Cele mai bune fructe pentru constipație
Constipația cronică este o întârziere sau dificultate a defecației, prezentă de cel puțin două săptămâni cu o intensitate suficientă pentru a provoca un disconfort semnificativ pacientului. Descoperiți cele mai bune fructe pentru constipație!
Constipația cronică funcțională este un termen generic ce cuprinde un grup de afecțiuni asociate cu probleme persistente de defecare. Expulzarea fecalelor are loc rar și cu dificultate sau incomplet, fără dovezi ale existenței unei probleme structurale sau biochimice.
Ce este și cum poate fi prevenită constipația?
Dacă ne conformăm definiției medicale a termenului de constipație, putem spune că este „incapacitatea de a goli în mod regulat intestinele sau nevoia unui efort intens pentru a realiza procesul”. Suferim de această problemă atunci când nu putem merge normal la toaletă.
Constipația este o patologie care afectează din ce în ce mai mulți oameni din cauza stilului de viață și alimentației. O mișcare dezechilibrată a intestinului poate avea consecințe incomode, cum ar fi:
- Senzația de greutate
- Inflamația
- Durerile de cap
- Flatulența
- Hemoroizii
- Fisurile anale
- Diverticulita
- Durerea la defecare
Pentru a stabili diagnosticul de constipație, mișcările intestinale trebuie să apară mai rar de 3 ori pe săptămână. Acest lucru are de-a face și cu dimensiunea și consistența scaunului. Problema poate fi cronică sau ocazională și depinde mai degrabă de obiceiurile zilnice.
Recomandăm: Macrogol pentru constipația cronică
Recomandări pentru prevenirea constipației
Alimentație echilibrată este esențială. Schimbările în alimentație trebuie să fie însoțite și de schimbări în stilul de viață. Câteva sfaturi utile sunt:
1. Evitarea alimentelor procesate
Alimentele fast-food, făinoasele și zaharurile albe provoacă multe probleme în organism. Una dintre ele este dificultatea de a merge corect la toaletă.
2. Exerciții fizice
Plimbarea, joggingul și înotul sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le avem la dispoziție. Constipația se agravează în cazul vieții sedentare.
3. Uleiuri
Este dovedit că uleiul de măsline acționează ca lubrifiant pentru scaunul blocat în colon. O lingură pe stomacul gol poate fi de mare ajutor.
4. Iaurturi
Probioticele și alte bacterii sănătoase din acest lactate îmbunătățesc sănătatea și funcția intestinală.
5. Hidratare
2 – 3 litri de apă pe zi nu sunt o modă, ci o necesitate a organismului. Trebuie să fim bine hidratați pentru a preveni constipația.
6. Dietă bogată în fibre
Cerealele integrale, semințele, leguminoasele, fructele și unele legume sunt bogate în fibre. Din cauza proprietăților astringente, trebuie evitate următoarele alimente:
- Orez
- Brânzeturi
- Produse de patiserie
Care sunt cele mai bune fructe pentru constipație?
Trebuie să consumăm o cantitate mare de fibre pentru a preveni constipația. Nu ezitați să mergeți la piață sau la târg și să cumpărați următoarele fructe:
1. Kiwi
Acest fruct are un conținut ridicat de fibre. Ajută la îmbunătățirea funcției intestinale datorită unei enzime numită actinidină (care favorizează procesul de digestie și reduce producția de gaze).
Unul dintre cele mai eficiente moduri de a profita de proprietățile sale este consumul pe stomacul gol în fiecare zi. Dacă nu vă place foarte mult gustul, îl puteți combina cu portocale sau smoothie la micul dejun.
2. Prune: cele mai folosite fructe pentru constipație
Este indicat sa consumați acest fruct pentru a putea merge la toaletă. Este un remediu natural pentru tratarea constipației cunoscut de multi ani. Prunele uscate sau proaspete sunt o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile.
Zahărul natural pe care pruna îl conține oferă un efect laxativ ușor și promovează retenția de apă în intestine până la terminarea procesului de formare a scaunului. Mai mult, ajută la protejarea membranelor mucoase și la stimularea activității colonului.
Recomandăm: 5 rețete cu ananas pentru tratarea constipației
3. Portocale
Acidul citric este o alternativă naturală pentru a dizolva deșeurile care s-au acumulat în intestine. În plus:
- Elimină lichidele.
- Reglează tranzitului intestinal.
- Combate constipația.
Portocala conține o doză mare de vitamina C. Se recomandă să bem suc de portocale proaspăt stors pe stomacul gol.
4. Pere
Sunt un aliat excelent pentru a trata constipația. Para conține pectină, o substanță care reglează mișcările intestinale și curăță organismul. În plus, întărește sistemul imunitar și ne protejează contra hipertensiunii arteriale.
5. Smochine
Proprietățile lor nutriționale sunt puțin cunoscute. Consumul de smochine este util pentru a combate constipația. Efectele lor laxative ajută la eliminarea scaunului. Fiind ușor de digerat, protejează stomacul și previn probleme precum arsurile gastrice sau refluxul.
6. Fructe de pădure
Fructele de pădure sunt antioxidante și îmbunătățesc nu numai tranzitul intestinal, ci și digestia. Printre acestea, găsim:
- Căpșune
- Mure
- Afine
- Cireșe
Dacă problema constipației persistă, adresați-vă medicului pentru a putea exclude orice altă problemă care de sănătate.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Asakura, K., Masayasu, S., & Sasaki, S. (2017). Dietary intake, physical activity, and time management are associated with constipation in preschool children in Japan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.6133/apjcn.112015.02.
- Bae, S. H. (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203.
- Benítez González A. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Diciembre 2017. 21 (4).
- Cunillera O. Improvement of functional constipation with kiwifruit intake in a Mediterranean patient population: an open, non-randomized pilot study. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2015. 9 (2).
- Department of Human Services, & Sciences. (2011). Fibre in food. Better Health, Deakin University.
- Food Data Central. Avocados, raw, california. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
- Manzano C, Estupiñán D, et al. Efectos clínicos de los probióticos: qué dice la evidencia. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2012. 39 (1): 98-110.
- Mayo Clinic. Estreñimiento. Octubre 2021.
- National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Estreñimiento. U.S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
- Navarro Ruiz S, Val Jiménez C, et al. Frecuencia de estreñimiento en pacientes de atención primaria. Revista Clínica de Medicina de Familia. Febrero 2015. 8 (1).
- Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2014.2.8.
- Suares N. C, Ford A. C. Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Alimentary, Pharmacology and Therapeutics. Abril 2011. 33 (8): 895-901.
- Urquiaga I, Echevarría G, et al. Origen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea. Revista Médica de Chile. Enero 2017. 145 (1).
- Wang J, Hong Huang J, et al. Banana resistant starch and its effects on constipation model mice. Journal of Medicinal Food. Agosto 2014. 17 (8): 902-7.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.