Cele 5 tipuri de cancer ginecologic - Doza de Sănătate
 

Cele 5 tipuri de cancer ginecologic

Cancerele ginecologice sunt adesea asimptomatice sau simptomele acestora sunt confundate cu alte probleme de sănătate, motiv pentru care este esențial să te prezinți la medic pentru controale regulate. 
Cele 5 tipuri de cancer ginecologic

Ultima actualizare: 16 decembrie, 2018

Atunci când vorbim de cancer ginecologic, ne referim la următoarele 5 tipuri: de col uterin, ovarian, endometrial, vaginal și vulvar.

În fiecare an, mii de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer ginecologic – asociat organelor reproducătoare – și, deși medicina modernă avansează în fiecare zi și descoperă noi tratamente, prevenția salvează cele mai multe vieți.

În articolul de astăzi îți oferim mai multe informații utile despre acest subiect. În plus, îți reamintim să te prezinți regulat la medicul ginecolog pentru consult.

Motivul? Există multe boli care se manifestă fără să prezinte simptome, de unde și importanța analizelor periodice, adesea nedureroase. Sănătatea ta merită efortul.

Cancerul ginecologic

Există mai multe tiouri de cancer ginecologic

Nu va exista niciodată o modalitate de a ști în proporție de 100% dacă vei dezvolta un tip de cancer ginecologic. Factorii genetici au adesea un rol fundamental în determinarea predispoziției unei persoane, dar fiecare om este diferit și numai tu poți să-ți dai seama dacă este ceva în neregulă sau dacă organismul tău suferă anumite modificări.

Află mai multe despre cele

5 tipuri comune de cancer la femei

Prevenirea salvează multe vieți și, în majoritatea cazurilor, mărește eficiența tratamentelor. Chiar dacă ești tânără și nu ai avut cazuri de cancer în familie, este indicat să-ți faci o programare la medicul ginecolog dacă simți chiar și cel mai mic disconfort sau durere abdominală sau dacă prezinți schimbări ale ciclului menstrual.

Cancerul ginecologic reprezintă una dintre cele mai evoluate ramuri oncologice, atât în privința diagnosticării, cât și a tratamentelor medicale și chirurgicale.

Nu este cazul să asociezi imediat cuvântul „cancer” cu „moarte”, ci cu o boală care poate fi tratată. Gândește-te că este doar o problemă pe care trebuie să o înfrunți cu multă putere, curaj și sprijin din partea celor dragi.

Tipuri de cancer ginecologic

1. Cancer de col uterin

Rata cancerului de col uterin a scăzut datorită mai multor factori, precum utilizarea prezervativelor, citologia cervico-vaginală și testarea pentru infecția cu HPV (Human Papilloma Virus / Virusul Papiloma uman).

Cu toate acestea, diagnosticarea timpurie oferă cele mai mari șanse pentru a trata cu succes boala și tumorile. 

Simptomele asociate cancerului de col uterin sunt:

  • Sângerarea abundentă în timpul menstruației.
  • Scurgere vaginală abundentă cu urme de sânge.
  • Sângerare după contactul sexual. 
  • Durere abdominală și disconfort în partea de jos a spatelui.

Aceste simptome pot fi legate și de o altă problemă de sănătate, cum ar fi o infecție. Acestea reprezintă însă un motiv de îngrijorare și necesită un consult medical.

Este important să cunoști și cele

5 simptome rare ale cancerului mamar

2. Cancer ovarian

Cancerul ovarian este un tip de cancer ginecologic

Deși cancerul ovarian afectează în general femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, nu trebuie să îl ignori nici dacă ești mai tânără, deoarece acest tip de cancer are o incidență foarte mare. 

Până în prezent nu se cunosc cauzele acestui tip de cancer ginecologic. Specialiștii susțin că poate fi cauzat de anumiți factori hormonali sau reproducători, de dietă, tutun, obezitate și chiar de utilizarea unor produse precum pudra de talc. Rolul factorilor genetici este mai redus, între 10 și 15%.

Cancerul ovarian nu prezintă simptome decât în stadiile avansate, de unde și importanța consultațiilor regulate.

