste atacuri;
  • Persoanele care au trecut printr-o experiență traumatizantă: pierderea unei persoane dragi, implicarea într-un accident sau asistarea la un astfel de eveniment.

Simptomele atacurilor de panică nocturne

Simptomele și tratamentul atacurilor de panică nocturne

Atacurile de panică nocturne tind să apară în faza non-REM a somnului, adică atunci când, paradoxal, suntem cel mai liniștiți și mai relaxați. (În general, în jurul orei 2:00).

Persoana afectată se trezește brusc, în mod brutal, de parcă a fost activat un mecanism care a „tras-o” din lumea somnului. Trezirea neașteptată este însoțită de senzația acută de teamă, panică și rău iminent. Totodată, pacientul se confruntă cu simptome precum senzația de sufocare, tahicardie și transpirație.

Persoana în cauză simte că situația nefericită durează mai mult timp. În realitate, o astfel de criză este destul de scurtă și nu ține mai mult de 15 – 20 de minute.

Este important de menționat faptul că aceste momente provoacă mai multă confuzie decât atacurile de panică din timpul zilei. 

Panica vine de nicăieri, în timp ce te odihnești. Senzațiile apăsătoare apar brusc din această lume relaxată a inconștientului în care ultimul lucru la care te-ai aștepta este să ai un atac de panică.

Prin urmare, pierderea controlului capătă proporții uriașe. Confuzia intensifică senzația de frică și disconfortul, fapt care accentuează și starea de neliniște.

Tratamentul atacurilor de panică nocturne

Așa cum am menționat deja, există mai mulți factori care duc la apariția acestei angoase din timpul nopții. Însă tratamentul atacurilor de panică nocturne ține cont de cele două categorii principale ale posibilelor cauze: medicale și psihologice.

Tratamentul atacurilor de panică nocturne cu o cauză medicală

Tratamentul atacurilor de panică nocturne din motive medicale

Problemele tiroidiene, apneea și refluxul pot cauza aceste treziri violente și obositoare din timpul nopții. Prin urmare, este indicat să pui în practică următoarele strategii:

  • Prezintă-i medicului tău simptomele cu care te confrunți.
  • Urmează tratamentul adecvat pentru afecțiunea de care suferi: disfuncții tiroidiene, reflux gastroesofagian, etc.
  • Ține cont de recomandările medicului pentru a te bucura de un somn liniștit.
  • Află dacă medicamentele administrate îți afectează calitatea somnului.
  • Adoptă un stil de viață activ, întrucât exercițiile fizice ajută la controlarea atacurilor de panică. 
  • După ce ai suferit un atac de panică nocturn, este recomandat să te trezești și să desfășori o activitate simplă, de rutină: aranjează un lucru, piaptănă-te, spală-te pe dinți, etc.
  • Nu este indicat să te uiți la televizor sau să faci duș, deoarece îți va fi mai greu să adormi iar.

Tratamentul atacurilor de panică nocturne din motive psihologice

  • Identifică sursa problemelor tale emoționale sau cauza neliniștii.
  • Învață să îți gestionezi universul emoțional cu ajutorul unui specialist sau prin mecanisme personale de înfruntare a situațiilor dificile.
  • Practică anumite tehnici de respirație sau relaxare înainte de culcare.
  • Meditația mindfulness este de mare ajutor în astfel de situații.
  • Yoga este, de asemenea, foarte utilă.
  • Înotul, dansul sau plimbările în aer liber sunt activități relaxante care te ajută să ții sub control anxietatea.

În concluzie, nu ezita să îi povestești medicului despre orice tulburare de somn cu care te confrunți. Tratamentul atacurilor de panică nocturne pornește de la identificarea cauzelor biologice sau psihologice ale acestor crize neplăcute.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mario R. Garcia Palmieri. Lo Que Debes Saber Sobre Tu Salud. La Editorial, UPR, 2000.
  • Pablo Manzano. Temperamento y Personalidad – Libros Ilustrados. SteelBrush, 2014.
  • JP Nicolais. Soluciones Simples a los Trastornos del Sueño: Cómo Sacar Provecho de Sus Sueños. Alchemy Solutions LLC, 2014.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.