Cele 6 carențe nutriționale asociate depresiei

Depresia poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care se numără și carențele nutriționale. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.

Știai că există anumite carențe nutriționale asociate depresiei? Depresia este o tulburare afectivă. Principalele efecte ale acesteia sunt tristețea continuă, irascibilitatea și pierderea interesului în activitățile zilnice și a poftei de viață în general.

Depresia este foarte răspândită, în special în țările dezvoltate. În prezent, specialiștii o consideră a fi o problemă de sănătate publică.

Acum mulți ani, se credea că depresia poate fi provocată doar de anumite situații emoționale. În timp însă, s-a descoperit că principala sa cauză este modificarea structurii chimice a creierului. Moștenirea genetică, factorii de mediu și schimbările hormonale pot provoca această dereglare.

Totodată, se pare că și obiceiurile alimentare au un impact semnificativ în ceea ce privește depresia. Anumite carențe nutriționale pot crește frecvența și durata episoadelor depresive.

Din acest motiv, este esențial să luăm măsuri pentru a ne îmbunătăți dieta. Trebuie să creștem aportul de alimente care pot preveni și combate depresia.

În cele ce urmează îți prezentăm principalele 6 carențe nutriționale asociate depresiei.

1. Lipsa de acizi grași omega-3

Peștii grași pot preveni diverse carențe nutriționale asociate depresiei

Alimentele bogate în acizi grași omega-3 oferă numeroase beneficii organismului uman, putând susține sănătatea emoțională. Consumul acestor acizi joacă un rol important în dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos central, deoarece ține sub control inflamațiile și reglează activitatea sa.

Acizii grași omega-3 sunt necesari pentru a echilibra distribuția substanțelor chimice la nivelul creierului și a reduce riscul îmbătrânirii premature.

Ca să învingi depresia, este indicat să incluzi surse de acizi grași omega-3 în rutina ta zilnică. Aceste alimente stimulează producția de serotonină, inhibând-o pe cea de cortizol.

Poți obține acizi grași omega-3 din:

  • Pești grași
  • Semințe și fructe oleaginoase
  • Leguminoase și fasole
  • Ouă
  • Legume

2. Lipsa de vitamina D, una dintre cele mai frecvente carențe nutriționale asociate depresiei

Lipsa de vitamina D crește riscul de probleme osoase și articulare și ne face susceptibili depresiei și demenței. Această substanță este esențială pentru producția serotoninei, un neurotransmițător care influențează starea de spirit și determină sentimentul de fericire.

O absorbție corectă a vitaminei D reduce riscul dezechilibrelor emoționale și are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Cea mai simplă modalitate de a ne satisface necesarul zilnic de vitamina D este să stăm la soare la orele indicate de medic. De asemenea, putem consuma:

  • Pești albaștri
  • Ulei de cod
  • Cereale și produse pe bază de soia îmbogățite cu vitamina D
  • Produse lactate
  • Ouă
  • Ciuperci

3. Lipsa de zinc

Lipsa de zinc intră în categoria de carențe nutriționale asociate depresiei

Zincul este un alt micronutrient care influențează reglarea emoțiilor. Acesta stimulează anumite funcții neurologice și sistemul nervos.

Un nivel adecvat de zinc ajută la producția de neurotransmițători care asigură bunăstarea. În plus, zincul este implicat în 250 de procese biochimice asociate funcționării organelor de bază.

Ca să combați lipsa de zinc, consumă:

  • Carne roșie
  • Ouă
  • Fructe de mare
  • Leguminoase
  • Fructe oleaginoase
  • Semințe
  • Cereale integrale
  • Produse lactate ecologice

4. Lipsa de seleniu

Acest nutrient este esențial pentru funcționarea corectă a creierului și stabilizarea dispoziției. Seleniul joacă un rol important în funcționarea corectă a tiroidei și este esențial pentru o sănătate mentală optimă.

Efectul antioxidant și tonic al seleniului este ideal pentru a preveni și trata depresia. Îl poți obține din:

  • Carne slabă
  • Pești albaștri (sardine, somon și nu numai)
  • Fasole și mazăre
  • Ouă
  • Fructe de mare

5. Lipsa de magneziu

O dietă adecvată previne aceste carențe nutriționale asociate depresiei

Din păcate, magneziul este unul dintre mineralele pe care organismul le absoarbe greu. Însă nu ne putem lipsi de acesta dacă vrem să învingem depresia. Magneziul stimulează producția de serotonină și dopamină, reducând-o pe cea de cortizol.

Cele mai bune surse de magneziu sunt:

  • Algele marine
  • Migdalele
  • Avocado
  • Bananele
  • Fasolea
  • Semințele de dovleac
  • Cerealele integrale
  • Tărâțele
  • Legumele cu frunze verzi

6. Lipsa de fier

Deficitul de fier este una dintre principalele cauze ale anemiei, ale oboselii mentale și ale depresiei. Fierul este un component fundamental în cadrul funcțiilor cognitive, de dezvoltare și motorii.

Lipsa de fier provoacă un nivel scăzut de globule roșii. Drept consecință, oxigenarea celulelor este afectată și au loc dezechilibre emoționale, oboseală și confuzie mentală.

Ca să îți crești nivelul de fier, nu ezita să consumi:

  • Carne roșie
  • Sfeclă roșie
  • Pești albaștri
  • Ovăz
  • Spanac și legume cu frunze verzi
  • Rodii
  • Ouă
  • Fasole
  • Unt de arahide

Pentru a fi sănătos, trebuie să combați cele 5 carențe nutriționale asociate depresiei prezentate în acest articol. Cu toate acestea, analizează fiecare aspect în parte pentru a identifica corect cauza problemei, astfel încât să poți lua toate măsurile necesare.

Te-ar mai putea interesa