Printre simptome se numără și următoarele:

  • Disconfort ușor la nivelul abdomenului, aproape ca o indigestie.
  • Durere în zona pelviană.
  • Anemie și pierdere în greutate.
  • Lipsa apetitului, oboseală.
  • Pilozitate corporală excesivă, ca urmare a schimbărilor hormonale. 

3. Cancer endometrial

Cervixul (colul uterin) este partea inferioară a uterului care formează un canal către vagin. Problemele asociate acestui tip de cancer apar atunci când la punctul de întâlnire dintre endocervix și ectocervix se formează carcinoame.

Cancerul endometrial are o incidență mai mică în rândul femeilor care au avut copii. Cu toate acestea, trebuie să știi că acest tip de cancer are o componentă genetică puternică.

Cazul Angelinei Jolie este deja cunoscut, aceasta alegând să se supună unei operații chirurgicale pentru a-și extirpa ovarele și tuburile falopiene din cauza predispoziției genetice ridicate la dezvoltarea cancerului mamar și ovarian.

Cancerul endometrial poate provoca următoarele simptome:

  • Sângerare în afara menstruației.
  • Secreții vaginale abundente cu urme de sânge.
  • Sângerare în urma contactului sexual. 

4. Cancer vaginal

Chiar dacă și acest tip de cancer are o componentă genetică importantă, este bine de știut că, în realitate, cancerul vaginal nu este la fel de frecvent ca cele prezentate mai sus. Acest tip de cancer ginecologic se întâlnește sub două tipuri:

  • Carcinom scuamos celular: Se formează la nivelul celulelor scuamoase de la suprafața vaginului.
  • Adenocarcinom: Apare în celulele glandulare de la suprafața vaginului care produc fluide precum mucusul vaginal. Este comun în rândul femeilor care au trecut de menopauză.

Simptomele sunt cele care urmează:

  • Sângerare în afara menstruației.
  • Durere de spate sau durere pelvină. 
  • Dureri la urinare.
  • Apariția unei umflături mici pe vagin

5. Cancer vulvar

Un tip de cancer ginecologic este și cel vulvar

Ultimul dintre cele cinci tipuri de cancer ginecologic prezentate astăzi este cancerul vulvar. Aceasta este o formă rară de cancer care afectează labiile mari. Avansează încet și este mai frecvent în rândul femeilor care și-au început viața sexuală foarte devreme și care au avut mai mulți parteneri.

Factorii de risc sunt următorii:

  • Prezența unei infecții cauzate de HPV (Human Papilloma Virus / Virusul papiloma uman).
  • Un istoric de rezultate anormale în urma testului Papanicolau.
  • Noduli pe vulvă sau protuberanțe mici, ciudate, ca niște negi, dar cu o culoare diferită.
  • Mâncărimi și disconfort la nivelul vulvei și în împrejurimi.
  • Sângerare în afara menstruației.

În concluzie, nu uita că, așa cum am menționat deja în acest articol, cuvântul cheie este PREVENIREAPrezintă-te la un consult medical periodic și, la apariția vreunui disconfort, oricât de neînsemnat ar părea, mergi la medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Narváez Ocampo L, Collazos Cerón A, Daza Ocampo K, Torres Camargo Y, et al. Conocimientos sobre prevención y factores de riesgo para cáncer de cuello uterino en un centro de educación técnica. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 299-304.
  • Gaona Estudillo R. El cáncer de ovario, el asalto del homicida invisible. Rev. Fac. Med. (Méx.). 2014 ;  57( 1 ): 24-30.
  • Gonzales-Montúfar F, Vera Vera J, Gamarra Paredes M, Fernández López M, et al. Cáncer de vagina: reporte de un caso. Rev. peru. ginecol. obstet. 2019;  65( 3 ): 373-378.
  • Bas Esteve E, Díaz-Caneja Planell C, Peiró Marqués F. Cáncer de vulva en la mujer joven no asociado a infección por virus del papiloma humano: a propósito de un caso. Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia. 2016;43(2):89-91.
  • Scucces M. Epidemiología del carcinoma de endometrio. Rev Obstet Ginecol Venez. 2010;  70( 1 ): 37-41.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.