Cele mai bune 6 fructe pentru a combate constipația
 

Cele mai bune 6 fructe pentru a combate constipația

Prunele sunt un remediu tradițional pentru a pune capăt constipației. Sunt bogate în vitamine și fibre solubile și insolubile. În plus, având efect laxativ, stimulează mișcările peristaltice intestinale.
Cele mai bune 6 fructe pentru a combate constipația

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Într-un mod practic, am putea defini constipația cronică ca o întârziere sau dificultate a defecației care este prezentă de cel puțin două săptămâni și care este de o intensitate suficientă pentru a provoca un disconfort semnificativ pacientului. Vă prezentăm cele mai bune 6 fructe pentru a combate constipația!

Constipația cronică funcțională este un termen generic care cuprinde un grup de afecțiuni ce sunt asociate cu probleme persistente de defecare. Expulzarea fecalelor are loc rar și cu dificultate sau incomplet, fără dovezi ale existenței unei probleme structurale sau biochimice.

Ce este și cum să combatem constipația?

Dacă ne conformăm definiției medicale a termenului de constipație, așa cum am menționat anterior, ar trebui să spunem că este „incapacitatea de a goli în mod regulat intestinele sau nevoia unui efort intens pentru a realiza acest lucru”. Pe scurt, suferim de această problemă atunci când nu putem merge normal la toaletă.

Persoană afectată de constipație

Constipația este o patologie care afectează din ce în ce mai mulți oameni din cauza stilului de viață și alimentației, mai ales în marile orașe din Occident. O mișcare dezechilibrată a intestinului poate avea consecințe incomode, cum ar fi:

  • Senzație de greutate
  • Inflamație
  • Dureri de cap
  • Flatulență
  • Hemoroizi
  • Fisuri anale
  • Diverticuloză
  • Durere la defecare

Pentru a stabili diagnosticul de constipație, mișcările intestinale trebuie să apară mai puțin de 3 ori pe săptămână. Acest lucru are de-a face și cu dimensiunea și consistența scaunului. Această problemă poate fi cronică sau ocazională și depinde de obiceiuri mai mult decât de orice altă cauză.

Recomandări pentru combaterea constipației

Alimentație bună este esențială. Schimbările în alimentație trebuie să fie însoțite de schimbări în stilul de viață. Câteva sfaturi sunt:

1. Evitarea alimentelor procesate

Fast-food-ul, făinoasele și zaharurile albe provoacă multe probleme în organism. Una dintre ele este dificultatea de a merge corect la toaletă.

2. Exerciții fizice

Plimbarea, joggingul, înotul… sunt doar câteva dintre opțiunile pe care le avem la dispoziție. Constipația se agravează în cazul vieții sedentare.

3. Uleiuri

Este dovedit că uleiul de măsline acționează ca un lubrifiant perfect pentru scaunul din colon. O lingură pe stomacul gol poate fi foarte utilă.

4. Iaurt

Probioticele și alte bacterii sănătoase din acest lactate îmbunătățesc sănătatea și funcția intestinală.

5. Hidratare

„2 până la 3 litri de apă pe zi” nu este un capriciu, ci o necesitate a organismului. Trebuie să fim bine hidratați.

6. Dietă bogată în fibre

Cerealele integrale, semințele, leguminoasele, fructele și unele legume sunt bogate în fibre. Datorită proprietăților astringente, trebuie evitate următoarele alimente:

  • Orez
  • Brânzeturi
  • Produse de patiserie

Care sunt cele mai bune fructe pentru a combate constipația?

Este necesar să consumăm o cantitate mare de fibre pentru a evita constipația. Nu ezitați să mergeți la piață sau târg și să cumpărați următoarele fructe:

1. Kiwi

Acest mic fruct are un conținut ridicat de fibre. Ajută la îmbunătățirea funcției intestinului datorită unei enzime numită actinidină (care favorizează procesul de digestie și reduce producția de gaze).

Unul dintre cele mai eficiente moduri de a profita de proprietățile sale este consumul pe stomacul gol ăn fiecare zi. Dacă nu vă place foarte mult gustul, îl puteți combina cu portocale sau smoothie la micul dejun.

