Cele mai bune 5 antibiotice naturale

· 7 mai 2016

Antibioticele sunt una dintre cele mai remarcabile invenții ale medicinei moderne. Odată cu descoperirea penicilinei în 1928, acțiunea rapidă a acestor medicamente împotriva infecțiilor a determinat mulți medici și specialiști în sănătate să considere că antibioticele vor deveni principala modalitate de a trata bolile și infecțiile produse de viruși, bacterii și ciuperci.

Deși medicamentele antibiotice sunt încă un ingredient indispensabil al medicinei contemporane, studiile recente sugerează că, administrate în exces, acestea pot fi nocive pentru sănătate. În anumite situații (în special în cazul copiilor), medicamentele antibiotice pot crește rezistența organismului la anumite tipuri de bacterii.

Utilizarea excesivă a medicamentelor antibiotice a declanșat numeroase probleme atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Numărul de cazuri de disfuncții intestinale sau boli autoimune a crescut semnificativ din cauza dezechilibrului florei bacteriene, disfuncție provocată de aceste medicamente.

Așadar, este indicat să evităm să utilizăm medicamente antibiotice în exces. Din acest motiv, din ce în ce mai mulți experți au început să prescrie bolnavilor antibiotice naturale. Deși acestea nu sunt la fel de puternice ca antibioticele disponibile în farmacii, ele oferă totuși rezultate satisfăcătoare și nu produc niciun efect secundar nedorit.

Ești curios să afli care sunt cele mai utile antibiotice naturale?

5 antibiotice naturale indispensabile

Ulei de șovârf

Uleiul de șovârf este unul din cele mai bune antibiotice naturale

Uleiul de șovârf sălbatic (Origanum vulgare) are un efect antibiotic foarte puternic, motiv pentru care este util împotriva mai multor tipuri de microorganisme. Acest ulei poate fi de culoare roșie sau galben închis, iar mirosul său caracteristic este iute.

Cum poate fi utilizat ca antibiotic natural?

 • Împotriva ciupercilor care afectează degetele și unghiile de la picioare: Pune câteva lingurițe de ulei de șovârf într-o cadă plină cu apă caldă și înmoaie-ți picioarele timp de 10 minute. O altă variantă este să amesteci o picătură de ulei cu o lingură de ulei de măsline, apoi să aplici amestecul rezultat direct pe degetele și unghiile de la picioare.
 • Împotriva paraziților și a infecțiilor: Amestecă o picătură de ulei de șovârf cu o linguriță de ulei de măsline și pune amestecul rezultat sub limbă. Ține-l acolo timp de un minut, apoi clătește-ți bine gura. Aplică acest tratament de patru ori pe zi.
 • Pentru a trata sinuzita: Pune câteva picături de ulei de șovârf într-o oală plină cu apă fierbinte și inhalează aburul produs.

Piper roșu

Printre cele mai bune antibiotice naturale se numără și piperul roșu

Acest condiment cu aromă iute a fost încă din Antichitate unul dintre cele mai populare antibiotice naturale. De fapt, puterea antibiotică a piperului roșu a fost validată de cele mai recente cercetări științifice.

Cum poate fi utilizat ca antibiotic natural?

 • Piperul roșu este util împotriva vulvovaginitei, un tip de infecție frecvent în rândul femeilor. Numeroase studii au scos la iveală faptul că acest condiment are un efect antibiotic și antifungic foarte puternic în cazul femeilor afectate de această boală. Pentru a profita de aceste beneficii, diluează puțin piper roșu într-un ulei esențial, cum ar fi cel de măsline. Desigur, din cauza aromei sale iuți, acest ingredient poate produce o senzație de arsură în contact direct cu pielea.

Usturoi

Dacă vrei să încerci antibiotice naturale, optează pentru usturoi

Usturoiul este fără îndoială unul dintre cele mai bune antibiotice naturale pe care le avem la dispoziție. Acest ingredient natural ucide nu numai agenții patogeni și bacteriile, ci și ciupercile și virușii, fără a afecta flora intestinală.

Cum poate fi utilizat ca antibiotic natural?

 • Datorită conținutului său de fitochimicale și compuși de sulf, usturoiul este util împotriva radicalilor liberi.
 • Usturoiul are proprietăți antibacteriene, antifungice și chiar antivirale.
 • Este un antioxidant potent și previne degradarea ADN-ului.
 • Este util împotriva viermilor și a paraziților intestinali.
 • Poate fi folosit pentru a trata rănile și ciupercile care afectează degetele și unghiile de la picioare.
 • Previne dezvoltarea infecțiilor intestinale.

ATENȚIE! Pentru a crește eficiența acestui ingredient, este indicat să-l combini cu lămâie.

Curcumă (turmeric)

Iubitorii de antibiotice naturale trebuie să încerce curcuma

Curcuma este un condiment deseori utilizat în medicina tradițională datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antiseptice, antibiotice și analgezice. Puține antibiotice naturale sunt la fel de puternice ca acesta.

Cum poate fi utilizată ca antibiotic natural?

 • Curcuma este utilă în prevenirea și tratarea infecțiilor cu bacteria Helicobacter pylori, ce poate provoca, printre altele, ulcer gastroduodenal.

Miere pură

Și mierea se numără printre cele mai eficiente antibiotice naturale

Mierea pură, produsă de albine, este considerată a fi unul dintre cele mai eficiente antibiotice naturale disponibile. Cele mai recente cercetări științifice atestă că mierea poate fi utilizată pentru a trata diverse infecții, cum ar fi cele care se dezvoltă la nivelul intestinelor.

Cum poate fi utilizată ca antibiotic natural?

 • Este utilă în tratarea și prevenirea infecțiilor cutanate.
 • Numeroase studii au demonstrat că mierea poate ucide bacteriile ce duc la apariția cariilor și la formarea plăcii bacteriene.
 • Poate fi utilizată împotriva infecțiilor legate de alăptat.
 • Mierea are abilitatea de a ucide peste 250 de tipuri de bacterii, inclusiv MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină), VRE (enterococi rezistenți la vancomicină) și Helicobacter pylori (ce poate cauza ulcere gastrice).

Sperăm că cele cinci antibiotice naturale pe care tocmai ți le-am prezentat te vor ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea!