Ceaiuri care te ajută să combați indigestia

· 7 martie 2017
Suferi de indigestie sau de constipație? Ceaiurile din plante îți pot fi de mare ajutor. Bea zilnic aceste infuzii pentru a-ți îmbunătăți digestia. 

Indigestia apare atunci când organismul nu este capabil să proceseze în mod corect alimentele consumate, iar procesul digestiv este încetinit. Aceasta nu trebuie confundată cu dispepsia, care este sporadică și nu durează mult timp.

În acest articol, îți prezentăm cele mai bune ceaiuri pentru a combate indigestia. Dacă suferi de această problemă, nu ezita să apelezi la remediile simple prezentate mai jos.

Care sunt cauzele indigestiei?

Indigestia poate avea diverse cauze

Există mai multe motive pentru care poate apărea indigestia. Iată care sunt cele mai frecvente:

Boli digestive

Una dintre principalele cauze ale indigestiei este ulcerul gastric. Totuși, există și alte afecțiuni care stau în spatele acestei neplăceri, cum ar fi calculii biliari, gastrita, cancerul pancreatic, cancerul gastric și boala de reflux gastroesofagian.

În cazul bolii de reflux gastroesofagian, acidul gastric deteriorează stomacul și mucoasa esofagiană. Astfel, poți resimți dureri după masă.

Obiceiuri alimentare

Probabil ai auzit zicala „ești ceea ce mănânci.” Putem spune că, de fapt, „te îmbolnăvești din cauza a ceea ce mănânci.” 

Anumite alimente cresc riscul de a suferi de indigestie. O dietă dezechilibrată sau bogată în alimente grase sau greoaie se află la baza acestui disconfort.

Totodată, există și alte obiceiuri alimentare care pot provoca indigestie: faptul că mănânci prea rapid, gustările dintre mese, un consum excesiv de legume, cafeaua și mestecatul gumei.

O altă cauză a indigestiei poate fi intoleranța la anumite alimente sau substanțe, cum ar fi lactoza. În același timp, incompatibilitatea dintre alimente poate fi o problemă. De exemplu, nu este bine să mănânci supă fierbinte în timp ce bei apă rece.

Medicamente și substanțe toxice

Indigestia poate fi cauzată de anumite medicamente

Pastilele pot provoca, la rândul lor, indigestie. Anumite antibiotice sau medicamente puternice, cum ar fi antidepresivele, antiinflamatoarele sau corticosteroizii, pot îngreuna digestia. 

În ceea ce privește substanțele toxice, este indicat să eviți fumatul.

Probleme psihologice

Stresul, nervozitatea, anxietatea sau problemele personale pot afecta în mod negativ sistemul digestiv. Tocmai de aceea, atunci când suntem nervoși sau triști, ne supără stomacul.

Ceaiuri care combat indigestia

Când eram mici și ne durea stomacul sau aveam indigestie, bunicile noastre ne spuneau întotdeauna să „bem un ceai.” Află că acest sfat este foarte util. Anumite ceaiuri pot ameliora indigestia și simptomele sale. 

Iată care sunt cele mai bune opțiuni:

Ceai verde

Acest ceai oferă numeroase beneficii, iar majoritatea dintre ele țin de tractul digestiv.

În primul rând, ceaiul verde este un înlocuitor excelent al cafelei. Poți să îl bei rece sau fierbinte, în funcție de sezon sau de preferințele personale.

Ceaiul verde are un conținut bogat antioxidanți, care simulează sucurile gastrice și îmbunătățesc digestia. În plus, această băutură poate combate gazele intestinale și inflamațiile.

Poți să bei o cană de ceai verde dimineața, una după-amiaza și a treia înainte de culcare. Este disponibil atât sub formă de frunze uscate, cât și la pliculețe.

Mușețel și anason

Ceaiul de mușețel combate indigestia

Mușețelul este o plantă antispasmodică și antiinflamatoare. Acesta calmează durerile de stomac, reduce senzația de apăsare și combate gazele intestinale.

Ceaiul de mușețel este calmant, drept pentru care reprezintă cel mai bun remediu atunci când indigestia este cauzată de nervozitate sau anxietate. În plus, este și o băutură foarte delicioasă!

Bea două căni pe zi și rezultatele nu vor întârzia să apară.

Mărar

Mărarul provine din Marea Mediterană și este folosit și la gătit. Acest condiment are proprietăți terapeutice care merită valorificate.

Fenicul

Feniculul combate indigestia

Această plantă este folosită, de asemenea, în bucătărie, dar este și unul dintre cele mai bune remedii pentru indigestie. Feniculul combate balonarea, crampele abdominale și alte probleme gastrointestinale. Totodată, el contribuie și la instalarea senzației de sațietate.

Feniculul are un gust delicios și poate fi combinat cu anasonul și chimenul.

Bea un ceai de fenicul imediat ce începi să te confrunți cu primele simptome ale indigestiei.

Coada șoricelului

Dacă ai dureri intestinale sau de stomac foarte puternice, încearcă să bei ceai de coada șoricelului. Această plantă are un conținut ridicat de flavonoide, care îmbunătățesc digestia și reglează tranzitul intestinal.

În plus, coada șoricelului taie greața, reduce acidul gastric, are proprietăți diuretice și stimulează funcțiile hepatice. 

Bea în fiecare zi ceai de coada șoricelului pentru a te bucura de beneficiile extraordinare pe care le oferă.

Cimbru

Această plantă este folosită de veacuri întregi pentru îmbunătățirea digestiei. Cimbrul tratează diareea, crampele, gazele și vărsăturile. 

Este recomandat să consumi ceai de cimbru seara. Bea o cană înainte de culcare și vei elimina senzația de greutate la stomac. În plus, această băutură naturală previne coșmarurile și insomnia.

Alte plante care te ajută să combați indigestia sunt următoarele: Dong Quai, anason, roiniță, rooibos și maghiran.