5 dintre cele mai rare tipuri de cancer - Doza de Sănătate
 

5 dintre cele mai rare tipuri de cancer

Următoarele tipuri rare de cancer pot deveni foarte agresive, motiv pentru care este esențial să fie diagnosticate în fazele incipiente pentru ca bolnavul să poată acționa la timp.
5 dintre cele mai rare tipuri de cancer

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cu siguranță ai auzit de cancerul mamar, de colon sau ovarian și probabil cunoști diverse statistici referitoare la aceste maladii cumplite. Există însă numeroase alte tipuri de cancer, pe care sub nicio formă nu ar trebui să le treci cu vederea.

Tipurile de cancer pe care urmează să ți le prezentăm sunt puțin cunoscute, deoarece frecvența lor este scăzută, iar șansele unei persoane obișnuite de a le dezvolta sunt minime.

Cu toate acestea, din cele 71 de tipuri de cancer existente, doar 11 sunt cunoscute de publicul larg. Cunoașterea înseamnă putere, așadar nu strică să știi câte ceva despre cele mai rare tipuri de cancer existente.

5 tipuri rare de cancer

1. Cancerul la nivelul labelor picioarelor

Deși labele picioarelor nu sunt asociate în mod obișnuit cu termenul „cancer”, ele pot fi afectate de această boală. Tumorile ale căror origine se află în laba piciorului rămân deseori neobservate, iar din acest motiv sunt foarte periculoase.

Nu ezita să-ți consulți medicul dacă prezinți oricare dintre simptomele următoare la nivelul labelor picioarelor:

  • Senzații ciudate
  • Umflături
  • Neîndemânare

Un medic podiatru poate surprinde cancerul dezvoltat în această regiune și poate efectua teste pentru a afla dacă este vorba de:

  • Cancer osos
  • Cancer al nervilor
  • Cancer cutanat
  • Cancer vascular

Cel mai frecvent tip de cancer care se dezvoltă la nivelul labelor picioarelor este cel de piele. Dacă obișnuiești să porți sandale sau picioarele tale sunt expuse frecvent luminii soarelui, este indicat să începi să utilizezi cremă de protecție solară.

2. Cancerul vaginal

Tipuri de cancer rare la femei

Acest tip rar de cancer nu afectează decât circa 1% din populația de sex feminin. Femeile care au ajuns la menopauză sunt mai predispuse să sufere de cancer vaginal, precum și cele care au suferit de boli venerice (infecția cu Virusul Papiloma Uman).

Vestea bună este că tumorile produse de cancerul vaginal sunt foarte mici și pot fi îndepărtate ușor prin intermediul intervențiilor chirurgicale. Pentru a evita acest tip de cancer, femeile trebuie să-și programeze un control ginecologic în fiecare an.

3. Cancerul glandelor salivare

Enzimele produse de glandele salivare sunt esențiale pentru digestia adecvată a alimentelor și prevenirea infecțiilor. Din acest motiv, următorul tip rar de cancer afectează întreg corpul.

Doar o persoană din 100.000 suferă de cancer al glandelor salivare. Simptomele acestei boli sunt:

  • Noduli la nivelul urechilor
  • Noduli la nivelul obrajilor
  • Noduli în interiorul sau în jurul gurii

Cancerul glandelor salivare necesită intervenție chirurgicală și radioterapie pentru a fi combătut. Însă, dacă este diagnosticat la timp, șansele de recuperare ale bolnavului sunt de 90%.

Spre deosebire de alte tipuri de cancer, nu există nicio legătură directă între cancerul glandelor salivare și consumul de băuturi alcoolice sau tutun. Ceea ce știm cu certitudine este că această boală este puternic influențată de moștenirea genetică a pacientului.

4. Condromul

Tipuri de cancer la coloana vertebrală

Condromul este un tip de cancer ce se dezvoltă la nivelul oaselor, în special la nivelul coloanei vertebrale. Doar o persoană dintr-un milion este afectată de această boală. Medicii au descoperit că aceste tumori cresc din reziduuri mici de cartilaj ce s-a dezvoltat necorespunzător în timp ce fătul se afla încă în pântec.

