Logo image
Logo image

Ceaiul de scorțișoară – 6 beneficii ascunse

7 minute
Printre numeroasele beneficii ale scorțișoarei se numără proprietățile sale antiinflamatorii și antiseptice. În plus, acest condiment te poate ajuta să slăbești, deoarece stimulează arderea grăsimilor.
Ceaiul de scorțișoară – 6 beneficii ascunse
Ultima actualizare: 18 noiembrie, 2018

Pe lângă faptul că este un ingredient minunat pentru deserturi, scorțișoara a fost folosită încă din antichitate grație numeroaselor sale beneficii pentru sănătate. Scorțișoara detoxifiază organismul, reduce glicemia, susține pierderea în greutate, reglează menstruația și tratează indigestia. Ai încercat vreodată ceaiul de scorțișoară?

Proprietățile benefice ale scorțișoarei

Scorțișoara este un condiment originar de pe țărmul Oceanului Indian—provine din insula Sri Lanka, localizată la sud de India. Cea mai cunoscută trăsătură a scorțișoarei este mirosul său relaxant, grație căruia acest condiment exotic este folosit ca ingredient în numeroase tratamente naturiste și produse de curățare și înfrumusețare.

Bogată în magneziu, fier, calciu, fibre și vitaminele B1 și C, scorțișoara poate fi folosită pentru a trata diareea, indigestia și balonarea, dar și pentru a stimula sistemul imunitar. În plus, poate fi folosită și ca expectorant și adjuvant în tratarea afecțiunilor respiratorii.

Scorțișoara are efect termogenic, ajutând organismul să ardă grăsime și susținând astfel pierderea în greutate. Acest condiment conține antioxidanți ce pot încetini procesul natural de degradare celulară și care reduc efectele nocive ale radicalilor liberi.

Antioxidanții scorțișoarei previn depozitarea grăsimii în artere, ceea ce inhibă dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Dacă alegi să îl bei frecvent, ceaiul de scorțișoară te va ajuta să controlezi nivelul de colesterol „rău” și să-ți reglezi glicemia.

Consumată în mod regulat, scorțișoara îmbunătățește digestia și favorizează eliminarea gazelor intestinale. Mai mult, acest condiment stimulează pofta de mâncare, motiv pentru care este un leac eficient împotriva anorexiei. Are proprietăți anticoagulante, prevenind acumularea în exces a trombocitelor.

Un studiu efectuat de către Dr. P. Zoladz de la Asociația pentru Științele Chemorecepției din Florida a demonstrat că scorțișoara poate stimula funcțiile cerebrale, în special în cazul persoanelor în vârstă.

Acest condiment îmbunătățește procesele cerebrale responsabile de atenție, memorie vizuală, recunoaștere și viteză de procesare. Scorțișoara poate reduce inflamațiile și ameliora durerile, fiind foarte utilă pentru a trata simptomele artritei.

Scorțișoara poate fi folosită pe post de antiseptic, dezinfectant și bactericid sau agent antifungic. Utilizând scorțișoară poți trata ciuperca piciorului sau a unghiei, dar și ulcerele bucale și infecțiile vaginale.

Some figure

Ce beneficii oferă ceaiul de scorțișoară?

Scorțișoara este un condiment care nu ar trebui să lipsească din nicio dietă sănătoasă. Unul dintre cele mai bune moduri de a consuma scorțișoara este sub formă de ceai.

Ceaiul de scorțișoară păstrează toate componentele active ale plantei, acestea nefiind alterate de prezența vreunui alt aliment. Sistemul digestiv absoarbe foarte ușor ceaiul de scorțișoară, ceea ce înseamnă că te vei putea bucura de proprietățile benefice ale acestui condiment mult mai rapid.

Ajută diabeticii

Persoanele care suferă de diabet de tipul II (o afecțiune ce se dezvoltă atunci când organismul nu mai poate răspunde la creșterea producției de insulină, fapt ce provoacă creșterea glicemiei) pot profita din plin de pe urma consumului de scorțișoară.

Ceaiul de scorțișoară îi poate ajuta pe acești bolnavi să-și stabilizeze glicemia. Vitamina B1 stimulează receptorii de insulină și inhibă enzimele care îi activează. Acest lucru crește abilitatea organismului de a procesa glucoza.

Dacă și tu suferi de diabet de tipul II, te sfătuim să bei o cană de ceai de scorțișoară între mese sau imediat după ce ai mâncat.

Susține pierderea în greutate

Some figure

Aceleași calități care fac ceaiul de scorțișoară să fie o alegere minunată pentru diabetici, îl fac să fie foarte folositor și în ceea ce privește pierderea în greutate. Atunci când consumi mai multe alimente decât are nevoie organismul tău, pancreasul produce mai multă insulină.

Orice surplus de insulină este un mesaj ce îi transmite organismului faptul că există cantități mari de energie pentru consum la dispoziția sa. Însă, imediat ce aceste nevoi sunt satisfăcute, insulina va depozita glucoza și zaharurile în plus pentru a putea fi utilizate mai târziu.

Având abilitatea de a scădea glicemia, ceaiul de scorțișoară îți va reduce nivelul de insulină din sânge, organismul tău va depozita mai puțină grăsime, iar tu vei slăbi. Un avantaj atractiv al consumului acestei băuturi este faptul că te va ajuta să slăbești foarte rapid. Pur și simplu bea două căni de ceai pe zi: una dimineața și una după-amiaza.

