Ce spune pielea ta despre starea de sănătate

· 17 august 2015

Cel mai important zid protector, care te apără de lumea exterioară, este pielea ta, considerată a fi cel mai mare organ al corpului. Poți să îți ajuți atât pielea, cât și sănătatea în general, învățând cum să o îngrijești corespunzător și înțelegând care sunt semnele care te atenționează că ceva nu este în regulă. Citește articolul următor și vei afla care sunt semnalele de alarmă care te avertizează că ai o problemă de sănătate.

Cunoaște-ți pielea

Pielea ta poate indica diverse afecțiuni. Pielea uscată și lipsită de strălucire poate fi un semn al deshidratării sau al unei alimentații precare. Dacă nu bei sufiecientă apă sau nu consumi substanțele nutritive necesare funcționării optime a organismului, pielea ta nu va arăta nici ea prea bine.

Mai mult, aspectul pielii poate indica și prezența unor afecțiuni mai grave. Pielea foarte palidă poate fi un semn al anemiei. Dacă ai mâncărimi pe întreaga suprafață a pielii, cauzele pot fi multiple: probleme la rinichi, insuficiență hepatică, afecțiuni ale glandei tiroide, diabet etc. Poate fi, de asemenea, o reacție la o anumită cremă folosită sau la un medicament. Alergiile alimentare pot provoca și ele mâncărimi.

Alte manifestări

remedii-acasa-piele

Pielea foarte uscată, dacă nu este așa în mod normal, poate indica probleme ale glandei tiroide, mai exact hipotiroidism. Pe de altă parte, pielea transpirată poate semnaliza prezența hipertiroidismului.

Dacă pielea ta s-a înroșit fără motiv, motivul îl poate reprezenta rozaceea sau Lupusul, o boală care se caracterizează prin apariția unor pete roșiatice în formă de aripi de fluture. Dacă pielea ta pare bronzată, deși nu te-ai expus la soare, poate fi vorba de un exces de fier sau de boala Addison.

Pielea albăstruie poate fi un semn al cianozei, o afecțiune produsă de lipsa oxigenului în sânge. Se poate datora și anumitor afecțiuni cardiace sau probleme cu circulația la extremități dacă degetele de la picioare au o tentă albastră. Culoarea gălbuie sugerează prezența unor boli la ficat, cum ar fi hepatita.

Dacă medicul îți prescrie un medicament, este important să afli care sunt efectele sale secundare. Majoritatea prospectelor avertizează asupra posibilelor efecte secundare, care de fapt nu afectează toți indivizii, întrucât fiecare organism reacționează diferit la un anumit medicament.

Prin urmare, după ce te asiguri că schimbările care se văd pe pielea ta nu se datorează efectelor secundare ale unui medicament, este bine să consulți un medic. Apelează mai întâi la un medic dermatolog, pentru ca acesta să stabilească dacă problema este doar la nivelul pielii sau dacă este un indiciu al unor afecțiuni de altă natură.

Ține minte!

piele-alergii

Informațiile din acest articol nu ar trebui să te sperie. Ține minte că nicio boală nu are doar un singur simptom. Analizează situația cu calm și gândește-te dacă schimbările apărute pe pielea ta se datorează vreunui medicament sau a unei alte probleme minore.

Dacă ți s-a întâmplat așa ceva de mai multe ori, fără nicio explicație și mai prezinți și alte simptome, este important să te adresezi unui specialist. Stabilirea unui diagnostic și administrarea unui tratament cât mai curând este întotdeauna cea mai bună opțiune.

Pielea ta spune multe despre starea sănătății tale. Din acest motiv, nu înceta să-i acorzi atenția cuvenită. Nu uita că poți să o „răsfeți” printr-o alimentație sănătoasă, o hidratare corespunzătoare a organismului și prin utilizarea unor creme hrănitoare care îi oferă un aspect radiant.