Ce este rata de sedimentare a eritrocitelor?
 

Ce este rata de sedimentare a eritrocitelor?

Rata de sedimentare a eritrocitelor este un test de laborator pe care specialiștii îl folosesc pentru a determina prezența bolilor inflamatorii și neoplazice. În acest articol, îți spunem cum se determină și când este solicitată de medici.
Ce este rata de sedimentare a eritrocitelor?
Leidy Mora Molina

Scris și verificat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Testele clinice de laborator sunt foarte importante în practica medicală. Uneori, acestea sunt singurul mod de a determina prezența unei boli. Unul dintre testele ce sunt solicitate adesea este rata de sedimentare a eritrocitelor.

Rata de sedimentare a eritrocitelor este cunoscută și sub numele de sedimentare Westergren, VSH, ESR sau SED. Este un test ce măsoară viteza cu care celulele roșii din sânge se depun la baza eprubetei. O viteză mai mare sau mai mică decât normal poate indica prezența diferitelor probleme medicale.

În condiții normale, eritrocitele sau celulele roșii din sânge au o sarcină negativă. Acest lucru le face să se respingă reciproc cu o rată de sedimentare de 10 mm (0,039 țoli) pe oră. Valoarea poate varia în funcție de subiect și de stilul său de viață.

Ce este rata de sedimentare a eritrocitelor și de ce trebuie măsurată?

Rata de sedimentare a eritrocitelor este o analiză care ajută la diagnosticarea bolilor. Poate fi utilă atunci când te confrunți cu următoarele situații:

Medicul trebuie să analizeze simptomele pacientului, împreună cu rezultatele examenului de laborator. Procedând astfel, va putea ajunge la un diagnostic. Specialiștii pot folosi VSH ca criteriu diagnostic important pentru două boli: polimialgia reumatică și artrita temporală. Ambele boli sunt foarte rare și tind să apară numai la pacienții cu vârsta peste 50 de ani.

Polimialgia reumatică este o boală inflamatorie care afectează mușchii proximali ai membrelor și ai trunchiului, provocând durere și limitând mișcarea. Artrita temporală provoacă dureri de cap, scăderea capacității vizuale, febră, insuficiență maxilară și anemie.

Femeie cu durere musculară
VSH este un test pe care medicii îl pot prescrie atunci când pacientul are dureri musculare sau scheletice.

Cum ar trebui să te pregătești pentru acest test?

VSH este o analiză simplă și rapidă, care nu necesită niciun fel de pregătire. Dacă vei face doar rata de sedimentare a eritrocitelor, nu este nevoie să te abții de la mâncare. Dacă vei face și alte analize în același timp, ar trebui să iei măsurile corespunzătoare.

Pentru a face testul, specialistul va trebui să extragă sânge cu o seringă din braț. În timpul testului, poți simți o ușoară durere, care uneori se poate manifesta tot restul zilei. Nu ar trebui să-ți afecteze capacitatea de a desfășura activități zilnice.

Pentru analiză, se va folosi metoda Westergreen. Specialiștii amestecă 2 ml de sânge cu 0,5 ml de citrat într-o eprubetă și măsoară distanța dintre eritrocitele libere. După o oră, măsoară din nou distanța dintre celulele roșii din sânge în milimetri pentru a determina viteza cu care au coborât.

Ce înseamnă un VSH mare?

Dacă viteza de sedimentare a eritrocitelor depășește valorile normale, poate sugera prezența unor boli care se dezvoltă odată cu inflamația și prezența anumitor neoplasme. Conform studiilor, rata crește pe o perioadă de 24 de ore și nu revine la valorile normale decât după ameliorarea bolii.

Aceste boli cresc concentrația proteinelor în plasma sanguină. Fiecare dintre aceste proteine, în special fibrinogenul, va afecta încărcătura de suprafață a celulelor roșii din sânge, făcându-le să coboare la o viteză mai mare.

Totuși, diferite situații care cresc fibrinogenul în sânge, cum ar fi sarcina, diabetul sau insuficiența renală în stadii terminale sunt capabile să mărească rata de sedimentare a eritrocitelor. Printre alte cauze, putem menționa următoarele:

 • Anemie
 • Macrocitoză (când globulele roșii din sânge sunt mai mari decât în mod normal)
 • Hemoragie acută
 • Infarct miocardic acut
 • Limfom
 • Carcinom metastatic (stadiul IV sau cancer avansat)

Ce înseamnă o rată de sedimentare a eritrocitelor scăzută?

De cele mai multe ori, o rată scăzută de sedimentare a eritrocitelor nu are relevanță medicală. Nivelul poate atinge 0 mm la pacienții normali și, prin urmare, nu este un motiv de îngrijorare.

Totuși, o rată scăzută de sedimentare a eritrocitelor, între 0 și 3 mm (0 și 0,006 pinte – SUA), este asociată cu diverse probleme de sănătate. Printre acestea, se remarcă următoarele:

 • Poliglobulia sau un număr mare de celule roșii din sânge
 • Diformități ale celulelor roșii din sânge
 • Sindroamele de hipervâscozitate
 • Fumat
 • Insuficiență cardiacă

Bolile infecțioase, cum ar fi Dengue, pot face ca viteza de sedimentare să scadă ușor. Un studiu în care pacienții au avut o rată semnificativ mai mică în comparație cu alții cu sindroame febrile acute demonstrează acest lucru.

Insectă pe piele
Deși neobișnuit, VSH scăzut poate fi rezultatul febrei Dengue, o boală infecțioasă tropicală transmisă de țânțari.

Un test simplu, dar eficient

Rata de sedimentare a eritrocitelor nu este un test complex, dar este util atunci când este suspectată prezența bolilor care se dezvoltă odată cu inflamația. Îl poate îndruma pe medic și îl poate ajuta să stabilească un diagnostic corect.

În ceea ce privește rolul pacientului, nu există o pregătire specială înainte de a efectua testul. După procedură, pacientul își va putea continua activitățile zilnice fără niciun inconvenient!

S-ar putea să te intereseze...
Ce este melanoza fumătorului și ce consecințe are?
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Ce este melanoza fumătorului și ce consecințe are?

Ce este melanoza fumătorului? Este doar unul dintre potențialele pericole ale fumatului. A fi fumător aduce cu sine numeroase probleme. • Márquez M, Chacón-Cardona J. Determinación de VSG: comparación de los métodos de Wintrobe y microhematocrito. Revista de Salud Pública. 2016;18(6):946-952.
 • Merino Romero J. Utilidad diagnóstica de la velocidad de sedimentación globular. Revista de Medicina Integral. 2002;39(7):325-329.
 • Acosta-García E, Peñate E, Sánchez A, Uban B, Colina W. Determinación de la velocidad de sedimentación
  globular: micrométodo versus Wintrobe en niños y adolescentes. Revista Latinoamericana de Patología Clínica y Medicina de Laboratorio. 2018; 65 (1): 39-44.
 • Lemus Varela M, Villaseñor Sierra A. Determinación de la velocidad de sedimentación globular mediante micrométodo comparado con el método Wintrobe. Revista de Enfermedades Infecciosas y Microbiología. 2009;29(2):66-69.
 • Villar Centeno L, Díaz Quijano F, Martínez Vega R. Utilidad de la velocidad de sedimentación globular en el diagnóstico temprano del dengue en un área endémica. Reista de la Asociación Colombiana de Infectología. 2007;11(4).
 • Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR) [Internet]. MedlinePlus Medical Test. 2020 [cited 13 November 2020]. Available from: https://medlineplus.gov/lab-tests/erythrocyte-sedimentation-rate-esr.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.