Acneea apare din diferite cauze. Tu le știi? - Doza de Sănătate
 

Acneea apare din diferite cauze. Tu le știi?

Apariția coșurilor și a punctelor negre pe obraji se datorează prezenței bacteriilor sau a mizeriei, motiv pentru care trebuie să fim foarte atenți la ritualul de curățare a feței. 
Acneea apare din diferite cauze. Tu le știi?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși acneea are diferite cauze și este asociată schimbărilor hormonale, această problemă este uneori considerată un simptom al anumitor boli interne. De multe ori acneea apare ca urmare a îngrijirii necorespunzătoare a pielii sau a excesului de sebum.

Cu toate acestea,coșurile și punctele negre pot indica și alte probleme in organism. Află din rândurile de mai jos ce poate dezvălui acneea despre sănătatea ta!

Pentru a afla ce dezvăluie acneea despre sănătatea ta, este important să iei în considerare zona feței în care este localizată aceasta și condițiile în care a apărut: schimbări hormonale, datorate, de pildă, ciclului menstrual, stres sau stări tensionate. Vrei să afli ce mai poate spune acneea despre sănătatea ta?

Acneea de pe bărbie, zona maxilarului și gât

Acneea

Acneea de pe bărbie, zona maxilarului și gât poate indica faptul că se apropie sau chiar te afli în perioada menstruației. În timpul ciclului hormonal din perioada menstruației, glandele produc mai mult ulei care blochează porii.

Îți recomandăm și:

Ceaiul verde te scapă de coșuri

Care este soluția? Aplică un tratament antiacneic pe zonele afectate, de preferat înainte de începutul menstruației. Dacă afecțiunea devine cronică, este indicat să consulți un medic dermatolog care este în măsură să-ți recomande un tratament adecvat. 

Puncte negre sau coșuri la linia părului

În cazul în care acneea apare în această regiune a feței, este posibil să fi aplicat anumite produse de îngrijire a părului prea aproape de piele sau să fi atins frecvent acea zonă cu mâinile murdare. Aceste produse conțin ingrediente care acoperă porii și duc la apariția coșurilor și a umflăturilor.

Soluția? Folosește mai rar aceste produse și aplică-le cu atenție, astfel încât să eviți contactul direct cu pielea.

Puncte negre sau coșuri pe obraji

Acneea pe obraji

În cele mai multe cazuri, acestea sunt provocate de o anumită bacterie sau mizerie. Aceste bacterii sau poluanți se pot lua de pe mâini sau chiar de pe telefon. Soluția? Spală-te des pe mâini și folosește un gel antibacterian pentru a le menține mereu curate.

Este important să îți cureți des și telefonul, deoarece, oricât de incredibil ar părea, studiile au arătat că acesta poate avea pe suprafața sa mai multe microorganisme decât o toaletă publică.

Puncte negre sau coșuri în jurul gurii

În acest caz, este posibil să consumi prea multe alimente grase sau acide. Acneea în această zonă poate apărea din cauza faptului că resturile de alimente acide, cum ar fi lămâia sau dressingurile pe bază de oțet,  provoacă iritații. Acestea mai pot fi cauzate de alimentele foarte bogate în grăsimi, cum ar fi chipsurile, cartofii prăjiți, prăjiturile sau burgerii.

Care este soluția? Îndepărtează toate resturile de mâncare din jurul gurii după ce mănânci. Este indicat să folosești o cârpă umedă.

Acneea în „zona T”

Acneea pe nas

Coșurile și punctele negre din „zona T” (fruntea și nasul) pot fi un rezultat al luptei organismului împotriva stresului. Dacă suntem foarte stresați sau ne aflăm sub o presiune imensă, corpul eliberează adrenalină pentru a mări producția de ulei la nivelul pielii, fapt care duce la formarea umflăturilor, coșurilor și a punctelor negre.

Soluția? Evită situațiile stresante și încearcă mereu să te relaxezi.

Acneea ce apare pe spate sau piept

În acest caz, acneea nu oferă indicii cu privire la sănătatea organelor interne, ci poate sugera folosirea unei bluze sau a unui sutien inadecvat. Potrivit specialiștilor, acneea ce apare pe spate sau pe piept se poate datora utilizării unor articole vestimentare din bumbac care absorb transpirația și creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor.

Soluția? Evită să folosești bluze sau cămăși foarte strâmte, mai ales dacă sunt din bumbac. În plus, nu folosi nici sutiene foarte strânse pe corp. Cel mai bine este să alegi materiale care nu absorb la fel de bine umezeala, cum ar fi spandexul (lycra) sau alte fibre sintetice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.