Îți recomandăm și:

Folosește scorțișoara ca remediu pentru diabet

Susține sănătatea gastrică

Ceaiul de scorțișoară este benefic și pentru sistemul digestiv. Această băutură reduce nivelul de gaze din stomac, previne formarea ulcerelor și alungă greața și voma. Alimentele consumate sunt digerate mai ușor grație efectelor de stimulare ale scorțișoarei asupra producției de salivă și acizi gastrici.

De asemenea, scorțișoara poate fi folosită pentru a trata în mod natural diareea și a regla ritmul intestinal. Acest condiment este recomandat tuturor celor care suferă de sindromul de colon iritabil. În plus, scorțișoara poate preveni inflamația intestinelor și stimulează pofta de mâncare.

Scorțișoara conține fibre alimentare, fier și calciu, elemente ce se combină cu sărurile biliare și ajută la eliminarea acestora din organism. Sărurile biliare pot afecta colonul dacă nu sunt eliminate în mod corespunzător.

Previne menstruațiile neregulate

Some figure

Grație proprietăților anticoagulante ale condimentului din care este preparat, ceaiul de scorțișoară poate regla ciclul menstrual dacă este consumat frecvent. Acest ceai te poate ajuta în două moduri: dacă menstruația îți întârzie, va declanșa apariția acesteia și va ameliora durerile pe care le resimți în această perioadă delicată a lunii.

Reduce nivelul de colesterol

Mai multe studii au demonstrat că ceaiul de scorțișoară poate reduce nivelul de colesterol și trigliceride din sânge, ceea ce previne formarea ateroamelor și a trombilor ce încetinesc circulația sângelui.

Luptă împotriva răcelilor și a gripelor

În plin sezon al afecțiunilor respiratorii, ceaiul de scorțișoară poate fi un aliat de nădejde. Medicina chinezească a recomandat folosirea acestui ceai ca remediu împotriva gripelor și a răcelilor de foarte mult timp.

Scorțișoara are proprietăți antibiotice, reduce inflamațiile, ameliorează febra și tusea și, nu în ultimul rând, are un gust delicios! Mai mult, acest condiment poate ameliora durerile de cap și migrenele.

Nu uita că, deși are numeroase beneficii pentru sănătate, ceaiul de scorțișoară nu trebuie consumat în exces. Te sfătuim să-ți consulți medicul înainte de a începe un regim pe bază de ceai de scorțișoară, astfel încât să fii sigur că această băutură este compatibilă cu orice tratament medicamentos și dietă pentru slăbit pe care le urmezi.

Citește și:

Celulita tratată cu scorțișoară

Motive pentru a evita ceaiul de scorțișoară

Some figure

Anumite proprietăți ale acestei băuturi pot avea un efect nociv asupra ta.

Nu-l bea în exces

Cumarina este un compus toxic găsit în scorțișoară. În doze ridicate, această substanță afectează ficatul și rinichii, așadar ai grijă să nu consumi scorțișoară în exces.

Sarcina și alăptatul

În timpul sarcinii, te sfătuim să eviți consumul de scorțișoară. Acest condiment stimulează circulația sângelui și poate cauza contracții ale uterului, ceea ce poate fi nociv pentru făt. De asemenea, femeile care alăptează trebuie să pună bețișoarele de scorțișoară deoparte, deoarece bebelușii pot suferi reacții alergice la acest condiment.

Evită scorțișoara dacă suferi de ulcer

Scorțișoara poate irita ulcerele gastrice și intestinale, așadar evită să consumi acest condiment dacă suferi de o astfel de afecțiune.

Nu-ți pune în pericol inima!

Scorțișoara are abilitatea de a accelera ușor pulsul, motiv pentru care ceaiul de scorțișoară nu este recomandat celor care suferă de afecțiuni cardiace. Acest ceai poate crește pulsul bolnavului, punându-i astfel în pericol inima.

Nu combina scorțișoara cu antibiotice!

Scorțișoara este un antibiotic natural, așadar nu este recomandat să o combinăm cu antibiotice comerciale. Proprietățile acestui condiment pot altera acțiunea tratamentului medicamentos, cauzând efecte secundare nedorite. Dacă iei medicamente antibiotice, evită să consumi scorțișoară!

3 rețete pentru a prepara ceai de scorțișoară

Un ceai de scorțișoară care te ajută să slăbești

Nu e deloc greu să-ți prepari un ceai de scorțișoară care te poate ajuta să slăbești. Iată ingredientele necesare:

  • 1 cană de apă fierbinte
  • Jumătate de linguriță de scorțișoară măcinată
  • 1 linguriță de miere

Pune scorțișoara și mierea în apa fierbinte și amestecă bine. Lasă amestecul deoparte timp de 10 minute înainte să îl consumi.

Un ceai de scorțișoară care ameliorează simptomele menstruației

Ingrediente:

  • 1 bețișor de scorțișoară
  • 1 cană de apă fierbinte

Pune bețișorul de scorțișoară într-un castron și toarnă apa fierbinte deasupra lui. Lasă amestecul să se răcească, apoi îndepărtează bețișorul de scorțișoară. Acum poți să servești ceaiul! Dacă dorești, poți să-l îndulcești cu zahăr sau miere.

Un ceai de scorțișoară care vindecă răcelile și gripele

Ingrediente:

  • 1 bețișor de scorțișoară
  • Apă fierbinte
  • Un ceai de plante (de pildă, ceai verde)

Pune bețișorul de scorțișoară în apa fierbinte și lasă-l acolo timp de câteva minute. Imediat ce se răcește apa, scoate bețișorul. Folosește apa de scorțișoară rezultată pentru a-ți prepara orice alt ceai dorești.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.