Cel mai bun regim alimentar pentru bolile autoimune - Doza de Sănătate
 

Cel mai bun regim alimentar pentru bolile autoimune

Dacă suferi de o boală autoimună, trebuie să adopți o dietă care să respecte nevoile nutriționale ale organismului tău. 
Cel mai bun regim alimentar pentru bolile autoimune
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În cele ce urmează, îți arătăm în ce constă cel mai bun regim alimentar pentru bolile autoimune. Există o listă de alimente permise și interzise persoanelor care suferă de aceste afecțiuni. În cazul în care ai o boală autoimună, alimentația este foarte importantă. Aceasta ajută organismul să funcționeze mai bine și poate avea un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.

Ce sunt bolile autoimune?

Bolile autoimune sunt cauzate de sistemul imunitar. Acesta atacă anumite celule din organism, distrugând diverse țesuturi și organe. Până în prezent, s-au descoperit peste 80 de boli autoimune. Printre cele mai cunoscute se numără celiachia, poliartrita reumatoidă și scleroza multiplă.

Regim alimentar pentru bolile autoimune precum poliartrita reumatoidă

„Protocolul autoimun” este o modalitate de a preveni efectele bolilor autoimune. Este vorba despre o dietă care ajută la vindecarea sistemului imunitar.

Ce este protocolul autoimun?

În primul rând, chiar dacă vorbim despre un regim alimentar pentru bolile autoimune, orice persoană îl poate urma. Toate alimentele recomandate în cadrul acestei diete sunt sănătoase.

Protocolul autoimun se bazează, în mare parte, pe principiile dietei Paleo. Diferența este că nu trebuie să renunți doar la cereale, leguminoase, lactate și zahăr. Dieta persoanelor cu boli autoimune presupune și eliminarea, la început, a altor alimente care provoacă inflamații la nivelul sistemului digestiv.

Alte alimente iritante care sunt interzise în cadrul acestui regim alimentar pentru bolile autoimune sunt ouăle, fructele uscate și oleaginoasele, îndulcitorii artificiali, alcoolul, mirodeniile, cafeaua și cacaua. Așa cum am menționat mai sus, aceste produse sunt eliminate numai la începutul dietei. Regimul alimentar adoptat va vindeca treptat pereții intestinali și sindromul intestinului permeabil.

Tocmai din acest motiv organismul poate ataca propriile celule din greșeală. Astfel, va trebui să adaugi treptat în dietă alimentele menționate, unul câte unul, pentru a analiza reacțiile inflamatoare ale organismului.

Alte alimente interzise în acest regim alimentar pentru bolile autoimune

În primul rând, este indicat să renunți la snackuri și alimente procesate din comerț. Aceste produse sunt interzise, în general, în orice dietă, dar sunt și mai dăunătoare pentru pacienții care suferă de boli autoimune.

Totodată, nu este recomandat să consumi cârnați, carne tocată și mezeluri și nici cantități mari de pește ca somonul și tonul, deoarece conțin metale grele.

Carnea tocată nu face parte dintr-un regim alimentar pentru bolile autoimune

Rezultatele protocolului autoimun

În realitate, aproape toate persoanele care urmează protocolul autoimun observă o îmbunătățire sau chiar o remisiune a bolii. Însă rezultatele depind de afecțiunea cronică de care suferă fiecare pacient în parte.

Întrucât bolile autoimune sunt incurabile, regimul descris mai sus nu se ține doar pe o perioadă scurtă de timp. De fapt, nu este vorba despre o dietă temporară, ci mai degrabă despre un stil de viață.

Alimente sănătoase care previn bolile autoimune

Pentru combaterea bolilor autoimune, cele mai eficiente sunt alimentele ce îți oferă multă energie. Câteva opțiuni excelente sunt cartofii, maniocul, ignamele, cartofii dulci și tapioca. Poți consuma aceste alimente la micul dejun și le poți adăuga în supe, supe cremă de legume, salate sau le poți servi ca atare.

Alimente permise într-un regim alimentar pentru bolile autoimune

Alimentele bogate în grăsimi sănătoase ajută, de asemenea, la prevenirea bolilor autoimune. Câteva exemple sunt avocado, peștele gras, semințele și uleiurile vegetale. Chiar dacă unii fug de tot ce înseamnă „grăsime”, lipidele din aceste produse sunt importante pentru sănătatea organismului. Alimentele enumerate mai devreme conțin nutrienți precum acizii grași omega 3 și omega 6, care sunt agenți antiinflamatori puternici.

Oricum ar fi, trebuie să eviți prăjelile. Prin urmare, când vine vorba de uleiuri, cel mai bine este să le consumi în stare crudă, fără să le prăjești.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Gauree G. Konijeti et al. “Efficacy of the Autoimmune Protocol Diet for Inflammatory Bowel Disease”, Inflamm Bowel Dis. 2017 Nov; 23(11): 2054–2060.
    • Fasano, A (2012 Oct). «Intestinal permeability and its regulation by zonulin: diagnostic and therapeutic implications». Clin Gastroenterol Hepatol 10 (10): 1096-100
    • Fasano, A (2011 Jan). «Zonulin and its regulation of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer». Physiol Rev 91 (1): 151-75.
    • Facundo Bitsh, “¿Nuevas terapias para librarse de las enfermedades autoinmunes” en blog medicapanamericana.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.