2. Prune: cel mai folosit fruct pentru combaterea constipației

Este indicat sa consumați acest fruct pentru a putea merge la toaletă. Este un remediu natural pentru tratarea constipației cunoscut de multi ani. Prunele uscate sau proaspete sunt o sursă excelentă de fibre, atât solubile, cât și insolubile.

Suc de fructe pentru a combate constipația

Zahărul natural pe care pruna îl conține oferă un efect laxativ ușor și promovează retenția de apă în intestine până la terminarea procesului de formare a scaunului. În plus, ajută la protejarea membranelor mucoase și la stimularea activității colonului.

3. Portocale

Acidul citric pe care îl oferă acest fruct îl face o alternativă naturală bună pentru a dizolva deșeurile care s-au acumulat în intestin. În plus:

  • Elimină lichidele.
  • Reglează tranzitului intestinal.
  • Combate constipația.

Portocala conține o doză mare de vitamina C. Se recomandă să bem un suc de portocale proaspăt stors pe stomacul gol.

4. Pere

Sunt un aliat excelent pentru a trata constipația. Pe lângă faptul că este bogată în fibre, para conține pectină, o substanță care reglează mișcările intestinale și curăță organismul. În plus, întărește sistemul imunitar și ne protejează de hipertensiunea arterială.

5. Smochine

Proprietățile lor nutriționale sunt puțin cunoscute. Cu toate acestea, se recomandă consumul de smochine pentru a combate constipația. Efectele lor laxative ajută la eliminarea scaunului. Fiind ușor de digerat, protejează stomacul și previn probleme precum arsurile la stomac sau refluxul.

6. Fructe de pădure

Aceste delicatese nu puteau lipsi de pe lista noastră de remedii împotriva constipației. Sunt antioxidante și îmbunătățesc nu numai tranzitul intestinal, ci și digestia. Printre acestea găsim:

  • Căpșune
  • Mure
  • Afine
  • Cireșe

Dacă problema persistă, ar trebui să vă adresați medicului pentru a putea exclude orice altă problemă care vă afectează sănătatea.

S-ar putea să te intereseze...
Cele mai bune 5 remedii pentru constipație
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Cele mai bune 5 remedii pentru constipație

Ai nevoie de remedii naturale pentru constipație? Constipația cronică este o boală ce afectează aproximativ un sfert din populație.



  • Asakura, K., Masayasu, S., & Sasaki, S. (2017). Dietary intake, physical activity, and time management are associated with constipation in preschool children in Japan. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.6133/apjcn.112015.02.
  • Bae, S. H. (2014). Diets for Constipation. Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition. https://doi.org/10.5223/pghn.2014.17.4.203.
  • Benítez González A. Manejo de la constipación funcional en la infancia. Correo Científico Médico. Diciembre 2017. 21 (4).
  • Cunillera O. Improvement of functional constipation with kiwifruit intake in a Mediterranean patient population: an open, non-randomized pilot study. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2015. 9 (2).
  • Department of Human Services, & Sciences. (2011). Fibre in food. Better Health, Deakin University.
  • Food Data Central. Avocados, raw, california. U. S. Department of Agriculture. Abril 2019.
  • Manzano C, Estupiñán D, et al. Efectos clínicos de los probióticos: qué dice la evidencia. Revista Chilena de Nutrición. Marzo 2012. 39 (1): 98-110.
  • Mayo Clinic. Estreñimiento. Octubre 2021.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Estreñimiento. U.S. Department of Health and Human Services. Mayo 2018.
  • Navarro Ruiz S, Val Jiménez C, et al. Frecuencia de estreñimiento en pacientes de atención primaria. Revista Clínica de Medicina de Familia. Febrero 2015. 8 (1).
  • Ötles, S., & Ozgoz, S. (2014). Health effects of dietary fiber. Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria. https://doi.org/10.17306/J.AFS.2014.2.8.
  • Suares N. C, Ford A. C. Systematic review: the effects of fibre in the management of chronic idiopathic constipation. Alimentary, Pharmacology and Therapeutics. Abril 2011. 33 (8): 895-901.
  • Urquiaga I, Echevarría G, et al. Origen, componentes y posibles mecanismos de acción de la dieta mediterránea. Revista Médica de Chile. Enero 2017. 145 (1).
  • Wang J, Hong Huang J, et al. Banana resistant starch and its effects on constipation model mice. Journal of Medicinal Food. Agosto 2014. 17 (8): 902-7.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.