Fiind unul dintre cele mai rare tipuri de cancer, specialiștii au întâmpinat dificultăți în a studia condromul. Nu există încă un consens cu privire la cauza dezvoltării bolii, care ar putea fi reprezentată de factori ereditari.

Condromul se dezvoltă lent și, din cauza locației tumorii, este foarte agresiv și produce multă durere. Principalele simptome asociate acestui tip de cancer sunt:

  • Dureri de cap
  • Dureri de gât
  • Vedere dublă (diplopie)
  • Colapsul funcției intestinale sau al vezicii urinare
  • Furnicături în mâini și picioare

Condromul este foarte rezistent la radioterapie, chimioterapie și tratamente medicamentoase. Pacienții care suferă de această boală trebuie în general să se supună unei intervenții chirurgicale – o formă de tratament care, din cauza locației și mărimii tumorii, nu poate fi mereu efectuată.

Un alt factor ce complică tratamentul este faptul că medicii nu pot să îndepărteze întotdeauna condromul în întregime, ceea ce însemnă că recidivarea bolii este o posibilitate reală.

5. Condrosarcomul mezenchimal

Ultimul tip de cancer rar pe care vrem să ți-l prezentăm este condrosarcomul mezenchimal, ce afectează țesutul cartilaginos. Este o boală atât de rară încât doar 1.000 de cazuri au fost înregistrate în toată lumea din 1959.

Raritatea condrosarcomului mezenchimal este o veste foarte bună, deoarece acest tip de cancer este foarte agresiv și se poate răspândi timpuriu la alte organe. Analizând cazurile cunoscute, medicii au aflat următoarele informații referitoare la condrosarcomul mezenchimal:

  • În 2/3 din cazuri cancerul își are originea în oasele coloanei vertebrale, coaste sau fălci.
  • În 1/3 din cazuri cancerul își are originea în țesuturile adipoase sau musculare.

Îți recomandăm să citești și:

5 simptome ale cancerului osos primar

Condrosarcomul mezenchimal se poate dezvolta în orice regiune a corpului, însă simptomele produse de această boală sunt greu de depistat și monitorizat. Cel mai indicat este să-ți contactezi medicul de familie dacă experimentezi vreo problemă și să te supui unor investigații medicale anuale.

Atunci când condrosarcomul mezenchimal se dezvoltă aproape de coloana vertebrală, pacientul se poate confrunta cu pierderea sensibilității tactile sau chiar paralizie. Tratamentul indicat este intervenția chirurgicală și chimioterapia.

De ce este important să ai informații referitoare la tipurile rare de cancer?

Evident, principalul motiv pentru care majoritatea persoanelor nu au auzit de bolile prezentate în acest articol este faptul că toate cinci sunt foarte rare. Însă tocmai din acest motiv este esențial să le cunoaștem simptomele. Nu uita, majoritatea tipurilor de cancer prezentate anterior sunt periculoase dacă nu sunt detectate la timp.

De fiecare dată când constați o problemă de sănătate, consultă-ți imediat medicul. Deși nu este deloc bine să fii paranoic, nu trebuie nici să treci cu vederea semnalele de alarmă pe care corpul ți le transmite corpul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martínez Tello, F. J., Manjón Luengo, P., & Montes Moreno, S. (2006). Condrosarcoma. Variantes de condrosarcoma. Revista Española de Patología. https://doi.org/10.1016/s1699-8855(06)70016-2
  • Angulo Hervías, E., Lample Lacasa, C., Crespo Rodríguez, A. M., & Yagüe Romeo, D. (2007). Condrosarcoma mesenquimal primario en el mediastino. Radiologia. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(07)73794-3
  • Conforti, R., Sardaro, A., Tecame, M., Rossi, C., Vargas, O., Raucci, A., & Sica, A. (2013). Cordoma: Considerazioni diagnostiche e revisione della letteratura. Recenti Progressi in Medicina.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.