Ceaiul verde – 13 beneficii pentru sănătate

Dacă te arzi în timp ce gătești sau te bronzezi, poți ameliora durerea experimentată aplicând pliculețe de ceai verde pe regiunea afectată. O altă variantă este să aplici ceai verde cu puțină vată.

Ceaiul verde este o băutură preparată din frunzele plantei de ceai, originară din sudul Chinei și utilizată timp de milenii în diverse scopuri. În articolul de azi te invităm să descoperi cele mai interesante utilizări medicinale ale acestei băuturi.

Ce beneficii oferă ceaiul verde?

Planta de ceai (Camelia sinensis) este un tufiș ce poate atinge înălțimea de doi metri și jumătate și care preferă un climat umed și cald. În componența acesteia se numără următoarele elemente:

 • Aminoacizi
 • Fibre
 • Pectină
 • Vitaminele B și C
 • Minerale (fier, sulf, calciu, magneziu, potasiu și nu numai)
 • Alcaloizi (cafeină)
 • Flavonoide
 • Polifenoli (catechine)
 • Timol
 • Taninuri

Deși poate nu ai mai auzit niciodată de unele dintre componentele menționate mai sus, este important de reținut că toate sunt benefice pentru sănătate. Datorită acestora, ceaiul verde este din ce în ce mai popular chiar și în afara Asiei.

Ceaiul verde este o băutură foarte sănătoasă

Ce beneficii pentru sănătate oferă ceaiul verde?

Iată care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde:

Este un astringent

Ceaiul verde este util pentru a opri diareea și a îmbunătăți sănătatea stomacului și a intestinelor.

Este un stimulent natural

Cei care suferă de depresie, se simt triști sau nu au suficientă motivație să își îndeplinească sarcinile nu ar trebui să ezite să bea ceai verde. Această băutură este utilă și în cazul celor care, din anumite motive, trebuie să depună mai mult efort fizic decât de obicei.

Nu consuma însă ceai verde în exces deoarece riști să experimentezi palpitații.

Susține pierderea în greutate

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului verde este cu siguranță abilitatea sa de a stimula pierderea în greutate. Acesta este inclus în numeroase diete pentru slăbit datorită faptului că mărește temperatura corpului, activează metabolismul și crește consumul de energie (arzând astfel grăsimea).

Toate aceste beneficii se datorează conținutului de catechine ale ceaiului verde. Nu trebuie decât să bei un litru de ceai verde pe tot parcursul zilei. Nu are importanță dacă băutura este caldă sau rece.

Printre altele, ceaiul verde stimulează pierderea în greutate

Este un diuretic natural

Și această proprietate a ceaiului verde îi va interesa pe cei care vor să piardă în greutate. Această băutură este inclusă în multe tratamente împotriva obezității pentru a crește frecvența urinării în cazul pacienților care suferă de probleme renale.

Printre altele, ceaiul verde stimulează eliminarea fluidelor acumulate în exces în organism, previne formarea pietrelor la rinichi și luptă împotriva retenției de apă.

Are efect antioxidant

Studii recente au demonstrat că ceaiul verde are un efect anticancerigen. Pe lângă catechinele din componența sa, și conținutul de flavonoide al ceaiului verde previne formarea tumorilor, inclusiv a celor care pot afecta sânii. În prezent, cercetătorii studiază efectele ceaiului verde asupra pacienților care suferă de SIDA.

Previne migrenele

Ceaiul verde este foarte popular în rândul celor care suferă de dureri de cap intense deoarece poate contracta vasele de sânge craniene. Datorită conținutului său de cafeină, ceaiul verde reduce frecvența migrenelor.

Protejează ficatul

Această băutură are abilitatea de a proteja sănătatea ficatului, unul dintre cele mai importante (și deseori ignorate) organe din corp. Iată care sunt beneficiile ceaiului verde în ceea ce privește sănătatea hepatică:

 • Poate fi inclus în tratamente împotriva hepatitei.
 • Protejează ficatul împotriva degradării și a unor boli precum ciroza.
 • Curăță organismul de conservanții găsiți în alimentele procesate consumate.

Pentru a profita de toate aceste beneficii, te sfătuim să bei câte trei căni de ceai verde în fiecare zi.

Ceaiul verde este foarte benefic pentru ficat

Scade nivelul de colesterol

Pe lângă faptul că reduce nivelul de colesterol rău (LDL), ceaiul verde are un efect benefic asupra sistemului circulator. De pildă, această băutură tonifiază inima, oferă protecție împotriva anginei și a miocardiei și facilitează circulația sângelui. În plus, ceaiul verde este un vasodilatator puternic.

Crește fertilitatea masculină

Acest beneficiu se datorează conținutului de arginină a ceaiului verde, un aminoacid ce crește calitatea spermei.

Este un aliat de nădejde pentru sănătatea cavității bucale

Ceaiul verde are abilitatea de a remedia respirația urât mirositoare și oferă protecție împotriva mai multor infecții bucale (gingivita și aftele). Această băutură este, de asemenea, utilă pentru a îndepărta placa bacteriană și a preveni cariile.

Ceaiul verde are un efect antibacterian și un conținut semnificativ de fluor. Iată cum îl poți utiliza pentru a prepara o apă de gură naturală:

Ingrediente

 • 1 mână de frunze de ceai verde (sau 1 pliculeț de ceai verde)
 • 1 cană (250 ml) de apă

Instrucțiuni

 • Fierbe ambele ingrediente pentru 5 minute.
 • Ia infuzia de pe foc și las-o să se răcească.
 • Strecoară infuzia și utilizeaz-o pentru a-ți clăti bine cavitatea bucală.
Ceaiul verde are abilitatea de a proteja dantura

Este util pentru a trata bolile oculare

Dacă ochii tăi sunt umflați sau obosiți din cauza faptului că ai privit prea mult ecranul calculatorului sau al telefonului mobil, ceaiul verde îți poate fi de mare ajutor. Acesta reduce inflamațiile și poate remedia probleme precum cearcănele, urciorul, conjunctivita și oboseala oculară.

Prepară ceaiul urmând instrucțiunile de mai sus și utilizează-l pentru a umezi puțină vată. Închide ochii și aplică lichidul. Poți, de asemenea, să aplici ceai verde pe ochi sub formă de compresă (lasă-l să acționeze 15 minute).

Este util împotriva arsurilor

Dacă ai stat prea mult timp la soare fără a aplica mai întâi o cremă de protecție solară, iar pielea ta s-a înroșit, nu ezita să profiți de proprietățile antiinflamatoare ale ceaiului verde.

Pliculețele de ceai verde sunt utile inclusiv dacă te-ai ars cu foc sau cu un obiect fierbinte. În cazul în care arsurile acoperă o suprafață mare, umezește un prosop cu ceai verde rece și aplică pe regiunea afectată.

Este un antiseptic natural

Te-ai tăiat sau rănit? Suferi de acnee sau de psoriazis? Dacă răspunsul tău la oricare dintre aceste întrebări este „da”, ceaiul verde îți poate fi de mare folos. Această băutură are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, drept pentru care este utilă pentru a trata problemele menționate.

Ceaiul verde este un antiseptic natural incredibil

Te-ar mai putea interesa