Cele mai bune exfoliante naturale - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune exfoliante naturale

Pentru a avea o piele fină și frumoasă, este necesar să o exfoliezi periodic cu produse naturale.
Cele mai bune exfoliante naturale
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Exfolierea este una din cele mai bune metode de a-ți curăța pielea de impuritățile și celulele moarte ce se acumulează odată cu trecerea timpului. Dacă vrei ca pielea ta să arate mai tânără, moale și strălucitoare, te sfătuim să folosești cele mai bune exfoliante naturale.

Exfolierea este o procedură benefică pentru orice tip de piele și pe care o poți aplica atât feței cât și întregului tău corp. Pe lângă faptul că-ți va curăța pielea, mai multe studii au demonstrat că acest tratament stimulează drenajul limfatic și sistemul circulator și previne probleme estetice cum ar fi celulita.

În acest articol îți prezentăm câteva dintre cele mai bune exfoliante naturale pentru fața și corpul tău. Dacă vrei să ai pielea mai moale și lipsită de impurități, nu ezita să citești în continuare!

2 exfoliante pentru fața ta

Dacă îți menții pielea feței curată și hidratată, ridurile nu te vor deranja niciodată și vei arăta mai tânără. Următoarele exfoliante naturale sunt ideale dacă vrei să-ți îngrijești fața și să îndepărtezi toate acele impurități ce ți-ar putea umbri frumusețea.

Exfoliant cu banană

Banana pe lista de exfoliante naturale

Acesta este unul din cele mai bune exfoliante naturale pe care le poți încerca dacă ai tenul uleios.

Ingrediente:

  • 1 banană coaptă
  • 3 linguri de zahăr brun

Indicații:

Fă banana piure, adaugă trei linguri de zahăr brun și amestecă bine. Aplică exfoliantul pe față cu mișcări circulare, apoi clătește-te cu apă caldă.

Exfoliant cu lămâie

Lămâia pe lista de exfoliante naturale

Lămâile sunt celebre pentru proprietățile lor astringente și de curățare. Dintre exfoliantele naturale, cel de lămâie îți va lăsa pielea mai moale, curată și lipsită de imperfecțiuni.

Ingrediente:

  • 1 ceașcă de zahăr
  • Jumătate de ceașcă de ulei de măsline
  • Zeamă obținută de la o jumătate de lămâie

Indicații:

Amestecă zahărul cu uleiul de măsline și adaugă zeama de lămâie. Amestecă bine toate ingredientele, apoi aplică-ți exfoliantul obținut pe față cu mișcări circulare. Acest tratament este foarte eficient, dar evită expunerea la soare imediat după ce l-ai aplicat.

3 exfoliante naturale pentru corp

Pentru a-ți exfolia corpul și a îndepărta celulele moarte ce se acumulează pe piele, trebuie să aplici exfoliante naturale cu mișcări circulare pornind de jos în sus, astfel încât să-ți stimulezi circulația. Dar nu aplica prea multă presiune!

Exfoliant cu ovăz

Exfoliante naturale cu fulgi de ovăz

Ovăzul are proprietăți de curățare care, pe lângă faptul că te vor ajuta să îndepărtezi celulele moarte ce-ți acoperă pielea, o vor face mult mai moale.

Ingrediente:

  • Jumătate de ceașcă de fulgi de ovăz
  • Jumătate de ceașcă de sare marină
  • 2 linguri de ulei de măsline

Indicații:

Amestecă toate ingredientele într-un castron până obții o pastă. Aplică-ți această pastă pe piele cu mișcări circulare (folosind o mănușă sau un burete), las-o să acționeze timp de zece minute, apoi clătește-te cu apă rece.

Exfoliant cu migdale și sare

Exfoliante naturale cu migdale
100 g de migdale au un conținut semnificativ de vitamina E (26.22 mg)

Acest exfoliant natural minunat îți va hidrata pielea și o va ajuta să arate mai strălucitoare, mai fină și mai frumoasă.

Ingrediente:

  • 2 cești de sare marină
  • ¾ ceașcă de ulei de măsline
  • ¾ ceașcă de ulei de migdale
  • 3 picături de ulei esențial

Indicații:

Amestecă toate ingredientele într-un castron de sticlă și lasă amestecul într-un loc întunecat și răcoros. Aplică exfoliantul pe corp cu mișcări circulare, lasă-l să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește-te cu apă rece.

Exfoliant cu zaț de cafea

Exfoliante naturale cu cafea

Acest exfoliant pe bază de zaț de cafea este cunoscut pentru proprietățile sale anti-celulită și de întinerire. Pielea ta va fi curățată de celule moarte și va arăta mult mai sănătoasă.

Ingrediente:

  • Jumătate de ceașcă de zahăr
  • 1 ceașcă de zaț de cafea
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 2 linguri de miere

Indicații:

Amestecă toate ingredientele într-un castron până când obții o pastă. Udă-ți pielea și aplică această pastă folosind mișcări circulare, concentrându-te asupra zonelor cele mai susceptibile depunerii celulitei. Încearcă acest tratament de două ori pe săptămână.

Câteva trucuri pentru a obține cele mai bune rezultate posibile

  • Exfolierea este o modalitate foarte bună pentru a-ți curăța pielea de impurități. Pentru ca aceasta să fie realizată mai ușor, te sfătuim să aplici exfoliantele numai prin masaj cu mișcări circulare.
  • Pentru a facilita exfolierea, udă-ți mai întâi pielea astfel încât cremele să poată fi întinse mai ușor.
  • După ce ți-ai exfoliat pielea, aplică și o cremă hidratantă.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jotisalikorn, C. (2012). Thai spa book: The natural Asian way to health and beauty. Tuttle Publishing.
  • Packianathan, N., & Kandasamy, R. (2011). Skin Care with Herbal Exfoliants. Functional Plant Science and Biotechnology, 5(1), 94-97.
  • Padilla-Camberos, E., Flores-Valdes, M. A., García-Fajardo, J. A., Urzúa-Esteva, E., Lugo-Cervantes, E., & García-Carvajal, Z. Y. (2018). Cosméticos y Cosmecéuticos en México. Salud Jalisco, 2(2), 89-95.
  • Ramírez Moran, L. D. R. (2018). Técnicas faciales y su incidencia en el aprendizaje de cosmetología a estudiantes del centro de formación artesanal “Rene” del cantón Milagro, provincia del Guayas (Bachelor’s thesis, Babahoyo: UTB, 2018).
  • Sharmiwati, M. S., Roshanizah, H., Fazidah, S., & Noorhelinahani, A. B. (2016). Evolution of caffein from drink to exfoliant agent.
  • Zabotto, A., & Contamin, J. C. (1987). U.S. Patent No. 4,673,526. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.