Vrei să strănuți și te abții? Riscuri și recomandări - Doza de Sănătate
 

Vrei să strănuți și te abții? Riscuri și recomandări

Strănutul îți permite să elimini germeni și agenți iritanți, astfel că evitarea sa poate provoca diverse infecții sau chiar leziuni interne cauzate de forța aerului. 
Vrei să strănuți și te abții? Riscuri și recomandări

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Ești într-o ședință sau în metrou, vrei să strănuți dar te abții. Nu vrei să te audă nimeni, pentru că este jenant. Ce faci? Te abții de la strănut pentru a nu face zgomot.

Știi la ce ne referim: te ții de nas cu degetele și închizi gura pentru a nu lăsa sunetul să iasă.

Dar știai că este dăunător pentru sănătate cand vrei să strănuți și te abții? În acest articol îți explicăm de ce este un obicei dăunător. În realitate, un strănut adevărat îndeplinește un rol important și nu are nicio consecință negativă pentru organism.

Strănutul este un mecanism de apărare pe care organismul îl activează pentru a scoate aerul din plămâni prin nas sau gură. Acesta este un reflex care se manifestă atunci când un anumit element irită căile respiratorii.

De ce și cum strănutăm?

Un val rapid și puternic de aer iese din plămâni într-o perioadă foarte scurtă de timp. Mușchii abdominali ridică brusc diafragma, exercitând o presiune asupra plămânilor și deschizând faringele.

Un strănut în public poate fi jenant

Atunci când acea „explozie” părăsește corpul… ea poate atinge până la 120 km/oră! În orice caz, aceasta are o viteză de cel puțin 65 km/oră.

Un alt fapt curios privitor la strănut este faptul că atunci când elimini aerul nu poți să-ți ții ochii deschiși. Acesta este un alt reflex care îți protejează ochii de posibilele leziuni cauzate de creșterea presiunii la nivelul sinusurilor.

Împiedică de asemenea germenii din salivă ce pot provoca infecții să intre în contact cu membranele mucoase.

Strănutul poate avea mai multe cauze, printre care și:

  • Răceala și gripa (mai ales când produci foarte mult mucus)
  • Reacțiile alergice (reacția normală a organismului la prezența anumitor substanțe)
  • Contactul cu soarele

Un fapt incredibil este faptul că un strănut „nu vine niciodată singur”. Ce înseamnă asta? Cel mai probabil, după cel dintâi vor mai urma și altele.

Numărul strănuturilor variază de la om la om, dar este posibil să strănuți chiar și de 10 ori!

Strănuturile multiple apar atunci când nu este eliberat tot aerul acumulat în plămâni sau când cauza strănutului este încă prezentă. Asta înseamnă că aparatul respirator nu a funcționat în mod corespunzător.

Te-ar putea interesa și:

Cum să elimini mucusul din plămâni

Există și oameni care cred că dacă strănuți de trei ori la rând primești un cadou. Alți oameni fac o urare de genul „Sănătate!” de fiecare dată când aud pe cineva că elimină acea emisie explozivă de aer.

Este dăunător când vrei să strănuți și te abții?

A te abține de la strănut poate fi dăunător pentru sănătate

Mulți dintre noi ne abținem frecvent de la strănut pentru a evita un moment jenant în care împrăștiem germeni și salivă în jur. Poate că atunci când erai mic ți s-a spus că nu este politicos să strănuți în public sau pur și simplu nu agreezi această senzație.

Însă studiile au arătat că abținerea de la strănut poate fi dăunătoare pentru sănătate. 

De exemplu, când vrei să strănuți și te abții poate avea efectul opus celui produs de strănut. Agenții și particulele iritante sunt îndreptate în interior și nu în exterior.

Forța acelui aer poate deteriora țesuturile din cavitatea nazală, provocând daune la nivelul vaselor de sânge și al venelor.

Prin strănut, eliberezi o doză de aer din plămâni

Agenții patogeni și alți germeni se pot muta în zone mai adânci din nas, urechea medie, sinusuri, etc., înmulțindu-se și cauzând infecții.

Probleme ce pot interveni

Atunci când vrei să strănuți și te abții, exerciți o presiune la nivelul aparatului respirator. Cea mai gravă situație este reprezentată de fisurarea unei vene, fapt ce provoacă sângerări nazale, ale timpanului sau probleme oculare.

Se produce astfel o inflamație a căilor nazale și a timpanului ce cauzează dureri de cap, infecții ale urechii și chiar probleme de auz. Dacă ți s-au înfundat urechile sau te-ai simțit puțin amețit, este posibil să resimți efecte ale abținerii de la strănut.

Bineînțeles, nu vrei să fii autorul unui strănut zgomotos care împrăștie salivă și germeni în jur, dar există o modalitate de a tempera aceste efecte și de a strănuta normal în același timp. Cum? Foarte simplu, punând un șervețel la gură.

În acest fel eliberezi aerul și microorganismele din corp, dar îi protejezi și pe cei din jur, întrucât previi răspândirea bolii și posibilitatea unei infecții.

O altă opțiune destul de populară (deși nu 100% eficientă) este să strănuți în dreptul cotului.

După ce ai strănutat în șervețel, este foarte important să te speli pe mâini pentru a îndepărta bacteriile și virusurile care rămân pe piele.

Ai grijă să folosești apă fierbinte și săpun pentru cel puțin 20 de secunde, mai ales înainte de a mânca. Astfel poți preveni răspândirea mai multor boli, printre care și:

  • Gripa
  • Răceala
  • Bronșita
  • Hepatita A
  • Diareea infecțioasă

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.